Zaterdag 15/08/2020

Kabinet justitie heeft geen duidelijk zicht op beveiliging gevangenissen

'We weten eigenlijk nog steeds niet welke systemen of methodes waar worden gebruikt en hoe dat dan precies gebeurt'

'Het ligt blijkbaar allemaal erg gevoelig'

Brussel

Eigen berichtgeving

Cathy Galle

Justitieminister Laurette Onkelinx (PS) (foto) roept vrijdag alle gevangenisdirecteurs van het land persoonlijk bij zich om de problematiek van de beveiliging van de gevangenissen te bespreken. Onkelinx moest de afgelopen dagen immers vaststellen dat de manier waarop in ons land wordt gezorgd dat gedetineerden niet ontsnappen nogal durft te verschillen van gevangenis tot gevangenis. 'Om eerlijk te zijn weten we heel weinig over hoe het er concreet toegaat', geeft haar woordvoerster Saar Vanderplaetsen toe.

Het leek de voorbije weken wel alsof gevangenissen bedoeld zijn om uit te ontsnappen. De ene topcrimineel na de andere nam de benen. In een maand tijd zetten topcriminelen Nordin Ben Allal en Hamid El Mrabet het op een lopen. Maandag vluchtte een Luikenaar, die een straf van tien jaar uitzat in de gevangenis van Doornik, tijdens een verblijf in het ziekenhuis. Het kabinet justitie stelde na elke ontsnapping een onderzoek in.

Minister Onkelinx wou naar aanleiding van de gebeurtenissen wel eens weten hoe het eigenlijk staat met de beveiliging van onze gevangenissen. Maar daar een concreet beeld van krijgen bleek stukken moeilijker dan verwacht. "Het probleem is dat dit soort informatie ons zeer fragmentarisch bereikt", legt woordvoerster Saar Vanderplaetsen uit. "We hebben de vraag al dikwijls gesteld, maar we weten eigenlijk nog altijd niet welke systemen of methodes waar worden gebruikt en hoe dat dan precies gebeurt."

Er zijn uiteraard wel procedures. Bijvoorbeeld voor het controleren of een persoon die de gevangenis verlaat wel degelijk is wie hij zegt te zijn. Persoonsverwisseling is namelijk nog altijd een van de populairste methoden om te ontsnappen. Van elke gevangene die binnenkomt in de gevangenis worden vingerafdrukken gemaakt, die digitaal geregistreerd worden. Vanderplaetsen: "De bedoeling is dat die gegevens bij het verlaten van de gevangenis worden gecontroleerd. Alleen is het niet zeker dat dat overal gebeurt. Het ligt blijkbaar allemaal nogal gevoelig. Bij een ontsnapping bijvoorbeeld verschillen de versies van alle betrokkenen vaak nogal fel, wellicht uit angst om op hun donder te krijgen. Maar op die manier kun je het systeem natuurlijk nooit echt verbeteren."

En dat is nu precies wat minister Onkelinx wel wil doen. "We willen duidelijkheid, zodat er verbeteringen kunnen worden aangebracht waar dat nodig is. Daarom leek het de eenvoudigste manier om alle directeurs naar het kabinet te halen en het hen rechtstreeks te vragen."

Of een van de mogelijke verbeteringen een onzichtbare handstempel is, zoals de Vum-kranten gisteren schreven, kon de woordvoerster gisteren niet bevestigen. De kranten stelden dat alle Belgische gevangenissen tegen het najaar een onzichtbare stempel moeten zetten op de hand van een gevangene die naar de bezoekruimte gaat wanneer iemand op hem wacht. Bij het verlaten van de bezoekruimte moet de gedetineerde onder een uv-straler de stempel laten controleren, zodat het gevangenispersoneel zeker weet dat het de juiste persoon is die naar zijn cel terugkeert.

Op het justitiekabinet klinkt enkel dat 'dergelijke systemen inderdaad in sommige gevangenissen worden geïmplementeerd'. Meer gegevens kon het kabinet er niet over kwijt.

De christelijke vakbond CCOD waarschuwde gisteren dan weer voor een overreactie. Zij zijn van mening dat zware veiligheidsmaatregelen kunnen leiden tot agressievere reacties van de gedetineerden, waarvan de cipiers de dupe kunnen worden. "Ontsnappingen en een verslapping van de veiligheidsmaatregelen zijn in veel gevallen het gevolg van de overbevolking van de gevangenissen", stelt vakbondsman Filip Duval. "Met een normaal aantal mensen in de cellen is het stukken moeilijker om de bewakers te misleiden." Bij het kabinet van Onkelinx is dan weer te horen dat daar al jaren aan wordt gewerkt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234