Kabelradio's samen tegen VRT-monopolie
De kabelzenders Radio 538 en Flandria gaan de strijd aanbinden tegen het VRT-radiomonopolie. Zo laat Radio Flandria momenteel door het Franse facilitair bedrijf TDF de vrije ruimte op de Vlaamse FM-band onderzoeken om zo snel mogelijk een etherfrequentie te verwerven. Radio Flandria-advocaat Thomas De Meese stelt dat de zender ook juridisch niet bij de pakken blijft zitten: "Radio Flandria heeft reeds een zaak aanhangig gemaakt bij het Arbitragehof, maar wachten nog op een uitspraak. We onderzoeken momenteel ook via welke Europese wegen we ons gelijk kunnen halen."
Aan een klacht bij het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) denkt De Meese niet. "Het VCM kan het Mediadecreet enkel maar toepassen, maar kan het niet wijzigen, dat gebeurt in het Vlaams Parlement." Flandria en 538 hekelen de wijze waarop de VRT-radiozenders beschermd worden. Zo kunnen zij beschikken over de FM-band tussen 87,5 en 102,4 Mhz en zijn commerciële radiozenders in Vlaanderen niet toegelaten. "De Vlaamse mediawetgeving is niet meer van deze tijd," vindt Radio 538-directeur Erik de Zwart. Hij wil het daarom zo snel mogelijk voor elkaar krijgen dat ook in Vlaanderen landelijke commerciële zenders over een etherfrequentie kunnen beschikken.
De van origine Nederlandse kabelradio kondigde aan in het najaar een Vlaams offensief te zullen ontketenen. Radio 538 is dan ook op zoek naar Vlaamse presentatoren en heeft hiervoor een projectleider aangesteld. Voorlopig brengt de kabelradio in Vlaanderen enkel non-stopmuziek, maar de zender is van plan ook in Vlaanderen een volwaardig station uit te bouwen. Ter ondersteuning van de zender denkt De Zwart aan allerlei commerciële acties en de reïntroductie van het begrip drive in-show in Vlaanderen.
Flandria-baas Peter Van Dam kondigde aan dat zijn station steeds beter wordt beluisterd en naamsbekendheid heeft. Met BOB, de oldieszender en het jongere broertje van Flandria, moet het dezelfde kant opgaan. De Zwart en Van Dam, die beiden een verleden als radiopiraat achter de rug hebben, zijn van plan een vereniging voor commerciële radio's op te richten om hun gemeenschappelijke belangen te verdedigen. Radio S&SI en Radio Magdalena, twee andere kabelradio's, waren alvast niet op de afspraak aanwezig, maar beide zijn volgens Van Dam en De Zwart nog steeds welkom. (KV)