Zondag 16/06/2019

Update

Jurgen Ceder trekt zich terug als kandidaat voor N-VA

Jurgen Ceder. Beeld BELGA

Jurgen Ceder trekt zich terug als kandidaat voor de N-VA in Dilbeek. Ceder wil vermijden dat zijn aanwezigheid op de lijst wordt gebruikt als wapen om de N-VA schade toe te brengen. Daarnaast laat hij weten bewust te hebben gewacht om zich terug te trekken als kandidaat tot de media-aandacht een beetje was overgewaaid. Zowel Bart De Wever als N-VA Dilbeek begrijpen maar betreuren zijn beslissing.

"Ik wilde in geen geval de indruk wekken dat ik heb toegegeven aan de hetze tegen mijn persoon." Ceder wilde ook niet de indruk geven dat hij deze beslissing nam onder druk van de N-VA-leiding. Hij is dan ook bijzonder positief over de partij. "Ik ben aangenaam verbaasd geweest door de vastberadenheid bij de mensen van N-VA om zich niet te laten intimideren."

Ceder zegt ook verschillende malen te hebben moeten vragen om zijn kandidatuur te mogen terugtrekken. Daarmee wil hij vermijden dat hij de partij schade zou berokkenen. "Ik en mijn zesde plaats op de lijst van Dilbeek zijn niet belangrijk genoeg opdat de N-VA het risico zou lopen dat de campagne voor de komende verkiezingen over iets anders zou gaan dan verandering en goed bestuur."

Ceder keerde uit onvrede met de koers van de partijtop het Vlaams Belang vorig jaar de rug toe. Begin juli stapte hij over naar de N-VA. Vorige week kwam Ceder in een mediastorm terecht nadat beschuldigingen opdoken over geweldpleging in het verleden.

"Chique mens"
Bart De Wever betreurt, maar aanvaardt de beslissing van Ceder. "Iemand die mij kan overtuigen dat hij veranderd is en dat hij positief wil meewerken aan mijn project, ben ik menselijk geneigd een tweede kans te geven", aldus De Wever.

Volgens De Wever heeft Ceder echt gebroken met Vlaams Belang. Hij merkt op dat Ceder een mandaat als Senaatsfractieleider wou laten schieten, met daaraan veel inkomsten gekoppeld, om pas op de zesde plaats van de N-VA-lijst in Dilbeek te staan. De partijvoorzitter laat horen dat Ceder eerst door een andere partij is gevraagd om in Dilbeek op de lijst te gaan staan. Hij hekelt dat er een "heksenjacht" heeft plaatsgevonden en noemt Ceder een "chique mens" omdat hij zegt dat hij niet op de N-VA-lijst wil gaan staan omdat hij een wapen tegen N-VA is geworden.

"Tweede kans"
De Wever onderstreept dat zijn partij alle kiezers in België wil aanspreken. "Ik heb daar geen Vlaams Belangers voor nodig, maar als iemand mij kan overtuigen dat hij met een bepaald gedachtegoed heeft gebroken en dat hij mee aan iets positiefs wil bouwen, dan ben ik geneigd een tweede kans te geven. Ik wil mijn menselijkheid bewaren", luidt het.

"Domper"
Ook N-VA Dilbeek begrijpt maar betreurt de beslissing. "Het is een domper voor onze plannen in Dilbeek, want Ceder kon daarin een rol spelen. Hij zetelt hier sinds 2000 in de gemeenteraad en geniet over de partijgrenzen waardering voor zijn tussenkomsten waarin hij geenszins de populistische toer opging", aldus lijsttrekker Willy Segers.

De Dilbeekse partijafdeling wist volgens Willy Segers wel degelijk af van de feiten waarvoor de gewezen Vlaams Belanger in een aantal media aangeklaagd wordt. "Er is toch een juridische uitspraak geweest. Wij waren zeker bereid Ceder een nieuwe kans te geven in de politiek na zijn breuk vorig jaar met het Vlaams Belang", aldus Segers.

Ceder komt niet op bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar blijft wel nog lid van de N-VA.

Bart De Wever: "Iemand die mij kan overtuigen dat hij positief wil meewerken aan mijn project, ben ik menselijk geneigd een tweede kans te geven." Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden