Woensdag 16/10/2019

Justitieminister Melchior Wathelet blokkeerde aandelenspoor

Voormalig minister van Justitie Melchior Wathelet (PSC) speelde achter de schermen een betwistbare rol in het onderzoek naar de moord op PS-peetvader André Cools. Op het Luikse assisenproces tegen de vermoedelijke opdrachtgevers van de moord dook gisteren de naam van Wathelet herhaaldelijk op.

Luik

Van onze verslaggever

Georges Timmerman

Met enkele gerichte interventies blokkeerde Wathelet als minister van Justitie het spoor van de aandelenzwendel dat onderzoeksrechter Connerotte volgde, wat in het voordeel speelde van het spoor van de grote corruptiedossiers zoals Agusta en Omob, dat onderzoeksrechter Ancia volgde. Inmiddels is duidelijk geworden dat Ancia's spoor niet geleid heeft tot de oplossing van het moorddossier.

In de zomer van 1992 onderzocht Jean-Marc Connerotte in Neufchâteau een zaak van diefstal en heling van gestolen waardepapieren. Toevallig stootte hij daarbij op een spoor in de moord op Cools dat rechtstreeks naar de bende van Italiaans-Luikse onderwereldfiguren uit de entourage van PS-minister Alain Van der Biest leidde. De acht die momenteel in het Luikse assisenhof op de beklaagdenbank zitten, had Connerotte toen al in het vizier. Véronique Ancia, zijn collega in Luik die belast was met het eigenlijke moorddossier, wou echter niet van dat spoor horen. De relatie tussen beide magistraten verzuurde en ging van kwaad tot erger, tot het Hof van Cassatie op 1 juni 1994 ingreep en besloot om Connerotte van het onderzoek naar de gestolen waardepapieren te halen. Vanaf dat moment werd het een onderdeel van het moordonderzoek, dat volledig in handen van Ancia kwam.

In de aanloop naar die dramatische ingreep van Cassatie deed toenmalig minister van Justitie Wathelet een aantal doorslaggevende interventies, zo bleek gisteren op het proces-Cools. Advocaat Georges Dehousse, raadsman van de familie Cools, wees op het bestaan van twee brieven die Wathelet op 31 maart en 2 april 1994 schreef aan Léon Giet, de toenmalige procureur-generaal van Luik. In beide brieven drong de minister aan op de vervanging van de Luikse advocaat-generaal Armand Spirlet. Die magistraat was bij het Luikse parket-generaal de laatste aanhanger van het door Connerotte verdedigde aandelenspoor. In een rapport aan Vélu had Spirlet op 25 maart 1994 nog gepleit om beide onderzoeksrechters parallel naast elkaar te laten doorwerken.

In een gesprek met de redactie noemde advocaat Dehousse de ingreep van Wathelet zonder meer "schandalig". "Een minister van Justitie kan enkel gebruikmaken van zijn positief injunctierecht. Dit lijkt eerder op het gebruik van een negatief injunctierecht. Een minister die erop aandringt om een magistraat te vervangen omdat die een lijn volgt die hem niet bevalt, dat getuigt van een criminele houding." Op bevel van zijn hiërarchische chef Giet moest Spirlet inderdaad het dossier-Cools afgeven. Hij werd vervangen door advocaat-generaal Hubert Massa, die zoals bekend op 14 juli 1999 zelfmoord heeft gepleegd en op zijn beurt werd opgevolgd door Marianne Lejeune, de magistrate die tijdens het huidige proces het openbaar ministerie waarneemt.

Connerotte begon gisteren als getuige voor het assisenhof aan een uiteenzetting over het verband tussen het dossier van de aandelenzwendel en het dossier van de moord. Tussen neus en lippen vertelde Connerotte ook over een vergadering die hij bijwoonde op het Hof van Cassatie op 24 juni 1994, enkele weken nadat hij zijn dossier was kwijtgespeeld. Procureur-generaal Jacques Vélu van Cassatie verklaarde bij die gelegenheid ongevraagd aan de onderzoeksrechter dat Eliane Liekendael, advocaat-generaal bij Cassatie, had uitgelegd dat minister Wathelet was tussengekomen opdat de ontheffing van Connerotte binnen 24 uur een feit zou zijn. "Dat hebben we nog nooit meegemaakt", zou Liekendael eraan hebben toegevoegd.

'Dat een minister aandringt op vervanging omdat een magistraat een lijn volgt die hem niet bevalt, getuigt van een criminele houding'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234