Donderdag 02/07/2020

Sociale onrust

KAART. Vierde stakingsdag op rij bij Lidl: 1 vakbond ligt dwars, 100-tal winkels blijft gesloten

De Lidl in Eeklo is een van filialen waar gestaakt wordt.Beeld Gianni Barbieux

Voor de vierde dag op rij wordt er gestaakt bij Lidl. Net als gisteren bleven er vanochtend ongeveer 100 winkels dicht, meldt de directie van de supermarktketen. Het personeel klaagt over de hoge werkdruk. Een verzoeningspoging tussen directie en vakbonden is vannacht afgesprongen. De bonden leggen vandaag wel een voorstel van de directie voor aan hun achterban.

Daarin staat onder meer dat elke winkel de komende zes maanden 42 werkuren per week extra zou kunnen inzetten, wat neerkomt op een extra voltijdse werknemer. In die periode zou er verder onderhandeld worden over een reeks knelpunten, zoals een vereenvoudiging van de taken en een vermindering van de werklast. 

Het water bleek echter te diep gisteren tussen het bestuur en de bonden tijdens het verzoeningsoverleg. Kort na middernacht sprongen de besprekingen dan ook af. Als gevolg wordt er vandaag verder gestaakt en blijft er opnieuw een honderdtal supermarkten gesloten. Dat is ongeveer een derde van de in totaal 300 Lidl-winkels die ons land telt.

Bekijk hier welke Lidl-winkels vandaag gesloten blijven:

Geen vertrouwen

Het was met name de socialistische vakbond BBTK die dwarslag tijdens de onderhandelingen. "Wij hadden graag een akkoord gehad, maar konden ons niet vinden in de beperking van de extra 42 werkuren tot zes maanden", zegt vakbondssecretaris Jan De Weghe. "De directie redeneert dat die zes maanden volstaan om tot een akkoord te komen. Wij willen dat die extra uren er komen voor onbepaalde duur of tot er een akkoord is. Waarom kan de directie die garantie niet geven? Ze leggen de bal in ons kamp, maar zij hebben geen vertrouwen in ons en wij vertrouwen hen niet."

"Ontgoocheld"

Zowel de christelijke LBC-NVK als de ACLVB waren wel bereid zich wel achter dit voorstel te scharen. "Wij zijn teleurgesteld", zegt Thomas Vanbiervliet van ACLVB. "We kunnen met het directievoorstel akkoord gaan als startpunt van verdere onderhandelingen. We zijn nu de mensen aan het informeren."

Goede regeling

Het voorstel wordt ook positief onthaald door de christelijke bediendebond LBC-NVK, en hier en daar wordt het werk hervat. Vakbondssecretaris Johan Lippens ziet in het akkoord een goede regeling in afwachting van een "meer structurele oplossing". "Als je ziet vanwaar we komen - de directie stelde eerst 8 extra uren per winkel voor- dan kunnen we dit aanvaarden", aldus Lippens. 

Lippens vindt de houding van de socialistische vakbond "totaal onverantwoord". "Het doet ons denken dat het BBTK een verborgen agenda heeft en niet bezig is met het belang van het personeel", vervolgt Lippens. "Ik doe deze job al dertien jaar, maar dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak." 

Volgens de vakbondssecretaris is het verzoeningsvoorstel van de directie "op wat punten en komma's na" hetzelfde als wat het gemeenschappelijk vabkondsfront woensdag heeft gevraagd. LBC-NVK verdedigt het voorstel daarom bij zijn achterban, die het werk op sommige plaatsen herneemt. "Mensen gaan aan de slag om de winkels op orde te zetten zodat die klaar staan voor maandag", aldus Lippens. "Maar wij zijn niet naïef. Wij gaan ervan uit dat de BBTK dit zal verhinderen."

De liberale vakbond ACLVB is ook bezig met het informeren van zijn leden, maar heeft geen zicht op het aantal werkenden. "Het staat mensen vrij om zelf te kiezen of ze meedoen aan spontane acties of niet. Wij zijn niet aan het mobiliseren", aldus vakbondsman Thomas Vanbiervliet. 

"Zeer spijtige situatie"

Volgens Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt bieden "de heel verregaande voorstellen een antwoord op alle eisen van de vakbonden". "Zes maanden lang per winkel per week 42 uren extra komt neer op in totaal meer dan 300.000 manuren", benadrukt ze. De directie wil in die periode ook verder onderhandelen over onder andere een vereenvoudiging van de taken en vermindering van de werklast.  

De supermarktketen betreurt dan ook dat er gisterenavond geen akkoord kon worden bereikt. "Het is een zeer spijtige situatie, na acht uur onderhandelen", zegt Colbrandt. "Maar er was geen bereidwilligheid bij een van de drie partijen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234