Dinsdag 06/12/2022

Jurassic Park?

yes * sportpaleis, antwerpen

Yes staat tegenwoordig te boek als een van de dinosauriërs van de popmuziek, maar dat was ooit anders. De groep, in de loop van de jaren zeventig uitgegroeid tot een van de populairste symfonische rockbands, begon eind jaren zestig als een bescheiden Brits bandje. Op haar eerste platen bracht de band behalve eigen songs ook covers van onder meer The Beatles en Buffalo Springfield. Achteraf kun je al in de vroege Yes de sporen horen van waar het later fout zou gaan: met het vorderen van de jaren werd Yes namelijk synoniem voor alsmaar meer bombast. Van de oorspronkelijke bezetting zijn momenteel alleen nog zanger Jon Anderson en bassist Chris Squire van de partij, al is het personeelsbeleid zelfs voor de grootste Yes-fan altijd moeilijk te volgen geweest.

De groep is in de loop van de voorbije decennia meer dan eens op non-actief geplaatst, maar de jongste jaren lijken deze ja-knikkers productiever dan ooit. En al is Yes dan wel hét prototype van de symfonische rockgroep, tijdens deze YesSymphonic toer speelt de band voor het eerst in meer dan dertig jaar live met een orkest. De Britten pakken meteen de grote middelen uit door te spelen met een orkest dat meer dan zestig leden telt. Op het programma staat zowel materiaal uit de nieuwe cd Magnification als oude en bekende songs.

(ChrV)

Yes, op zaterdag 24 november in het Sportpaleis, Schijnpoortweg 112, Antwerpen. Kaartjes: 1300/1550 frank (32,23/38,42). Info: 0900/260.60.

marc ribot * n9 villa, eeklo

Eén gitarist en een wereld van muziek

Marc Ribot staat de jongste jaren vooral in de belangstelling dankzij zijn band Los Cubanos Postizos. Deze meestergitarist heeft in het verleden zijn diensten verleend aan grootheden als Tom Waits, Elvis Costello, John Zorn, Caetano Veloso et j'en passe. Vorig jaar schreef hij de muziek voor de dansvoorstelling In asmuch as Life Is Borrowed van Wim Vandekeybus en Ultima Vez. Volgende week is Ribot in het land om die muziek live uit te voeren tijdens enkele opvoeringen van de voorstelling.

De sympathieke Eekloose club N9 is op het idee gekomen om Ribot uit te nodigen voor een soloconcert. En wat wil het toeval: Ribot heeft net een cd uit (Saints) waarop hij helemaal solo te horen is. Hij speelt daaarop bijna uitsluitend composities van anderen en de muziek varieert van avant-gardistisch (composities van Zorn en Ayler) over ingetogen ('Happiness Is a Warm Gun' van The Beatles!) tot bluesy (de traditional 'Go Down Moses'). Wellicht mogen we live een even breed muzikaal spectrum verwachten. Ribot is een van de beste gitaristen van het moment, een die ook weet dat je niet per se veel noten of moeilijke akkoordenschema's moet spelen om indruk te maken. Maar vergis u niet: als het moet kan deze man uiterst virtuoos voor de dag komen.

(ChrV)

Marc Ribot, op zaterdag 24 november om 21 uur in de N9 Villa, Molenstraat 165, Eeklo. Kaartjes: 450 frank (11,16 euro). Info: 09/377.93.94.

internationaal joods muziekfestival * zuiderpershuis, antwerpen

Een brede kijk op joodse muziek

Het zevende Internationaal Joods Muziekfestival presenteert dit jaar een iets soberdere affiche dan we gewend zijn, maar die bescheidenheid slaat alleen op de kwantiteit, niet op de kwaliteit. Het festival brengt een theatervoorstelling van het Golus Story Theatre en drie concerten.

Sukke is een Duits kwartet dat met klarinet, accordeon, piano, gitaar, contrabas en viool oude Jiddische liedjes en zeldzame parels uit de Oost-Europese muziek brengt met de frisheid en spirit van een nieuwerwets klezmerensemble. De heren van Bratsch houden bij tijd en stond van een fijne witz. Hun groepsnaam betekent immers altviool, maar dat instrument gebruiken ze niet. Puristen van de joodse muziek zijn bij dit Franse kwintet aan het verkeerde adres, want het vermengt z'n klezmer met flink wat zigeunerinvloeden en jazz. Met een kwinkslag noemt Bratsch zijn muziek pretraditioneel. En ook de afsluitende band heeft minstens zoveel met zigeunerjazz als met klezmer te maken. Het Franse kwartet Sonnekai wordt geleid door de zestienjarige (!) violist Watti Rosenberg. Bijna alle leden hebben bekende musicerende familieleden, niet verwonderlijk dus dat ze muziek met de moedermelk én de paplepel naar binnen hebben gekregen. Ze nemen de luisteraar mee naar de swing van het interbellum, spelen zowel eigen materiaal als covers (Reinhardt & Grappelli, George Gershwin) en zijn de Sturm und Drang-groep op de affiche. (ChrV)

Internationaal Joods Muziekfestival, op zaterdag 24 november met Sukke (20 uur) en Bratsch (22 uur), op zondag 25 november met Golus Story Theatre (15 uur) en Sonnekai (20 uur) in het Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14, Antwerpen. Kaartjes: 403/504 frank (10/12,50 euro) voor één concert en 605/706 frank (15/17,50 euro) voor twee concerten. Info: 03/248.01.00.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234