Vrijdag 20/05/2022

Kaapstad

Ga in de mooiste stad van Zuid-Afrika op zoek naar zon, bergen en wijn. Geniet er van het rijke verleden en de gunstige wisselkoers. Waar eet je anders verse springbok op de barbecue voor 7 euro? Door Lucy Corne

48 uur in

Waarom nu reizen?

Met zijn dramatische ligging, tumultueuze geschiedenis en een mengelmoes van culturen zou Kaapstad op ieders verlanglijstje moeten prijken. De Zuid-Afrikaanse steden zijn ideaal om te ontsnappen aan een Belgische winterprik door hun bijna perfecte dagen en verkoelende nachten. En om even bot te zijn, het is ook nog eens goedkoop. De Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) heeft het Engelse pond gevolgd in zijn neergang, wat reizen nu goedkoper maakt voor de eurolanden.

Landingsplaats

Vanuit België zijn er geen rechtstreekse verbindingen naar Kaapstad. Vanuit Heathrow vertrekken er wel non-stopvluchten van British Airways (02/717.32.17, british-airways.com), South African Airways (flysaa.com), Virgin Atlantic (virgin-atlantic.com) en British Midland bmi (02/713.12.84). KLM (070/22.53.35, klm.be) vliegt van Amsterdam op Kaapstad. South African Airways vliegt ook van op Frankfurt, net als Lufthansa (070/35.30.30, lufthansa.com).

De luchthaven ligt op 22 kilometer ten oosten van de stad. Een taxi naar het centrum neemt ongeveer 20 minuten in beslag en kost tussen 200 en 250 rand (15 tot 19 euro). Voor de shuttledienst van de luchthaven, City Hopper, betaal je 100 tot 150 rand (7,5 tot 11,5 euro) per persoon tot in het stadscentrum en iets meer tot aan het Waterfront. Onderweg kom je langs de Kaapse Vlakte, waar de townships gelegen zijn die het merendeel van de stedelingen huisvesten.

Oriëntatie

De lokale bevolking gebruikt de Tafelberg als een oriëntatiepunt ("Zie je de berg? Goed, stap er naartoe en wij zijn op je rechterkant."). Toeristen kunnen door de ongewone indeling van de stad wel gemakkelijk verloren lopen.

Het lager gelegen deel van Kaapstad is gekend als de City Bowl. In Long Street, de hoofdstraat, zijn veel restaurants en enkele vreemde winkels gelegen. Daarnaast bevindt zich er het nachtleven van de stad en een tiental kleine hotelletjes voor rugzaktoeristen. De meeste bedrijvigheid vindt plaats rond het Victoria en Alfred Waterfront, het winkelcentrum-restaurant in de noordelijke haven. Wat verder langs de kustlijn ligt Camps Baai en Clifton, het plaatselijke antwoord op Saint-Tropez, waar de jetset elkaar ontmoet om van martini's te nippen en te genieten van de zonsondergang in de Atlantische Oceaan.

De toeristische dienst (1) (0027/21.426. 5639, tourismcapetown.com) is gelegen op de hoek van Burg en Strand Streets. Van maandag tot vrijdag is hij geopend van 8 tot 17 uur, op zaterdag van 8. 30 tot 13 uur en op zondag van 9 tot 13 uur.

Inchecken

Het oudste hotel van de stad is het prachtige Mount Nelson (2) in Orange Street 76 ( 0027/21.483.1000, mountnelson. co.za). De kamers geven het negentiende-eeuwse karakter van het hotel goed weer en de uitgebreide terreinen zorgen voor een adempauze na het drukke stadscentrum, dat op tien minuten wandelafstand ligt. Een verblijf voor twee personen met ontbijt kan vanaf 4.950 rand (377 euro).

Voor wie het liever iets moderner heeft, is er het An African Villa (3) in Carstens Street 19 (0027/21.423.2162, capetowncity.co.za /villa). Het hotel heeft elegante kamers in een Afrikaanse sfeer en biedt een vriendelijke ontvangst. Tweepersoonskamers zijn beschikbaar vanaf 995 rand (75 euro), inclusief ontbijt.

Cape Town Backpackers (4) ligt net naast de hoofdweg, in de New Church Street 81 (0027/21.426.0200, capetownbackpackers. com). De kamers zijn er stijlvol en kraaknet. Zelfs in de slaapzalen hangt er een zachte handdoek aan het eind van elke bed. Een bed in een gemeenschappelijke slaapzaal kost je 110 rand (8,4 euro), ontbijt niet inbegrepen. Voor tweepersoonskamers met een gemeenschappelijke badkamer betaal je 300 rand (22,8 euro), voor eentje met een aparte badkamer 500 rand (38 euro).

