Dinsdag 27/07/2021

Justin Theroux: "Ik weet wanneer ik slecht bezig ben"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Justin Theroux is momenteel volop bezig met de promotie van 'Rock Of Ages', waarvan hij samen met Chris D'Arienzo en Allan Loeb het script schreef. Hoewel de film gebaseerd is op de gelijknamige musical, werd het verhaal in een nieuw maar vooral erg grappig kleedje gestoken. Toch voelt de scriptschrijver perfect aan wanneer hij niet goed bezig is: "I know when I'm writing horrible shit."

"Met 'Rock Of Ages' heeft de musical er na zeven jaar eindelijk een film bij. Ben je ter voorbereiding van jouw script naar het theaterstuk gaan kijken?"

Justin Theroux: "Ik heb de musical nooit gezien, maar ik heb wel het script gelezen. Ik vond het uiteindelijk beter om niet naar het theaterstuk te gaan kijken, zodat ik zo weinig mogelijk beïnvloed kon worden. Ik kon aan de hand van het script zien dat er heel wat scènes waren die het goed zouden doen op het podium, maar die absoluut niet zouden werken in een film. We wilden de personages bovendien wat beter uitwerken, we wilden ze wat meer dimensie geven. Dat deden we vooral bij Toms personage (Stacee Jaxx, nvdr). Stacee is zowat de belangrijkste reden waarom ik aan het project wilde meewerken."

"Je bent nu wel verantwoordelijk voor twee geschifte personages van Tom Cruise..."

Theroux: "I know! Ik vind het zalig om met hem samen te werken. Hij doet alles wat je van hem vraagt. Hij heeft dat zowel in 'Tropic Thunder' als in 'Rock Of Ages' uitstekend gedaan. 'He killed it both times'."

"Tom en ik hebben voor de opnames samen gezeten om zijn rol te bespreken, vooral omdat we zijn personage Stacee Jaxx veel beter hebben uitgewerkt dan in het theaterstuk. We wilden hem er bijvoorbeeld meer 'afgeleefder' laten uitzien, meer gebroken, gekwetst, geknakt. We hebben hem zelfs een aap gegeven: dingen die je in theater nooit kan doen. We wilden hem op een grappige manier depressiever maken. Het gaat hier om een kerel die al zo lang een rockster is, dat hij gewoon weg niet meer weet hoe hij een normaal leven moet leiden."

"Heb je stukken geschreven die de acteurs absoluut niet wilden doen?"

Theroux: "Nope. Nee. We hebben gewoon ons eigen ding gedaan, misschien dat ze bij de montage er een aantal zotte dingen hebben uitgehaald. Ons doel was om tot het uiterste te gaan, zonder dat we daar onze rating door zouden verliezen. Het script is gevarieerd, grappig maar vooral onnozel."

"Wat zit er niet in de film dat je er graag in had gehad?"

Theroux: "Niet echt. Ik probeer iets te vinden, maar ik kan niet meteen iets bedenken. Ik weet dat ze sommige dingen hebben geknipt omdat de film anders te lang was geweest, maar er waren ook een aantal dingen die in tegenstelling tot het theaterstuk totaal niet werkten. De film is goed zoals ze is, ik vind het in elk geval niet erg dat een aantal grappen het niet hebben gehaald."

"Regisseur Adam Shankman vertelde ons nochtans dat heel wat sexy scènes in de prullenbak zijn beland..."

Theroux: "Dat betwijfel ik! Nu, hij weet dat natuurlijk beter dan mij. Kijk bijvoorbeeld naar die vrijscène van Malin en Tom: die is compleet gestoord, grappig maar tegelijkertijd ook erg sexy."

"Hoe belangrijk is het voor jou dat acteurs zich aan het script houden?"

Theroux: "Ik geef eigenlijk niet zo veel om die dialogen. Sommige acteurs wijken geen enkele keer van het script terwijl andere acteurs, zoals Russell Brand bijvoorbeeld, juist heel graag improviseren. Hij is zo grappig, waardoor die improvisatie alleen maar ten goede komt. Tenzij het om een grap gaat die perfect in elkaar zit, maakt het me niet zo veel uit wat en hoeveel er veranderd wordt."

