Vrijdag 03/07/2020

kaa gent wil eerste sociale voetbalclub van belgië worden

De Belgische voetbalclubs bekommeren zich niet om hun omgeving, alleen lag daar tot nu toe niemand van wakker

'Voetballers moeten uit hun ivoren toren komen'

Het is vanavond weer tijd voor de Oost-Vlaamse derby Gent-Lokeren. Daarin wil Gent kleine broer Lokeren graag een prestigenederlaag toedienen. Gent wil trouwens in nog meer zaken zijn gouwgenoot overtroeven. Er zijn niet alleen de plannen voor een nieuw Arteveldestadion, Gent liet deze week ook duidelijk verstaan dat het een pionier wil zijn als het om sociale bekommernis gaat. In het nieuwe stadion moet er meer gedaan worden dan voetballen alleen.

Gent

Eigen berichtgeving

Hilde Van Malderen

Els Van Weert wil zich moeien met het voetbal. Niet dat de staatssecretaris van Sociale Economie ambities heeft om haar favoriete club, Lierse, te redden, daar brandt ze haar vingers niet aan. Maar Van Weert wil wel geld pompen in het voetbal. Enige vereiste is dat de clubs wat 'socialer' zouden worden. Dat ze meer aandacht hebben voor de stad waarin ze actief zijn. Of juist niet actief zijn. Want dat is net het probleem.

Voetbalclubs bekommeren zich niet om hun omgeving. Ze willen wel zoveel mogelijk supporters aantrekken, maar die laten hun problemen maar beter thuis. Voetbalclubs bedanken voor een sociale rol, daar lag in België tot nu toe toch niemand van wakker. "Clubs zijn de speelbal geworden van neoliberale beursprofiteurs. Samen met het hooliganisme hebben die de traditie in het voetbal vernietigd", legt Raf Willems uit. Hij schreef eerder al het boek Kan voetbal de wereld redden, waarin hij pleitte voor het openstadionmodel. Een concept bedacht door enkele Engelse voetbalclubs in de strijd tegen het hooliganisme en racisme, die in de jaren 70 en 80 het Engelse voetbal kapot maakten.

Iedere profclub in Engeland, en dat zijn er 92, heeft op dit moment zijn eigen 'community'-schema waarin ze per jaar 20 tot 80 activiteiten opneemt. Dat kan gaan van studiebegeleiding tot straatvoetbaltoernooitjes. Van het opvangen van probleemkinderen tot het opzetten van antiracismeacties. De budgetten daarvoor zijn vrij groot en ook de profvoetballers zelf worden verplicht om af en toe mee te doen met die welzijnsprojecten. De Engelse clubs zitten daardoor stevig verankerd in de wijken en gemeenschappen waar hun stadions liggen. Kwetsbare groepen worden van straat gehaald, kunnen zich beter identificeren met hun club en blijven daardoor makkelijker weg van dingen die ze niet mogen doen.

In België zijn we nog lang niet zover en dat vindt Willems eigenlijk wel jammer. "Je kunt dat model overal toepassen. Waarom dan niet hier? Ze experimenteren er zelfs mee in Zuid-Afrika. Natuurlijk moet je dat vertalen naar de lokale context maar vooral in de grootsteden zouden clubs als Anderlecht, Beerschot of Gent daar toch mee bezig moeten zijn. Een voetbalclub is toch veel meer dan een geldmachine."

Het openstadionmodel leeft wel al in de hoofden van enkele politici. Van Weert wil het nu ook concretiseren en daarvoor heeft ze 300.000 euro veil, geld dat KAA Gent heel graag binnen wil halen. De Buffalo's zijn ervan overtuigd dat zij de ideale club zijn om het openstadionmodel als eerste toe te passen. Vooral nu ze in Gent al likkebaardend uitkijken naar hun nieuwe multifunctionele Arteveldestadion. Daarin is gerust plaats voor wat welzijnswerk, voor muziekbandjes die willen repeteren of een uitzendbureau om werklozen te helpen. KAA Gent wil absoluut de band met zijn achterban vergroten.

Nu is de club nog te veel een eiland in de grootstad. De Gentenaars trekken zelfs liever naar Brugge dan naar het eigen Ottenstadion. Dat is al langer een doorn in het oog van de Gentse bestuurskamer, maar buiten wat losse acties slaagden ze er niet in om hun maatschappelijke basis te vergroten. "Het enthousiasme is nochtans groot om dat te doen", liet commercieel manager Patrick Lips zich ontvallen. "In principe is alles mogelijk. We deden al wat eendagsacties maar we werkten dat nog nooit structureel uit. Ik vind nochtans dat de voetballers af en toe eens uit hun ivoren toren mogen komen. Ik weet zeker dat een speler als Mbark Boussoufa zou meehelpen bij het opzetten van straatvoetbalcompetities als ik hem dat vraag."

Daar is dan wel een mentaliteitswijziging voor nodig. De clubs zullen immers geld moeten steken in niet-winstgevende activiteiten terwijl de return niet altijd onmiddellijk zichtbaar is. Want de staatssecretaris zal niet alles betalen. Ze rekent op privé-investeerders maar ook op de clubs zelf. Al kan het snel gaan. In Nederland zette de Stichting Meer dan Voetbal in een jaar tijd een hele structuur neer die nodig is om het openstadionmodel ingang te laten vinden.

"Ook in België is de tijd rijp", vindt Willems. Het zou in ieder geval wat meer leven in de brouwerij brengen. Want voetbalstadions die slechts om de twee weken hun deuren opengooien, daar valt toch meer mee te doen. De naam open stadion is dan ook niet toevallig gekozen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234