Ga op verkenning

Neem de kabelbaan die zich 360 graden in het rond wentelt terwijl ze de bezoekers naar de top van de Tafelberg brengt. Het Lower Cableway Station (5) ligt aan de Tafelberg Road. Wanneer je de taxi neemt vanuit het stadscentrum, ben je er in vijf minuten. De kabelbaan vertrekt om het kwartier van 8 tot ongeveer 21.30 uur en een retourticket kost 145 rand (11 euro). Het is een aangename manier om de voormiddag door te brengen. Voor de actieve bezoeker is de wandeling van twee uur naar de 670 meter hoge top van de Lion's Head een mooie uitdaging. Van daar heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad en de haar typerende vorm.

Shopping

Voor alternatieve souveniertjes moet je in de African Music Store, het African Bead Centre of de Pan African Market zijn in Long Street. Maak wat tijd vrij om hevig af te dingen in de curiositeitenmarkt op de Greenmarket Square (7) .

Tijd voor een tussendoortje

Van de omgeving rond Long Street naar de Noon Gun Tea Room (8) in de Longmarket Street (0027/21.424.0529) is een steile beklimming, maar de beste kooksisters in de stad maken het zeker de moeite waard. De legendarische lekkernijen krijgen er de 'Kaap Maleiers'-behandeling: een kronkel diep gefrituurd deeg, gedopt in siroop en besprenkeld met kaneel en kokosnoot. Het café serveert daarnaast ook kerrieschotels, maar de belangrijkste reden om hier naartoe te wandelen vindt 's middags plaats. Net voor het middaguur moet je het pad op naar Signal Hill (9) voor enkele wonderbaarlijke uitzichten en om het noon gun in actie te zien. Met uitzondering van zondag leidt dit kanon elke dag de namiddag in.

Namiddagje cultuur

Kaapstad bezit enkele fascinerende musea die opvallend genoeg dicht bijeen liggen en dus perfect te combineren zijn tijdens een drukke namiddag. Begin in Bo Kaap, het moslimgedeelte van de stad. Snuif de aroma's van 'Cape Malay'-keuken op en bewonder de royale mix van fel gekleurde huizen in de Chiappini Street (10), die waarschijnlijk de meest gefotografeerde straat is van de stad. Het Bo Kaap Museum in Wale Street 71 leert je meer over de geschiedenis van de omgeving. De openingsuren zijn van 10 tot 17 uur, behalve op zondag. De inkom bedraagt 10 rand (0,75 euro).

De Slave Lodge (1) , op de hoek van Adderley en Wale Street, is een van de interessantste musea in de stad. Het is open van 10 tot 17 uur met uitzondering van zondag en je betaalt er 15 rand (1 euro) inkom.

De volgende halte is Company's Gardens (12) , een aangenaam stadspark. Ooit was het park een plantentuin van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, maar vandaag huist het de overheidsgebouwen en het Tuynhuys, de officiële ambtswoning in Kaapstad van de Zuid-Afrikaanse president. Ook het South African Museum en het Planetarium (dagelijks geopend van 10 tot 17 uur, 1 euro) en de National Gallery (open van 10 tot 17 uur behalve op maandag, 1 euro) bevinden zich in het park.

Neem de zuidelijke uitgang van het park en wandel richting het pijnlijk indrukwekkende District Six Museum (13). De schrijnende periode van de Apartheid wordt hier in al haar gruwelijkheid tentoongesteld. Het museum is geopend van 9 tot 16 uur, maandag tot 15 uur en gesloten op zondag. De aanbevolen donatie bedraagt 10 rand (0,75 euro).

Beëindig je historische wandeling in Kasteel de Goede Hoop (14). Dat is het oudste gebouw in de stad en het bevat overblijfselen van Zuid-Afrika's militaire geschiedenis. Het kasteel is dagelijks geopend van 9.30 tot 16 uur en de inkom bedraagt 20 rand (1,5 euro).

Een aperitiefje

Elke twintig minuten vertrekt er een bus van het busstation (15) aan Adderley Street naar het Victoria en Albert Waterfront (16) (0027/21.408.7600, waterfront.co.za). Een kaartje kost 4 rand (0,3 euro). Een groot deel van het winkelcentrum focust op toeristen, maar er zijn ook enkele plaatselijke winkels (mis de townshipkunst niet in de Red Shed) te vinden en een ansichtkaartuitzicht van de berg.

Mitchell's café aan het Waterfront schenkt frisse pintjes met dezelfde naam, afkomstig van een kleine brouwerij aan de Garden Route. Doe mee met de locals en nestel je buiten op het terras voor een frisse pint en wat mensjeskijken.

