Dinsdag 19/01/2021

Asielcrisis

Juridische strijd tussen Francken en Syrisch gezin gaat door

Theo Francken (N-VA)Beeld BELGA

Een gezin met kinderen uit het Syrische Aleppo daagt België voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat het geen visum krijgt om in ons land asiel aan te vragen. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vanochtend.

Het  gezin, bevriend met een Waalse barones, voerde vorig jaar al een lange juridische strijd rond het visum. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen gaf de familie aanvankelijk gelijk, maar Francken legde die beslissing naast zich neer. 

Hij baseerde zich daarvoor op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Die rechtbank oordeelde in maart 2017 in een andere, gelijkaardige zaak dat een Syrisch gezin geen beroep kon doen op de Europese regelgeving om een visum en het bijhorende asiel af te dwingen.

Grenzen afbreken

Volgens  Francken luidt de aanklacht nu dat het non-refoulementprincipe (Artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) geschonden is door de weigering van een asielvisum. "Dit gebaseerd op een extreem verregaande juridische interpretatie van Art.3, waarbij ze stellen dat ik niet enkel mensen die bedreigd zijn met foltering of onmenselijke behandeling Europa niet kan uitzetten, maar ook dat ik iedereen die bedreigd is actief moet binnenhalen in Europa", schrijft  Francken op Facebook. "Via deze juridische weg hoopt de opengrenzenlobby onze grenzen toch nog tot op de grond af te breken."

Francken viseert dan "Mieke Van Den Broek en haar aan PVDA gelieerde advocatenkantoor Progress Lawyers Network". Dit is het advocatenkantoor dat ook de ouders van Mawda, de tweejarige peuter die vorige week stierf door een politiekogel, vertegenwoordigt.

Niet negeren

"Staatssecretaris Francken zaait bewust verwarring", reageert Mieke Van Den Broek. "De rechtszaak van het Syrische gezin is eigenlijk heel simpel. We eisen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat België zijn eigen wetten nakomt. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft namelijk duidelijk geoordeeld dat het gezin een visum moet krijgen. België is dus verplicht om dat vonnis ook uit te voeren. Anders blijft er van de rechtstaat niets over. Het kan niet dat Francken een rechterlijke uitspraak zomaar negeert."

Volgens Van Den Broek is de redenering van Francken op los zand gebouwd. "Hij verwijst naar een vonnis van het Europees Hof van Justitie over een totaal ander gezin. Dat geldt niet zomaar voor het gezin dat ik verdedig. Bovendien gaat het om een genuanceerd vonnis, waar je niet zomaar uit mag afleiden dat geen enkel Syrisch gezin een visum kan krijgen."

Beschadigingsoperatie

Van den Broeck spreekt over doelbewuste misinformatie door Francken. "En iedereen weet waarom. Francken wil mezelf en mijn kantoor beschadigen omdat we zijn beleid in vraag durven stellen. Hij maakt er een karikatuur van en roept dat we alle grenzen willen openen, dat er miljoenen Syriërs ons land zullen binnenstromen. De waarheid is dat deze zaak over één specifiek gezin gaat dat wil krijgen waar het recht op heeft."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234