Zondag 18/04/2021

Jürgen Habermas

undefined

► Op 18 juni 1929 kwam in Düsseldorf een jongetje ter wereld met een hazenlip: Jürgen Habermas. Doordat spreken moeilijk lukte, ontwikkelde hij een voorkeur voor het geschreven woord.
► In zijn hoedanigheid van voorzitter van de Kamer van Koophandel van het stadje Gummersbach liep vader Ernst een heel eind mee met de nazi's. Jürgen zelf werd als vijftien- jarige naar het front gestuurd toen WO II ten einde liep. Aan de wereld- brand hield Haber- mas een degout over - jegens het Duitse volk en de mensheid in het algemeen.
► In 1946 begon Habermas aan een mengelmoes van universitaire opleidingen. In 1954 haalde hij zijn docto- raat aan de universiteit van Bonn. Aan de universiteit van Frankfurt werd hij assistent van Theodor Adorno, sociaal fi- losoof en mede- oprichter van de Frankfurter Schule. De Frankfurter Schule was een club van maatschappij- kritische, redelijk linkse filo- sofen. Habermas zou uit- groeien tot een van de belangrijkste leden.
► Faam verwierf Habermas in 1962 met zijn boek Strukturwandel der Öffent- lichkeit, over de evolutie van de publieke sfeer en haar belang voor de democratie.
► Habermas be- pleitte hervormingen van de academische wereld, maar over de stu- dentenopstand van '68 oordeelde hij streng dat de studenten agitatie niet mochten verwarren met revolutie.
► Zijn huwelijk met Ute Wesselhöft bracht drie kin- deren voort, van wie Re- bekka zou opklimmen tot professor moderne ge- schiedenis. In de hoop om te achterhalen hoe de moderne samenleving marcheert, bracht
Habermas onderzoekers uit alle mogelijke disciplines samen in het Max Planck Instituut voor Sociaal Onderzoek, dat hij leidde van 1971 tot 1983.
► Zijn meesterwerk publi- ceerde hij in 1981: Theorie des kommunikativen Handelns. Haber- mas geloofde in de mogelijkheid van de rede, en opperde in dat boek dat er ook zoiets is als een communicatieve rationaliteit.
► Jürgen Habermas leeft nog en is - tot nader order - niet krankzinnig gewor- den. Daarmee onderscheidt hij zich van de meeste andere geniale denkers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234