Maandag 20/01/2020

Jury breit verwarrend slot aan turbulent pedofilieproces in Noord-Frankrijk

Minister van Justitie Perben kondigt hervormingen aan na dit 'juridisch Tsjernobyl'

'We kunnen dit verdict niet begrijpen'

In het Noord-Franse Saint-Omer is donderdagnacht een eind gekomen aan een pedofilieproces dat zich liet lezen als een juridisch blunderboek. Na negen verwarrende weken werden tien personen uit het dorp Outreau veroordeeld, acht anderen vrijgesproken. Nochtans had de hoofdbeklaagde in de loop van de zaak de meesten van alle schuld vrijgepleit. Het gerecht staat in rep en roer.

Outreau / Saint-Omer

Eigen berichtgeving

Fabian Lefevere

De advocaten en media wisten gisteren niet wat aan te vangen met het verdict vanuit Saint-Omer. Hadden ze gedacht dat de verwarring van de voorbije weken zou verdwijnen, dan was het tegendeel waar. De commentaren gingen van "onbegrijpelijk" tot "juridische malaise". Aldus sprak advocaat Jean-Marie Viala, wiens cliënt nochtans werd vrijgesproken: "Het gebrek aan logica bij de bepaling van de strafmaat is verbijsterend." Een andere advocaat: "We kunnen dit verdict niet begrijpen." En ook hij kan bezwaarlijk verdacht worden van rancune. Ook zijn cliënt, Odile Marécaux, werd vrijgesproken.

De verbazing die donderdagnacht loskwam, na zestien uur deliberatie van de jury, had te maken met de dubbelzinnigheid van de uitspraak. De ene beklaagde werd wel schuldig bevonden, de andere dan weer niet, terwijl ze met uitzondering van de vier hoofdbeklaagden allemaal onschuldig gepleit hadden. De reden voor het onderscheid was niemand echt duidelijk.

Eind mei had een van de hoofdbeklaagden, de tot achttien jaar veroordeelde Myriam Delay, veertien van de beschuldigden vrijgepleit. Alleen zijzelf, haar man Thierry (twintig jaar) en het burenkoppel (zes en vier jaar) hadden zich vergrepen aan de kinderen. Later kwam ze terug op die verklaring. "Ik weet wat ik gezien heb." De vier hoofdbeklaagden werden overigens vrijgepleit door de jury van marteling en bestialiteit, wat de straf fel in de hoogte zou hebben gedreven.

Bij een gebrek aan materiële bewijzen, liet de jury zich uiteindelijk helemaal leiden door de beschuldigingen van de jonge slachtoffers. De vier kinderen van het echtpaar Delay waren in 2000 bij hun ouders weggehaald omdat er verdenkingen van incest waren. Daarop klapten ze uit de biecht. Ze vertelden verhalen over bestialiteiten, ongewenste intimiteiten en seksueel misbruik waarbij nog dertien andere kinderen betrokken zouden zijn geweest. Twintig mensen werden in verdenking gesteld, van wie de meesten tot drie jaar in voorhechtenis zaten. Eén man pleegde zelfmoord, een andere werd geestelijk ongeschikt verklaard om terecht te staan.

Maar ook dan zit er eigenlijk geen logica in de conclusies van de jury. De vier die bekenden, de Delays en een burenkoppel, werden veroordeeld. Terwijl tegen priester-arbeider Dominque Wiel vier jaar geëist werd, kreeg hij er zeven. De werkloze Thierry Dauque kreeg vier jaar, waarvan één voorwaardelijk, voor de verkrachting van twee kinderen, terwijl diezelfde kinderen hem niet eens als dader hadden aangewezen. De vermeende leider van het pedofielennetwerk, Daniel Legrand, die illegale seksshops zou hebben uitgebaat, werd vrijgesproken. Zijn zoon, omschreven als zijn handlanger, kreeg dan weer drie jaar effectief. In zijn nadeel was zijn 'biecht' dat hij getuige was van een kindermoord, wat achteraf gelogen bleek.

Alle advocaten van de veroordeelden kondigen aan in beroep te gaan tegen de uitspraak. Eric Dupont-Moretti, meteen na het arrest: "Op dit ogenblik denk ik aan diegenen die zonder bewijzen veroordeeld werden en wier dossier even ontstellend licht woog als dat van mijn cliënte, Roselyne Godard." Godard werd vrijgesproken. Zij was de bakkersvrouw van Outreau. Zij en haar man Christian, ook vrijgesproken, werden beschuldigd van seksspelletjes met de kinderen waarbij ze stokbroden gebruikten. Na de uitspraak braken ook de onschuldig bevonden verdachten in tranen uit. "Uit solidariteit met de anderen", heette het.

Voor nagenoeg alle waarnemers - journalisten, advocaten en politici - legt het pedofilieproces van Outreau een gruwelijk falen van het gerecht bloot. Eén advocaat had het in de loop van de negen weken zelfs over een 'juridisch Tsjernobyl'. Verdachten werden jarenlang onschuldig opgesloten en achteraf slaagde de jury er niet in een coherent oordeel af te leveren.

Vooral de jonge onderzoeksrechter Fabrice Burgaud wordt daarin met de vinger gewezen. Dit was zijn eerste zaak en, al te sterk onder de invloed van de zaak-Dutroux, zou hij volgens sommigen met een al te sterke drang tot scoren behept zijn geweest. Hij zou zich laten leiden hebben door de verklaringen van Myriam Delay en haar kinderen, terwijl die bol stonden van de tegenstrijdigheden. Zo zag Burgaud over het hoofd dat een van de 'verkrachte' meisjes nog maagd was. De hele duur van het onderzoek weigerde hij ook een confrontatie tussen de kinderen en de vermoedelijke daders.

De Franse minister van Justitie, Dominique Perben, bood gisteren namens de overheid de vrijgesproken verdachten, die tot drie jaar onschuldig in de cel zaten, zijn verontschuldigingen aan. "Dit mag niet gebeuren", zo zei hij enkele uren na de uitspraak tijdens een persconferentie. Hij zal een werkgroep aanwijzen die over juridische hervormingen moet nadenken. Vooral de procedure van het onderzoek, de voorlopige hechtenis en het systeem van juridische experts zal onder de loep genomen worden. De resultaten worden in september verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234