Donderdag 06/08/2020

Kabelkunst

Sieraden maken van elektriciteitskabels? Waarom niet, vindt juwelenontwerpster Billie Van Nieuwenhuyzen. Alleen gaat zij niet aan de slag met het koper, maar recycleert ze de laagwaardige plastic omhulsels van de kabels en bewerkt deze 'e-waste' tot een waardevol, nieuw materiaal: Edelplast.

De kabels worden gestript, de kunststof omhulling wordt met de hand geweven en vervolgens samengesmolten. Daarna volgen er verschillende stappen van snijden en smelten.

Als het maakproces je niet interesseert, dan het resultaat wellicht wel. Door die eigen technieken wordt namelijk een kleurrijk materiaal gecreëerd, met gedetailleerde patronen die doen denken aan keramiek of marmer. Edelplast leidt zo tot een unieke sieradencollectie waarvan de grafische patronen variëren, afhankelijk van de gevolgde stadia in het maakproces.

Een reactie op de snelle consumptiemaatschappij en een mooie poging om met handwerk afvalmaterialen te herwaarderen.

billievn.be

Vrolijke groeten uit Spanje

De Spaanse ontwerpstudio Masquespacio tekent vooral interieurs, maar soms ook meubels. Zoals nu met de Arco-collectie voor Houtique. "De verschillende stukken bestaan uit rondbogen. We mixen koud en industrieel metaal met velours, zachte vormen en felle kleuren", vertelt Christophe Penasse, een Belgische marketeer die in 2010 met ontwerpster Ana Milena Hernández Palacios de studio oprichtte.

Nóg zo'n vrolijke Spanjaard is Jaime Hayón. Zijn Susto-vaas voor BD Barcelona noemt hij de opvolger van de bekende lichtroze 'piemelvaas' Shiva, die Ettore Sottsass in 1973 ontwierp voor hetzelfde merk.

Arco is te koop via houtique.es, bdbarcelona.com

Schoon schip

A thing of beauty is a joy forever, wist de vroeg 19de-eeuwse Engelse dichter John Keats al. Ook het duo Luc Dhanis en Sofie Lachaert onderschrijft die regel. Dat zie je in hun nieuwe galerie in Tielrode, een gigantische omgebouwde scheepswerf. De tentoongestelde werken - juwelen, keramiek en andere objecten die zweven tussen ambacht, kunst en design - zijn al even mooi als de opstelling zelf. Je ziet er onder meer 3D-geprinte stoelen van gerecupereerde koelkasten van Dirk Vander Kooij en geometrische juwelen van Babetto. Interessant: je kunt de ruimte ook volledig afhuren om te overnachten. Nog tot 23 december zijn ze elke zondag open van 10u30 tot 17u30, ingang via de Kaaistraat-parking in Tielrode. atelierlachaertdhanis.com

Op 17 december om 11u zijn er twee boekpresentaties: ontwerper Aldo Bakker stelt zijn nieuwe publicatie Tongue voor, en Micha Pycke en Ruth Ruyffelaere hun hippe keramiekboek Urban Potters.

Aan de stock

Dit weekend zijn er koopjes te doen in en om Antwerpen. Zoals bij design- en interieurmerk GRiNT, dat je wellicht kent van hun plateaus met grafisch inlegwerk voor Serax. En dankzij hen heeft Zwijndrecht de mooiste frituur van het land: 't Dorp. Mattias van Mieghem en Michiel Goethals - het duo achter GRiNT - hielden atelierschoonmaak en verkopen nu hun prototypes, beursmeubels en ateliermodellen. De verkoop vindt plaats in hun studio, dus kun je meteen zien where the magic happens.

In de kelders van brouwerij De Koninck zijn er dan weer scherp geprijsde boeken te scoren. Luster, Kannibaal-Hannibal en Minestrone - drie uitgeverijen die garant staan voor kwaliteitsvolle boeken - organiseren samen een stockverkoop, genaamd 'Boeken Buiten'.

