Maandag 18/11/2019

Justitie

Belgen opgepakt voor vastgoedoplichting in Spanje

Het federaal parket ontmaskerde een grootschalige oplichtingszaak met vastgoedprojecten in Spanje. Hoofdverdachte is een opgepakte man uit Waasmunster. Hij werd gisteren gearresteerd. Op vraag van het Belgische gerecht werd een tweede Belg opgepakt in Spanje. De verdachten zouden via de Spaanse vennootschap ServiFlat uit Torrevieja een tiental slachtoffers opgelicht hebben. Ze zochten investeerders voor grootschalige onroerendgoedprojecten en inden dan geld om zogezegd samen een waarborg te vormen en een omvangrijke banklening van miljoenen euro's te verkrijgen. De slachtoffers in Vlaanderen zijn onder meer afkomstig uit Antwerpen, Turnhout en Hasselt.

Levenslang voor politie-inspecteur

Het Leuvense assisenhof veroordeelde Johan Devriendt gisterennamiddag tot levenslange opsluiting. De 36-jarige politie-inspecteur was gisterenochtend schuldig bevonden aan de moord op zijn partner Christel Van Bourgogne. Devriendt zelf bleef tot op het einde volhouden dat hij onschuldig was en zijn vriendin zelfmoord pleegde, maar de jury is hem daarin niet gevolgd. Toen het hof het arrest met de strafmaat had voorgelezen barstte er in de zaal een applaus los onder de vrienden en familieleden van Van Bourgogne.

Gezondheidszorg

Militair ziekenhuis Neder-over-Heembeek werkt samen met Brugmannziekenhuis

Het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek en het Brugmannziekenhuis, allebei in Brussel, gaan samenwerken. Dat werd gisteren aangekondigd door minister van Defensie André Flahaut, zijn collega van Volksgezondheid Rudy Demotte en Yvan Mayeur, voorzitter van het Irisnetwerk, waartoe het Brugmannziekenhuis behoort. De twee ziekenhuizen gaan vooral samenwerken op vlak van verzorging van brandwonden, revalidatie, dringende medische hulpverlening en opleidingen van personeel. De twee blijven wel aparte juridische entiteiten en alle personeelsleden behouden hun statuut. Het ministerie van Defensie maakt ook 15 miljoen euro vrij voor de modernisering van het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek.

Antwerpen

Een op de twee huurwoningen Atheneumbuurt vertoont gebreken

Het Krotspotteam van de stedelijke wooninspectie van de stad Antwerpen screende in iets meer dan twee jaar bijna 3.000 woningen in de Atheneumbuurt. De woningen werden onder meer gecontroleerd op de aanwezigheid van sanitaire voorzieningen, verwarmingsmogelijkheden en veilige elektrische- en gasinstallaties. Uit de resultaten blijkt dat één op de twee gescreende huurwoningen gebreken vertoonde. Voor een aantal woningen werd een procedure opgestart om de woning ongeschikt en onbewoonbaar te verklaren.

Camera op De Coninckplein

Op de hoek van de Van Arteveldestraat en het De Coninckplein in Antwerpen is de eerste veiligheidscamera van een nieuwe reeks geïnstalleerd. Er zullen vijftig technisch uiterst verfijnde exemplaren worden geplaatst in risicobuurten in Antwerpen-Noord en Borgerhout. De camera's moeten de pakkans van criminelen verhogen en afschrikkend werken. Ze kunnen gezichten herkennen en nummerplaten lezen. Als personen snel door beeld lopen, gaat er een alarmfunctie af bij de politie. De nieuwe camera's passen in de uitvoering van het 'Stadsplan Veilig' van Antwerps veiligheidsschepen Dirk Grootjans (VLD), ter bestrijding van overlast en criminaliteit. De stad heeft 2 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe project. Over een jaar wordt bekeken of er elders in de stad meer camera's komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234