"De kusscène van Malin Akerman en Tom Cruise wordt nu al omschreven als de natste tongkus aller tijden. Hoe ben je daar op gekomen?"

Theroux: "Ik denk dat ik met die scène indruk wilde maken op de acteurs. (lacht) Ik wilde vooral duidelijk maken dat het hier niet om een onschuldig kusje ging. Nee nee, die tong moest letterlijk door haar strot geramd worden. Ik wilde het gewoon zo absurd mogelijk maken. Het was puur voor de grap. Je gaat er van uit dat iemand zoals Stacee Jaxx al zoveel tongkussen heeft uitgedeeld, dat hij al lang de tel kwijt is. Dit is de 'tongigste', natste, 'Akermanististe' kus uit de geschiedenis! Ach, het is in de eerste plaats vooral erg grappig."

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Justin Theroux. Beeld UNKNOWN
Justin Theroux.Beeld UNKNOWN
Malin Akerman. Beeld UNKNOWN
Malin Akerman.Beeld UNKNOWN
Russell Brand. Beeld UNKNOWN
Russell Brand.Beeld UNKNOWN
Malin Akerman en Tom Cruise. Beeld UNKNOWN
Malin Akerman en Tom Cruise.Beeld UNKNOWN

"Heb je tijdens de opnames nog aan het script moeten sleutelen omdat er stukken tussen zaten die uiteindelijk niet zo goed werkten in de film?"

Theroux: "Adam (Shankman, nvdr) en ik hebben een aantal e-mails heen en weer verstuurd waar we een aantal dingen hebben aangepast. Shankman wilde hier en daar een paar kleine details aanpassen, maar het script was vlak voor de opnames meer dan dik in orde."

"Ben je vertrouwd met de muziek uit de jaren '80?"

Theroux: "Vast en zeker. Ik kan me niet herinneren dat ik die platen ooit gekocht heb, maar ik luisterde er op de radio wel naar. Noem het de achtergrondmuziek van mijn kindertijd."

"Ik hoorde dat je zelf een nummer aan de film hebt toegevoegd..."

Theroux: "Ja, ik heb 'Jukebox Hero' er in verwerkt want dat was één van meest favoriete nummers uit de jaren '80. Het is zo'n melodramatisch nummer en het schept zo'n mooi beeld in de proloog. 'It's a great song'."

"Waar haal jij jouw inspiratie eigenlijk vandaan?"

Theroux: "Oh God... 'Lots of pain! Lots of dark moments!' (lacht) Nee, ik weet het echt niet. Ik heb geen flauw idee. Ik vind het leuk om te schrijven, het is een plezante job."

"Je bent naast scriptschrijver ook acteur. Dat moet ongetwijfeld zijn voordelen hebben om anderzijds te weten hoe het is om vóór de camera te staan..."

Theroux: "Dat helpt echt. Als er één ding is waar ik niet tegen kan, dan is het een slecht geschreven stuk. En geloof me: 'I know when I'm writing horrible shit.' Ik zet als schrijver af en toe het petje van de acteur op, waardoor ik soms denk: 'Jezus, ik zou die zin nooit ofte nimmer willen zeggen.'"

"Is dat waarom we jou niet meer zo veel voor de camera hebben gezien, door al die slechte stukken?" (grapt)

Theroux: "Ik hou van schrijven en ik vind het ook leuker dan acteren. Er zijn twee dingen die ik kan doen: schrijven én acteren. Als acteur zit je tussen twee films maar te wachten, wat soms heel frustrerend kan zijn."

"Ben je zelf fan van musicals?"

Theroux: (twijfels) "Dat is een 'interessante' vraag... Toen ze me vroegen of ik wilde meeschrijven aan 'Rock Of Ages' dacht ik: 'Oh echt, ik ga aan een musical werken. That's the weirdest thing in the world!' Maar om jouw vraag te beantwoorden: ik ben een fan van musicals, maar er zijn ook een aantal musicals waar ik absoluut geen fan van ben. Dingen die ik NOOIT meer zou willen horen."

'Rock Of Ages' draait vanaf 20 juni in de Belgische bioscoopzalen.

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Alec Baldwin en Tom Cruise. Beeld UNKNOWN
Alec Baldwin en Tom Cruise.Beeld UNKNOWN
Julianne Hough. Beeld UNKNOWN
Julianne Hough.Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234