GRiNT, Verbrandendijk 15 in Zwijndrecht, vandaag (10u-21u) en morgen (10u-17u), 'Boeken Buiten', Boomgaardstraat 1 in Antwerpen, vandaag en morgen (11u-18u)

Stoel van GRiNT

uit de collectie Jean.

Wandeling door

het donkere bos

Het werk van schilder Klaas Van der Linden verrast vaak op minder voor de hand liggende plaatsen: in verlaten panden waarin hij skeletten op de muren doet dineren, op bestelwagentjes die hij van grootse tekeningen voorziet, of op straathoeken die zijn nieuwe canvas worden. Tot 10 december is zijn werk net iets makkelijker te vinden: vier nieuwe schilderijen die de kijker meevoeren naar donkere wouden waar mens en dier samenkomen, zijn tentoongesteld in de expo Dark Woods bij galerij Blanco.

Coupure Rechts 308, Gent

Snel, voor het te laat is

In Brussel kun je hotel Jam bezoeken zonder dat je er gast moet zijn. Het hotel met kleurrijk interieur van Lionel Jadot vormt voor de derde keer de achtergrond van Pop Up the JAM, waarbij meer dan 130 creativo's uit mode, kunst en design zo'n 80 slaapkamers tot conceptstore transformeren. (toegang gratis, jamhotel.be)

Muziek, kunst, lekker eten én het nachtleven combineren, kan vandaag op Closer/dichterbij. Tijdens dit event in Contrair, een tijdelijke eventlocatie in Antwerpen, kun je nieuwe muziek ontdekken met nachtburgemeesters Gregory Frateur en Hush Hefner, eten wat Beyoncé eet dankzij chef Harry de Kok én

op de hoogte zijn van wat beweegt in de kunstwereld met curator Joris Van de Moortel. (tickets via closerfestival.be)

Elleboog van tafel!

Met de feestdissen in het vooruitzicht is december hét moment om de (tafel)manieren van je kinderen op punt te stellen. Daarbij krijg je hulp van Valerie Van Dycke. Zij begon vorig jaar The Finishing School. Haar missie? Hedendaagse etiquette bijbrengen. En dat gaat verder dan eten met mes en vork. Hoe neem je een cadeau in ontvangst? Hoe maak je vrienden? Hoe geef je een goed feestje? En wat met online etiquette? Al die skills bundelt ze in workshops: eentje voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar en eentje voor tieners van 13 tot 17.

35 euro voor een workshop van 2 uur, thefinishingschool.be

Museumwinkel

Noem Wolfers Frères gerust de Belgische Cartier. De prestigieuze Brusselse edelsmiddynastie maakte vooral grote sier begin 20ste eeuw met hun art-nouveaujuwelen die je nu vooral in musea vindt. In 1912 openden ze met veel bombarie hun nieuwe winkel, volledig ontworpen door Viktor Horta, nog zo'n Brusselse tenor. Bijna 45 jaar na de sluiting in 1973 gaat de winkel nu opnieuw open in het Jubelparkmuseum. Het weelderige interieur vol peperdure materialen, zoals Honduras mahonie en verguld brons, werd volledig gerestaureerd.

Wolfers & Horta, nog tot 20 december 2018 in het Jubelparkmuseum, kmkg-mrah.be

Vier Belgische nieuwkomers in juweelland

Stories heet de nieuwe juweelcollectie van illustratrice Helen Blanchaert (alias helen b) en interieurarchitecte Franca Faggio Del Giglio van het bijoumerk some.thing(s) INSIDE. Hun reeks porseleinen ringen, oorbellen en broches is nu te koop vanaf 62 euro via helenb.be en somethingsinside.be

Jasmien Witvrouwen haalt in haar tweede collectie, Hidden Messages, uit naar de soms schijnheilige sociale media vol perfecte levens. Verstopt in de juwelen vind je kleine boodschappen zoals 'Whatever' en 'Protect Me'. Vanaf 70 euro, jasmienwitvrouwen.com

Ze werkt als architecte, maar heeft daarnaast haar eigen juweellijn: Lore Segers. Voor haar nieuwe collectie Fast Forward versnelde ze het oxidatieproces van metalen zoals koper en combineert die gepatineerde materialen met hun pure, opgeblonken evenknie. Vanaf 60 euro, loresegers.eu