Eten met de locals

Terug in het stadscentrum heeft Nyoni's Kraal (17) in Long Street (0027/21.422.0529, nyoniskraal.co.za) een continu brandende braai, of barbecue. Je kunt er vers vlees krijgen zoals struisvogel, koedoe en springbok, of enkele ongewone Afrikaanse gerechten proeven, waaronder kippenpoten, tripe en Mopaniwormen. Hoofdgerechten kosten tussen 50 en 90 rand (3,8 tot 6,8 euro).

Naar de kerk op zondagochtend

St. George's Cathedral (18) (0027/21.424. 7360), beter gekend als 'The People's Cathedral', verwelkomde tijdens de Apartheid gelovigen van alle huidskleuren. Het werd een ontmoetingsplaats voor voorvechters van de mensenrechten, die zelfs enkele keren ontruimd werd door de politie. Als zetel van de aartsbisschop van Kaapstad was het in deze kathedraal dat massa's kerkgangers bijeentroepten om de preken van Desmond Tutu te horen, toen die in de jaren 80 vocht voor de afschaffing van de Apartheid. Wanneer hij in de stad is, komt hij hier nog steeds langs. De zondagsdienst wordt gehouden om 7, 8 en 12.15 uur en de avonddienst om 19 uur. Op andere dagen is de kathedraal geopend van 8 tot 17 uur, zaterdag tot 13 uur.

Trek er op uit

De drie uur durende 'Footsteps to Freedom'-tour geeft je een goed overzicht van de rijke geschiedenis van de stad. De wandeling start dagelijks aan de toeristische dienst (1) om 10.30 uur en kost 100 rand (7,5 euro). Reserveren kan op 0027/21.426.4260.

Een hapje eten

Stel een gastronomische picknick samen bij Andiamo (19) (0027/21.421.3687, andiamo.co.za) in Waterkant Street 72 in de hippe De Waterkantbuurt. Er zijn meer dan 2.000 ingrediënten waaruit je kunt kiezen zodat het perfecte broodje samenstellen wel wat tijd inneemt. De deli is elke dag geopend van 9 tot 23 uur en op vrijdag en zaterdag tot middernacht.

Wandelen in het park

Spreid een deken open en geniet van je picknick in de wondermooie Kirstenbosch Botanical Gardens (sanbi. org). De botanische tuinen werden in 1660 opgericht door de eerste gouverneur van de Kaap, Jan van Riebeeck. Later werden ze aan de staat geschonken door Cecil John Rhodes. Om de picknick af te sluiten kun je de fynboswandeling doen. De meest gevierde plant van de Kaap is er op zijn mooist in de zomermaanden. Van november tot april worden er op zondagavond concerten georganiseerd met de Tafelberg als het perfecte decor. De tuinen kun je elke dag bezoeken van 8 tot 19 uur voor 32 rand (2,4 euro).

Kers op de taart

Op tien minuten van het stadscentrum kun je enkele uitstekende wijnen proeven. Geniet er van enkele nuchtere smaken zonder veel franje en wandel door het domein van Zuid-Afrika's authentiekste wijnlandgoed, Groot Constantia (0027/21.794.5128, grootconstantia.co.za). In 1685 was Constantia immers de eerste wijngaard die er werd aangeplant. Over het terrein verspreid staan monumenten, relikwieën en enkele musea. De wijngaard is geopend van 10 tot 17 uur en de inkom bedraagt 25 rand (2 euro).

Vermijd de snelle weg om terug te keren naar de stad en opteer in plaats daarvan voor een schilderachtig tochtje langs de kust. De smalle bochten (144 zijn het er) en steile klippen kunnen van Chapman's Peak Drive een schrikwekkende tocht maken, maar je kunt geregeld halt houden voor enkele adembenemende panorama's van de oceaan en de pittoreske Hout Bay. Van Constantia neem je de R64 naar Noordhoek, om dan in noordelijke richting verder te gaan. Het is een tolweg, maar 26 rand (2 euro) voor deze prachtige vergezichten is maar een habbekrats.

© The independent

n Proef van springbok op de 'brandende braai' of barbecue bij Nyoni's Kraal.

n Op tien minuten van Kaapstad ligt het wijndomein Groot Constantia, waar in 1685 de eerste wijngaard van Zuid-Afrika werd aangeplant.

n Vanaf het Victoria & Alfred Waterfront kun je per boot een rondvaart maken door de haven.

n Ofwel neem je de kabellift, ofwel stap je twee uur om op de top van Lion's Head te geraken.

n Het Six District Museum is gewijd aan de wreedheden van de apartheid. Het ligt niet ver van de ambtswoning van de Zuid-Afrikaanse president.

n Bij Andiamo kun je het perfecte broodje samenstellen. Je hebt er keuze uit tweeduizend ingrediënten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234