Dinsdag 02/03/2021

HRW-rapport

Justitieminister Geens: "Huidig antiterreurbeleid is goede middenoplossing"

Justitieminister Koen Geens (CD&V). Beeld BELGA
Justitieminister Koen Geens (CD&V).Beeld BELGA

Het huidige antiterreurbeleid van de Belgische regering is een "goede middenoplossing" tussen zwaar ingrijpen en respect voor mensenrechten. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens vandaag in een reactie op een rapport van Human Rights Watch dat kritisch is voor dat beleid. De ngo neemt in haar rapport onder meer het opsluiten van terreurverdachten in afzondering de korrel.

De ngo lichtte in haar rapport verschillende antiterreurmaatregelen van de regering door en komt tot de vaststelling dat er ruimte is voor verbetering. Geens reageert vandaag dat hij daarvoor openstaat, maar hij wijst erop dat de wetgeving zoals die nu bestaat tot stand is gekomen met alle respect voor de privacy van de burgers en de bescherming van hun mensenrechten.

Wat het antiterreurbeleid betreft, zegt de minister dat er deze zomer stemmen opgingen dat dit beleid nog niet ver genoeg ging. "Volgens HRW gaat wat we nu doen al te ver. Dit toont aan dat we tot een goede middenoplossing zijn gekomen."

De ngo neemt in haar rapport onder meer het opsluiten van terreurverdachten in afzondering de korrel. Gedetineerden worden in individueel regime geplaatst wanneer ze een gevaar betekenen voor interne of externe veiligheid, zegt Geens. Hij betwist dat de Belgische maatregelen in strijd zijn met de mensenrechten. Ook wie in afzondering opgesloten zit, blijft volgens de minister recht hebben op wat volgens de basiswet de rechten van de gedetineerden zijn. Zo hebben ze recht op een wandeling per dag, drie keer per week bezoek, twee uur sport, educatie en bibliotheekbezoek. "Een programma gericht op isolement hebben we niet. Dit is trouwens niet toegelaten. Gedetineerden worden onder individueel veiligheidsregime geplaatst, wat impliceert dat zij een regime op maat krijgen", luidt het in een antwoord van zijn administratie.

Tot slot wijst minister Geens nog op een positief punt in het rapport: "HRW gaf in het gesprek maandag aan dat ze verheugd waren dat de noodtoestand niet werd afgekondigd in België. Ze noemden dit een goede maatregel." 

Minderhedenforum: hoogdringendheid

Volgens het Minderhedenforum bewijst het rapport dat er versneld werk moet gemaakt worden van een nationaal mensenrechteninstituut en een interfederaal actieplan tegen discriminatie en racisme. "De overheid is hier nu ondertussen al vijftien jaar mee te laat", zegt directeur Wouter Van Bellingen.

"Het Minderhedenforum is geschokt maar niet verrast door het rapport van HRW. Dit bewijst nogmaals de hoogdringendheid van de oprichting van een nationaal mensenrechteninstutuut en het reeds langverwachte aangekondigde interfederaal actieplan tegen discriminatie en racisme", zegt Van Bellingen.

Het Minderhedenforum, dat HRW adviseerde bij de totstandkoming van het rapport, hoopt ook dat er een halt wordt toegeroepen aan "ethnic profiling", het controleren van personen op basis van etnische afkomst, wat verboden is. Het Minderhedenforum herhaalt daarbij haar kritiek op de huidige werking van de Algemene Nationale Gegevensbank (AGN), de databank van de politie, die een gevaar zou inhouden op etnisch profileren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234