Donderdag 06/05/2021

Update

Jurgen Verstrepen uit LDD gezet: "Een afrekening"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen is uit LDD (Lijst Dedecker) gezet. Dat heeft partijvoorzitter Jean-Marie Dedecker bevestigd. "Verstrepen heeft de partij met zijn publieke verklaringen beschadigd", verduidelijkte Dedecker. Een recent interview waarin Verstrepen scherp uithaalde naar Dedecker zou de spreekwoordelijke druppel zijn geweest. Verstrepen zelf spreekt van een "afrekening", Dedecker van "de kroniek van een aangekondigde defenestratie".

Verstrepen zelf zag de bui trouwens vorige week al hangen. Hij zei toen dat Dedecker hem wellicht uit te partij wilde zetten naar aanleiding van uitspraken in het weekblad Dag Allemaal. En zo geschiedde vandaag.

Geen vrienden in de politiek
In het bewuste interview zegt Verstrepen dat hij zich door Dedecker bedrogen voelt. "Ik dacht dat Dedecker een vriend was met wie ik samen iets kon opbouwen. Ik moet helaas vaststellen dat je in de politiek geen vrienden hebt. Vijf jaar na mijn overstap naar LDD voel ik mij verraden en moet ik de messen uit mijn rug trekken die hij erin heeft gestoken", aldus Verstrepen.

Die uitspraken waren bij Dedecker duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Het partijbestuur van LDD besliste vandaag om Verstrepen uit de partij te zetten. Verstrepen reageert verbaasd. "Ik word afgemaakt op basis van één interview. Blijkbaar telt de freedom of speech niet meer", aldus Verstrepen.

"De sjeik spreekt en de rest volgt"
Verstrepen zou de beslissing van het partijbestuur graag aanvechten. "Maar ik kan zelfs binnen de partij niet meer in beroep gaan tegen de beslissing. Het orgaan dat daarvoor was opgericht, de Raad van Gezond Verstand, is opgedoekt. Het doet me denken aan Qatar, waar ik onlangs op bezoek was: de sjeik spreekt en de rest volgt".

Verstrepen weet nog niet wat hij zal doen, maar zou naar eigen zeggen graag blijven uitmaken van de LDD-fractie in het Vlaams Parlement. "Het is aan de fractie om te beslissen. Zij moeten maar zien of het partijbelang primeert".

Verstrepen begon in 1988 bij de publieke omroep BRTN. In 1993 startte hij samen met Zaki Dewaele en IDTV (Nederland) een productiehuis. Verstrepen stichtte in 2000 het internetbedrijf Politicsinfo.net dat in 2003 werd overgenomen door Roland Duchatelet.

'ZwartWit'
Voor VT4 en VTM maakte Verstrepen reportages. Zijn bekendste programma is de personalityshow 'ZwartWit'. Dit programma liep op MetroPolys en later op Topradio. De laatste uitzendingen waren ook via de televisie te volgen op KanaalTwee.

Margriet Hermans
In maart 2010 startte hij met het televisieprogramma 'Verstrepen & Hermans' (V&H) op GUNKtv. Samen met Open Vld'er Margriet Hermans presenteerde hij een discussieprogramma over maatschappij en politiek. In Vlaanderen is hij het eerste actieve parlementslid die dit doet in navolging van zijn voorbeelden in de VS.

Verstrepen levert mediaproducten en consulting aan Lijst Dedecker.

Verruimer bij Vlaams Blok
Na het einde van zijn carrière bij radio en televisie kreeg Verstrepen aanbiedingen van CD&V en VLD. Uiteindelijk ging hij in zee met het Vlaams Blok, dat hem als onafhankelijk kandidaat een verkiesbare plaats gaf. In 2004 stond hij als eerste opvolger op de Antwerpse kieslijst van Vlaams Blok voor de federale parlementsverkiezingen. Voor het Europese parlement, dat tegelijk werd verkozen, stond hij elfde op de VB-lijst.

De partij profileerde Verstrepen samen met Marie-Rose Morel als verruimers in een campagne die het VB een nieuw imago moest geven, na de definitieve veroordeling van de partij voor inbreuken op de racismewet.

In die periode zetelde hij als Vlaams volksvertegenwoordiger in de commissie Media en Digitaal Vlaanderen van het Vlaams Parlement. Zijn media-activiteiten spitsen zich vooral toe op het internet, met een weblog, podcastings en een duidelijker geopinieerde radioshow 'Zwart of Wit' via de aangekondigde VB-zender Digitale Radio VB6015.

De zender VB6015 raakte vanwege internationale druk niet in de lucht. Verstrepen heeft wel zijn analoge 'ZwartofWit' enige tijd in Europa verspreid op 15660 kHz vanuit Rusland. Zijn programma werd ook iedere zondag uitgezonden op Radio Alicante International FM @ 97.5[1], voor de Vlamingen in Benidorm en Torrevieja.

Antwerpse gemeenteraad
In oktober 2006 werd hij zowel voor de Antwerpse gemeenteraad als de Wilrijkse districtsraad verkozen, maar wegens de onverenigbaarheid van beide zetels mocht hij vanaf 2007 slechts in één van deze twee raden zetelen. Hij koos voor de Antwerpse gemeenteraad.

Forza Flandria
In januari 2007 opperde hij een lijst naast het Vlaams Belang te vormen met Jean-Marie Dedecker, Forza Flandria, als een rechts Vlaams front, waarop eenieder kon staan zonder een partij te hoeven verlaten. De lijst moest rechts aan een meerderheid brengen bij de federale verkiezingen op 10 juni 2007. VB-voorzitter Frank Vanhecke floot Verstrepen terug.

In het voorjaar van 2007 escaleerde de strijd tussen verruimer Verstrepen en het Vlaams Belang met als hoogtepunt de publieke discussie tussen de voorzitter Frank Vanhecke, Marie Rose Morel en Filip Dewinter.

Clash met Vanhecke
Verstrepen schreef zijn ervaringen bij het Vlaams Blok in 2008 neer in zijn boek 'Zwart op Wit' (uitgeverij Lampedaire). Het boek zorgde voor de nodige commotie vanwege de passages die gingen over naziliederen op partijbijeenkomsten. Ex VB-voorzitter Frank Vanhecke eiste van Verstrepen 50.000 euro schadevergoeding vanwege de vermeldingen over zijn relatie met partijgenote Marie-Rose Morel. Op 11 juni 2010 werd Verstrepen vrijgesproken op alle fronten door de rechtbank van eerste aanleg in Brugge. Het VB en Vanhecke konden geen tegenbewijs aanreiken voor de verklaringen van Verstrepen in zijn boek.

Op 17 april 2007 kondigde Verstrepen zijn overstap naar de nieuwe partij Lijst Dedecker aan. Op zijn persconferentie haalde hij de mislukte verruiming van het Vlaams Belang aan als hoofdreden.

Onafhankelijk
Hij werd tijdens de federale verkiezingen van 10 juni 2007 op de Antwerpse kandidatenlijst van de Lijst Dedecker voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers verkozen, maar nam dat mandaat niet op. Zijn opvolger Rob Vandevelde mocht in Verstrepens plaats gaan zetelen. In het Vlaams Parlement bleef hij zetelen als onafhankelijke.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234