Tel geometrie, marmer, edelstenen en goud bij elkaar op en je komt uit bij de limited edition juweelcollectie Geometría van Lien Hereijgers (zie ook p. 26). Alle 50 oorbellen en 30 ringen met marmerlook zijn gemaakt van composiet en zijn te koop vanaf 179 euro via lienhereijgers.be

Goudkorfje

Met zijn lijnenspel en zijn naam, Colette, is dit zeteltje een ode aan de meubeltrends van de jaren 50, vandaag gebundeld onder de noemer 'mid century design'. Het ontwerp van dit Minotti-zeteltje is vernuftig: meer dan 300 laspunten, kussens die je lichaamsvorm volgen en een gegalvaniseerde gouden afwerking.

Vanaf 4.600 euro, minotti.it

Mindful champagne proeven doe je zo

Je hebt al je zintuigen nodig om optimaal van Champagne te genieten, kwam redactrice Thalisa Devos te weten.

Caroline Baerten, sommelier van restaurant en concept Humus x Hortense, is een vrouw van twee werelden: de gastronomie en het bewustzijn. Ze heeft diploma's van hotelschool Ter Duinen, maar is ook voedingsdeskundige en psychotherapeute. Voeding en bewustzijn combineert ze al langer, nu doet ze het dus ook met champagne.

"We eten en drinken niet enkel omdat we honger of dorst hebben, maar ook voor het plezier", aldus Caroline. "Door mindful te proeven, optimaliseren we dat plezier. Daarvoor gebruiken we alle vijf onze zintuigen. Champagne is er het ideale product voor. Een uitgekiende drank die jarenlang opgevolgd en gesoigneerd is om te worden tot wat het is als je de fles opent."

Binnenkort organiseert ze samen met Dom Pérignon A Journey of Plénitude, een degustatieavond in een privévilla in Schilde. In drie afzonderlijke kamers worden drie champagnes geproefd. "Eentje van eerste plénitude uit 2009 die 9 jaar rijping kreeg, eentje van tweede plénitude uit 2000 van 16 jaar rijping en ten slotte een rosé uit 2005, het resultaat van 10 jaar rijping. Elke drank heeft zijn eigen karakter dat we in de verf zullen zetten met een aangepast interieur, lichtspel, muziek en aangepaste hapjes. Dat versterkt de ervaring en het plezier.

Het mindful proeven op zich kan Caroline me alvast laten zien. "Alles begint met in het moment neer te dalen. Sluit de ogen en laat de ballast van de dag even los." Tot daar de beginselen van yoga en meditatie. Vervolgens laat ze me een eerste keer ruiken en spoort me aan dat te benoemen. Daarna verschuiven we naar het zicht. "Kijk naar de traantjes die tegen het glas kleven." Het gehoor: "Luister naar de pareling. Vooral luisteren wordt vaak vergeten wanneer we proeven. Terwijl dat net heel veel plezier en afleiding van de dag brengt."

Ruiken is meer ingeburgerd als het over drank gaat. Bij mindful proeven gaat dat in verschillende fasen. Niet enkel voor en na het proeven, maar ook aan glazen die dezelfde champagne bevatten maar dan al enkele uren en zelfs dagen open zijn. "Op die manier wordt de complexiteit van de drank pas echt duidelijk en leer je helemaal te waarderen wat je drinkt."

Op naar de tastzin. "Tasten doe je met je tong. Probeer de pareling te voelen zonder te focussen op de smaak." Lukt wonderwel. Tijd om - eindelijk - te proeven. "Wals met het glas, plaats de neus nogmaals in het glas en ruik, daarna kun je proeven. Opnieuw vraagt ze me te benoemen wat ik smaak en waar. "Mindfulness en degusteren zijn zaken die training vergen. Oefen veel en je wordt er steeds beter in."

Proberen kan alvast op 14 tot 17 december. De degustatie duurt anderhalf uur en kost 230 euro voor twee personen.

Info en reserveren via domperignonplenitudes.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234