Woensdag 07/12/2022

Junkie XL remixt Elvis weer naar de top

JXL ofte de Wiederhipmachung van Elvis

Londen

Van onze medewerker

Koen De Meester

Elvis is terug! Nee, deze keer is hij niet gesignaleerd in een burgertent in de VS, maar wel in de soundtrack bij een reclamespotje. Niets aan de hand, dacht u? Nou ja, inmiddels is de remix van 'A Little Less Conversation' nummer één in Engeland. Ook in ons landje is de geremixte King op weg naar de poleposition in de Ultratop. Na amper twee weken staat Elvis immers bij ons op nummer drie achter Eminem en Shakira... Ironisch is verder dat Presley indertijd groot werd gemaakt dankzij een Nederlandse manager ('Colonel' Parker) en dat er nu achter zijn Wiederhipmachung de eveneens Nederlandse remixer JXL schuilt.

Tom Holkenburg is JXL, voluit Junkie XL en we konden hem te pakken krijgen tijdens de opnamen van de video, ergens in Engeland. Hijzelf is in zijn nopjes en vindt het een "overweldigende ervaring". Holkenburg wil het niet echt gezegd hebben dat hij in zijn eentje verantwoordelijk is voor de verrijzenis van Elvis. "Dat is misschien een te groot woord. Het is natuurlijk wel zo dat hij nu net 25 jaar dood is. Het begon eigenlijk allemaal met Nike, dat mij benaderde om muziek te maken voor de WK-commercial. Ik wist dat de muziek in de hele wereld zou worden gebruikt en daarom besloot ik met iets aan te komen dat heel veel verschillende culturen aanspreekt. Ik hield met een paar mensen een brainstormsessie en toen kwam eruit dat we iets met Elvis konden doen, die kent iedereen. We zijn intens gaan zoeken naar bruikbare tracks."

"Wat ik daarbij heel erg belangrijk vond, was dat we geen bekende song namen, maar een heel obscuur nummer zouden vinden. 'A Little Less Conversation' was de kandidaat: een oud b-kantje uit 1967 waar nog niemand had van gehoord. Het origineel klinkt alsof het in een half uurtje is opgenomen: rommelig en chaotisch, en ik voelde onmiddellijk aan dat het de grote mogelijkheid bood om een goede remix te maken. Toen kregen we dus de toestemming van de familie voor het gebruik in de commercial en pas daarna kwam het hele plan om er een single van te maken en het uit te brengen! Het is trouwens de eerste keer dat de familie van Elvis een remix toestaat."

Een Elvis-fan is Junkie XL echter niet: "Ik ben van niemand fan, want volgens mij is dat iemand die alles wil weten over een artiest en die heel veel verzamelt. Ik wens dat niet, want voor mij neemt zoiets de magie van de muziek weg. Ik ben wel opgegroeid met de liedjes van Elvis, want mijn vader draaide die heel veel. Ik heb ook heel wat films met hem gezien."

Holkenburg heeft maar één toegeving moeten doen: zijn artiestennaam een beetje inkorten. "Voor mij was het een vrij logisch verhaal. Natuurlijk heb ik een carrière als Junkie XL, maar als je aan veel mensen vraagt wat hen de naam Elvis zegt, dan komen ze allemaal aanzetten met die verhalen over hoe dik hij wel was geworden en dat hij drugs gebruikte... Ik vind dat heel spijtig, zeker als je nagaat dat hij 35 jaar lang belangrijk was voor de ontwikkeling van de rock'-n-roll en enkel die laatste drie jaar zo moe was dat hij niet meer kon... Als je dan het verzoek krijgt van de familie om van de Junkie een J te maken, dan kan ik daar echt geen graten in zien."

Holkenburg had al drie jaar contact met de mensen van Nike. "Ik was al betrokken bij de Olympische Spelen-commercials. Ze hadden er toen van steratleten en de filmpjes werden gemaakt de regisseur van Seven. Voor 'The Secret Tournament', zoals de huidige commercial heet, heb ik heel wat edits moeten maken. Ik had de diverse filmpjes op mijn computer en moest er - geloof ik - zes versies voor maken.

De Engelsen, die sowieso al heel hypegevoelig zijn, liepen in elk geval storm, want daar stond de single al twee weken terug op één. Het bleek voor Elvis de achttiende nummereenhit te zijn en dankzij JXL is Elvis ook weer de grootste. "Ja, de Beatles en Elvis hadden tot nu toe samen het recordaantal nummereenhits, maar nu neemt Elvis weer de leiding. Ik moet ook zeggen dat het de zesde keer is dat een Nederlander een nummer één scoort in Engeland. Maar wie mijn Nederlandse voorgangers zijn, weet ik eigenlijk niet. Ik moet gokken, maar ik denk dat 'Venus' van Shocking Blue er tussen zit en natuurlijk ook de Venga Boys en misschien wel 'Mississippi' van Pussycat?"

Holkenburg ziet nog wel meer positiefs in de hele zaak, want over twee maanden verschijnt de nieuwe Junkie XL-cd. "Heel wat mensen gaan nu eindelijk ook eens luisteren of dat niet iets voor hen is. Gewoonlijk is het heel hard om een plaat onder de aandacht te krijgen en dat ligt nu dus anders. Daar gaat trouwens al mijn aandacht naar uit, ik werk op de plaat met de zangeres van Republica en mijn oud idool Gary Numan. Binnenkort speel ik trouwens in België op het Alive Festival in Sankt-Vith en ik denk ook naar Pukkelpop te komen, dat laatste met groep."

We moeten dus niet bang zijn dat Holkenburg een parade van dode artiesten even de 'JXL-touch' gaat geven. "De belangstelling is enorm: ik word gebombardeerd met remixaanvragen, maar dat doe ik dus niet, omdat ik het te druk heb met mijn eigen zaken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234