Donderdag 08/12/2022

Jurgen Van Schoors (44), papa van Flore (13)

Jurgen Van Schoors is kok in een medisch pedagogisch instituut, zijn vrouw Sophie Peremans (40) leidt haar eigen marketingbureau, Fuel MarCom. In de twintig jaar dat ze samen zijn heeft hij altijd het grotere deel van het huishouden en de zorg voor Flore op zich genomen.

“Ik ben kok in een medisch pedagogisch instituut en ik werk vaste uren. Sophie daarentegen is altijd al zeer gedreven bezig geweest met haar carrière. Vorig jaar richtte ze haar eigen marketingbedrijfje Fuel MarCom op en sindsdien werkt ze de lange uren die daarbij komen kijken. Maar ook daarvoor, toen ze nog in dienstverband werkte als communicatiemanager was ze vaak laat thuis.” Hij glimlacht vertederd: “Ze is gewoon een adrenalinebeest.”

“Ik vind het fantastisch dat ze haar mannetje kan staan en zich zo vol overgave toespitst op wat ze graag doet. Weet je, jaren geleden, toen we net hadden beslist dat we een kindje wilden, koos ze bewust voor een 9 to 5 baan. Maar elke dag kwam ze een beetje meer met een Hush Puppy gezicht thuis. Ze heeft vaak geweend, was bedrukt omdat ze geen uitdaging vond in haar werk. Ze heeft echt geprobeerd een stap terug te zetten, maar ik kreeg zo’n ongelukkige vrouw thuis ’s avonds dat ik tegen haar heb gezegd: ‘Alsjeblieft schat, ga gewoon weer doen wat je graag doet!’

“Voor ons gezin werkt het op deze manier. Ik zorg voor het huishouden en voor de opvang van Flore en Sophie spitst zich toe op haar carrière. De boekhouding en de strijk, die doet Sophie nog. De rest doe ik. Ik ben zelfs vier vijfde gaan werken toen Flore naar school begon te gaan, zodat ik haar beter kon opvangen, haar kon helpen met haar huiswerk en zo ook meer tijd had voor het huishouden. Nu nog ben ik diegene die ’s morgens de ontbijttafel dekt, de boterhammen van Flore maakt en haar naar school voert. Ik werk op enkele minuten van thuis en tegen vijf uur, als Flore thuiskomt van school, ben ik meestal ook terug thuis, heb ik de boodschappen gedaan, controleer ik of ze haar huiswerk maakt en begin ik aan het avondeten. Tegen een uur of zeven komt Sophie meestal thuis. We proberen als gezin ’s avonds altijd samen te eten.”

Op de vraag hoe hun omgeving reageert op het feit dat hij het overgrote deel van het huishouden en de zorg voor Flore op zich neemt, antwoordt Jurgen ietwat weemoedig. “Niet goed. Vaak zie je in de mensen hun ogen dat ze het niet normaal vinden. Vroeger hadden we er meer last van. Maar nu trekken we er ons niets meer van aan.

“Ooit zei iemand tegen Sophie: ‘Gij hebt ook wel een schoon leven: nooit iets moeten doen’. Alsof ze thuis niets deed en een carrière uitbouwen geen hard werk is! Mensen staan er blijkbaar niet bij stil dat dit een gezinsbeslissing is, die we met zijn tweeën hebben genomen.

“Bovendien is Sophie een fantastische moeder. Ze kan veel beter praten met Flore dan ik, ze is diplomatischer en ze kan beter luisteren. Dat zorgt ervoor dat ze een heel hechte band hebben en dat alleen al is voor mij goud waard.”

“Weet je, voor ons klopt het plaatje. Wij voelen en vullen elkaar perfect aan. Ik vind haar tomeloze energie en gedrevenheid fantastisch, en ik weet dat ik haar rustpunt ben als ze thuis komt. Tijdens het weekend doen we wat we allebei graag doen: rustig samen ontbijten, op restaurant gaan of af en toe een feestje geven. Ik kook, Sophie organiseert en Flore, net als haar mama een echt babbelkous, houdt zich bezig met de gasten.

“Zonder dat we er veel woorden aan moeten vuil maken, voelen Sophie en ik elkaar perfect aan, en dat is echt fantastisch.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234