Maandag 19/04/2021

Justitie wil zaak Filip Meert herzien

Stefaan De Clerck. Beeld BELGA
Stefaan De Clerck.Beeld BELGA

Wordt de gerechtelijke dwaling waardoor zakenman Filip Meert vier jaar onterecht in de cel zat rechtgezet? Justitie heeft daartoe alvast de eerste stap genomen en gevraagd de zaak te heropenen. De vraag is alleen of de rechtbank die Meert veroordeelde, bereid is toe te geven dat ze fout was.

In april 2011 zitten Filip en zijn vader Bob Meert met een bang hartje op het kabinet van Justitie in Brussel. Ze hebben een ontmoeting met minister Stefaan De Clerck (CD&V) kunnen regelen. De twee hebben slechts één vraag: of de veroordeling van Filip Meert kan worden herzien. Het is hun laatste kans. Gewapend met een boek dat Meert samen met VRT-journalist Wim Van Den Eynde schreef (De Bloedkamer, Een Belgische rechtszaak wordt een nachtmerrie) en met een bundel nieuwe verklaringen gaan vader en zoon nog één keer voluit.

"Ik was al zo vaak met mijn kop tegen de muur gelopen", zegt Filip Meert. "Bovendien ben ik zowel in eerste aanleg als in beroep veroordeeld voor btw-fraude en heeft het Hof van Cassatie mijn veroordeling nooit willen verbreken. Ik heb zelfs mijn straf uitgezeten: van de vijf jaar die ik kreeg, heb ik er bijna vier in de bak doorgebracht."

Maar Filip Meert is zijn onschuld altijd blijven uitschreeuwen. Ook toen hij achter de tralies zat. Dat leverde hem behalve hoongelach van cipiers ook de toorn van het gerecht op. De commissie die moest oordelen over zijn herhaalde vragen om voorwaardelijk in vrijheid te worden gesteld, wees die aanvankelijk allemaal af wegens gebrek aan schuldinzicht. "Zo staat het letterlijk in de verslagen", zegt Meert. "Dat mijn 'niet aflatende pogingen' mijn onschuld aan te tonen, mij langer in de gevangenis hebben gehouden."

Drie maanden na het gesprek met (intussen ex-) minister De Clerck viel plots een verlossende brief in de bus. De Clerck vroeg aan het Hof van Cassatie dat de veroordeling van Meert zou worden herzien. Dat is een erg uitzonderlijke procedure. De laatste keer dat een minister gebruikmaakte van zijn positief injunctierecht, dateert van 2004 toen een man met dezelfde naam als een crimineel werd veroordeeld voor feiten die hij nooit pleegde.

"Zijn verhaal is geloofwaardig", schrijft De Clerck, die liet nagaan of de elementen die Meert in zijn boek aanbrengt, stroken met de waarheid. "Uit een aantal nieuwe verklaringen zou inderdaad kunnen blijken dat Filip Meert onschuldig is."

Het gaat vooral om de verklaring van een zekere Wim Roels, die toegeeft dat hij loog toen hij zei dat op in opdracht van Filip Meert btw-fraude pleegde. Dat Roels loog, was ook al voor het hof van beroep gebleken. "Maar de voorzitter van de rechtbank, Veerle Lenders, heeft daar nooit rekening mee willen houden", stelt Meert.

Het Hof van Cassatie ging intussen al aan de slag met De Clercks verzoek tot herziening. Op 2 maart begint voor het hof van beroep in Antwerpen een procedure die moet uitmaken of er voldoende nieuwe elementen zijn opgedoken om de zaak tegen Meert over te doen.

Laatste kans
"Dat is het hem nu net", zucht Meert. "Het hof dat flagrant blunderde en mij veroordeelde voor een btw-carrousel waar ik niets mee te maken had, moet over diezelfde zaak een advies uitbrengen." Het advies is bindend. Is het positief, dan wordt de zaak overgedaan voor het hof van beroep in Gent of Brussel. Is het antwoord neen, dan is voor Meert alles voorbij en kan hij alleen nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaan in Straatsburg.

Ondertussen tikken voor Meert de euro's aan. Elke dag. "Omdat het gerecht nooit heeft kunnen bepalen hoeveel btw ik de staat nog verschuldigd zou zijn, heeft men het bedrag van mijn boete gelijkgesteld met de btw die ik verschuldigd ben op de totale omzet die ik heb gerealiseerd. Absurd, omdat die btw wel heb betaald, maar ook omwille van de omvang. Ik heb simpelweg geen 11 miljoen euro."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234