Donderdag 08/06/2023

justitie

Justitieminister Koen Geens voorziet nieuwe assisenprocedure

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Beeld belga
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).Beeld belga

Er komt een nieuw soort strafrechtbank die de omstreden assisenprocedure vervangt. Dat kondigt justitieminister Koen Geens (CD&V) aan in een gesprek met deze krant. Hij wil de volksjury vervangen door een gemengd gezelschap van burgers en experten. Tegen een verdict van assisen 2.0 zal in de toekomst ook beroep kunnen worden aangetekend.

Douglas De Coninck

Dit najaar vinden in Wallonië de laatste klassieke Belgische misdaadprocessen met volksjury plaats. Sinds minister Geens de wetgeving wijzigde, wordt dit soort rechtszaken overal in België beperkt tot een korte procedure voor de correctionele rechtbank. Tot onbegrip van veel commentatoren en in assisen gespecialiseerde advocaten en magistraten.

Maar dat is tijdelijk, belooft minister Geens nu: "Wat mij betreft zitten we in een overgangsfase. Er zitten zekere voordelen in de manier van bewijs- en open debatvoering voor het assisenhof die gehandhaafd kunnen worden. Voor assisen was het gewoonte om experten en de getuigen langdurig te horen. Er zit ook een waarde in de inbreng van leken. Dat begrijp ik ook, en een gemengde kamer waarin leken en rechters samen zouden berechten in één college is iets dat ik zeker zie zitten. De experten die momenteel de wetboeken van strafvordering en strafrecht aan het herbekijken zijn, zijn daar ook mee bezig en zijn die oplossing genegen."

Ancien Régime

De assisenprocedure is een relict uit het Ancien Régime, met 12 willekeurig gekozen burgers die op basis van hun "intieme overtuiging" oordelen over schuld of onschuld. België werd voor het handhaven van de procedure al bij herhaling op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, onder meer omdat tegen een uitspraak van een volksjury geen enkele vorm van beroep mogelijk is.

Vooral dat laatste wil Geens anders zien. Assisen 2.0 zou de vorm aannemen van een criminele kamer die ruim de tijd voorziet voor open debatten en het horen van getuigen en deskundigen, zoals in het assisenhof. De grote strafprocessen zouden in de toekomst wel iets minder lang duren en achteraf beroep aantekenen wordt mogelijk.

"Ik denk niet dat de die hards van assisen ontgoocheld zullen zijn als ze zullen zien hoe de procedure op middellange termijn vervangen wordt", zegt minister Geens. "Op korte termijn was dit een vraag die heel sterk leefde vanuit de magistratuur zelf. Men wou naar minder assisenzaken. We zaten de laatste tijd met assisenprocessen die drie, vier, vijf tot zes weken duurden. Dat is gewoon niet meer werkbaar. We gaan tot iets heel evenwichtigs komen, denk ik, iets waar de hele wereld van de correctionele pleiters gelukkig mee zal zijn."

Lees het volledige interview met Koen Geens vanavond al in onze pluszone: "Dat we in oorlog zijn? Mentaal, ja."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234