Donderdag 20/02/2020

40 jaar De Morgen

‘Juristen beschuldigden ons van populisme door deze foto’

Deze foto werd bij wijze van statement afgedrukt naar aanleiding van het spaghetti-arrest.Beeld RV

Deze opvallende foto sierde in oktober 1996 een volledige krantenpagina. Na de bevrijding van Sabine Dardenne en Laetitia Delhez uit de kelder van Marc Dutroux organiseerden de ouders van de slachtoffers een spaghettiavond. Onder de aanwezigen waren aanklager Michel Bourlet en onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte, die naast een bord pasta ook elk een vulpen aangeboden kregen.

40 jaar De Morgen

De Morgen is 40 jaar geworden. Dat vieren we met verhalen uit haar rijke geschiedenis als onafhankelijk dagblad. Veertig jaar wereldnieuws, veertig jaar cultuur én politiek. Scroll door de tijdlijn en wandel doorheen de historiek van uw jarige krant in veertig hoogtepunten.

De verdediging van Dutroux diende een klacht in, want de onpartijdigheid van de onderzoeksrechter zou niet meer verzekerd zijn. Op 14 oktober 1996 werd Connerotte van de zaak gehaald door het Hof van Cassatie, een uitspraak die sindsdien bekendstaat als het spaghetti-arrest.

“Er volgde een golf van verontwaardiging”, herinnert toenmalig De Morgen-hoofdredacteur Yves Desmet zich. “Buiten juristen was er helemaal niemand in België die dit begreep. Connerotte werd als een held beschouwd.”

Witte Mars

Het vertrouwen van de Belgen in hun overheid stond op dat moment op een laag pitje. “Er was in de zaak-Dutroux serieus geblunderd door de rijkswacht”, vertelt Desmet. “Eigenlijk de enige in wie de mensen echt nog vertrouwen hadden, was Connerotte. En juist die werd van de zaak gehaald.” En dus kwamen de Belgen op straat. 300.000 mensen namen op zondag 20 oktober deel aan de Witte Mars.

“Zowat de voltallige pers riep op om aan die mars deel te nemen”, zegt Desmet. “Ook wij. Die paginagrote foto was bedoeld als affiche, zodat mensen iets hadden om vast te houden op de betoging.” Het schreeuwende kindje, bedolven onder spaghetti, was een stockfoto, bijna toevallig gevonden door een redacteur, weet Desmet nog. “Tekst was niet nodig, alleen ons logo in een onopvallend hoekje. De affiche was dan ook niet bedoeld als reclame voor De Morgen, de foto was een statement op zich.”

Populisme?

Nu, ruim twintig jaar later, begrijpt de voormalige hoofdredacteur dat de juridische wereld niet zo was opgezet met de houding van de pers. “Hadden we dat moeten doen, achteraf bekeken? Misschien hebben we ons wat laten meeslepen. We waren toen redelijk activistisch. Juristen beschuldigden ons van populisme, en eigenlijk hadden ze gelijk dat de onderzoeksrechter beter niet op dat benefiet aanwezig was geweest.”

Scroll verder door 40 jaar De Morgen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234