Dinsdag 26/05/2020

Update

Kaaimantaks laat zwart kapitaal ongemoeid: "Wie wil de regering eigenlijk beschermen?"

John Crombez (sp.a).Beeld PHOTO_NEWS

De regering viseert met de kaaimantaks de inkomens uit buitenlandse construc­ties, maar is niet geïnteresseerd in de afkomst van dat kapitaal. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. In het voor­stel van minister van Financiën Johan Van Overt­veldt (N­-VA), dat de kranten konden inkijken, staat dat de fiscus de informatie niet zal gebruiken voor extra controles. Sp.a-parlementslid en gewezen staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez vraagt zich af "wie de regering eigenlijk wil beschermen".

Met de kaaimantaks wil de re­gering door buitenlandse con­structies heen kijken om het kapitaal te belasten dat erach­ter zit. Het kapitaal dat in zo'n con­structie verstopt zit, hoeft niet per se zwart te zijn, maar dat kan wel het geval zijn.

"Om bij de belastingplichtige de vrees weg te nemen dat een eerste aangifte van de doorkijktaks automatisch zal leiden tot fiscale onderzoeken van de voorgaande jaren, maakt de belastingadministratie de belas­tingplichtigen duidelijk dat een eerste aangifte geenszins een vermoeden van vooraf­gaande fiscale onregelmatighe­den inhoudt", klinkt het in de memorie van toelichting bij het wetsontwerp. "Aan de controlediensten wordt gevraagd om een eerste aangifte van de doorkijkbelasting niet te hanteren als een criterium bij datamining of bij de selectie van fiscale controles."

Kaaiman zonder tanden

John Crombez, staatssecretaris voor fraudebestrijding in de vorige regering, is daar niet over te spreken. "Als wij zeggen dat deze regering niet aan fraudebestrijding doet, verdedigt ze zich altijd met de kaaimantaks die er zou komen. Maar nu zou die informatie niet gebruikt mogen worden voor controles. Dat lijkt op een kaaiman zonder tanden", zegt Crombez.

De socialist vraagt zich af wie de regering hiermee wil beschermen. "Het ziet er naar uit dat de financiële sector en de fiscale advocaten hier mee aan geschreven hebben", zegt Crombez. "Elke maand wordt vanuit deze regering de boodschap gegeven aan grote fraudeurs dat ze zich niet teveel zorgen moeten maken".

"Controles niet uitgesloten"

"In tegenstelling tot wat de berichtgeving laat uitschijnen, worden controles in geval van fiscale inbreuken uiteraard niet uitgesloten", reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt. "De fiscus beschikt hiervoor over alle mogelijke middelen. Ook de mogelijkheden om informatie op te vragen in het buitenland zulen maximaal worden benut en versterkt."

Bovendien zijn alle conclusies die nu al getrokken worden "voorbarig", vervolgt de minister. Het voorbereidende werk is nog volop aan de gang. "Er zal pas sprake zijn van een doorkijkbelasting als die sluitend, effectief en efficiënt is", onderstreept Van Overtveldt, die pas met zijn tekst naar de ministerraad trekt als ze technisch volledig rond is.

Volgens hem werden buitenlandse constructies de voorbije decennia helemaal niet aangepakt, snerend naar Crombez: "Waar anderen, die in het verleden de verantwoordelijkheid droegen, de strijd tegen fiscale fraude en bealstingontwijking met woorden voerden, stelt deze regering ook daden", besluit hij.Johan Van Overtveldt.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234