Woensdag 02/12/2020

Kabinet Di Rupo 'positief' over Obama's voorstel

(dat kernwapens uit België kunnen verdwijnen, al mag dat officieel niet worden gezegd)

Het kabinet van premier Elio Di Rupo reageert 'positief' op Obama's nucleaire ontwapeningsvoorstellen. Dat betekent impliciet dat in de toekomst ook de tactische kernwapens in Kleine Brogel mogen worden weggehaald.

"België deelt de visie op een kernwapenvrije wereld en wil daaraan bijdragen. Obama's toespraak bewijst dat de boodschap van vrede door nucleaire ontwapening hoog op de agenda blijft", reageerde het kabinet van premier Di Rupo. "België roept alle landen op de boodschap van Obama te steunen en zich mee in te zetten voor verdere nucleaire ontwapening."

Ook in ons land liggen volgens het Amerikaanse Bulletin of Atomic Scientists naar schatting tien tot twintig tactische B61-kernbommen op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Hoewel iedereen weet dat er al sinds de jaren zestig kernwapens zijn in ons land is hun aanwezigheid officieel nog altijd NAVO-topgeheim. Dat leidt tot de bizarre situatie dat geen enkel Belgisch regeringslid de aanwezigheid van een nucleair arsenaal op onze bodem mag 'bevestigen noch ontkennen', ook al staat in het regeerakkoord dat "de regering op een besliste manier zal ijveren voor internationale initiatieven met het oog op een verdere ontwapening - inbegrepen nucleaire - en een verbod op wapensystemen met een willekeurig bereik en/of die disproportioneel veel burgerslachtoffers maken".

Gevraagd naar hoe deze passage vandaag te rijmen valt met de aanwezigheid van kernwapens in Kleine Brogel wil het kabinet van de premier enkel kwijt dat "het afbouwen van kernarsenalen niet gebeurt op een unilaterale manier maar via multilaterale besprekingen en met respect voor de trans-Atlantische solidariteit".

Concreet wordt overleg binnen de NAVO en een Russisch engagement cruciaal genoemd. "Daarom stelt België onder meer voor om de NAVO-Ruslandraad actief te gebruiken om het eens te worden over maatregelen voor meer transparantie en vertrouwen op nucleair vlak. België streeft dus naar een door alle lidstaten gedeelde beslissing."

De Belgische vredesbeweging, de vakbonden en allerlei sociale bewegingen willen sneller actie zien. Zij plannen op 20 oktober in het Brusselse Jubelpark een massamanifestatie. Onder het motto 'Time To Go' willen ze exact dertig jaar na de grootste betoging ooit in ons land (tegen de aankomst van de kruisraketten) oproepen om de massavernietigingswapens terug te trekken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234