Vrijdag 18/10/2019

Junglerestaurant

Wanneer je de groten der culinaire aarde op Instagram volgt, weet je dat de Mexicaanse keuken the next big thing wordt. René Redzepi trok de deuren van zijn driesterrenrestaurant Noma achter zich dicht om een nieuw avontuur in Mexico aan te gaan. Redzepi reist al jaren, telkens na Kerstmis wanneer Kopenhagen op zijn soberst is, richting Yucatán, een idyllisch Mexicaans schiereiland met de Golf van Mexico aan de ene en de Caraïbische zee aan de andere kant.

Daar, midden in de wildernis, ontdekte hij Hartwood, het restaurant van ex-New Yorkers Eric Werner en Maya Henry. Een plek zonder dak, deuren of muren. Het koppel liet in 2010 de hectiek van de New Yorkse restaurantscene voor wat het was en bouwde een nieuw leven op in het oerwoud van Tulum. Eric vangt er vissen met een harpoen en lokale boeren voorzien het restaurant van exotische groenten en fruit.

Bij Hartwood gaan de meeste gerechten eerst op de grill en daarna de houtoven in. Werner kookt alleen met hout, omdat er gewoon niet genoeg elektriciteit is. Dat, maar ook het feit dat Mexicaanse ingrediënten hier zo goed als niet te verkrijgen zijn, maakt van het net gelanceerde boek De keuken van Hartwood niet onmiddellijk het meest hands-on kookboek. Gelukkig maken het interessante verhaal van Eric en Maya en de magie en kleuren die van de pagina's spatten, het een prachtig koffietafelboek om bij weg te dromen.

De keuken van Hartwood, Fontaine Uitgevers, 29,95 euro

Smooth(ie) delivery

Na de aan huis geleverde receptenboxen van Smartmat en Hellofresh bestel je nu ook smoothies online. Innerglow, het gloednieuwe concept van Angéline Dezitter, biedt op de website tien 'ready to blend' smoothies aan, die diepgevroren een keer per maand tot aan je voordeur geleverd worden. "Het is gemakkelijker om gezonde keuzes te maken wanneer je altijd een gezonde optie beschikbaar hebt", zegt Angéline. Niets werd aan het toeval overgelaten: voor de smaakcombinaties werkt de Antwerpse samen met mixoloog Manuel Wouters van cocktailbar Sips en de grondstoffen haalt ze bij Bio-Planet.

inner-glow.be

Thomas ken je van Coffee Corner Kit uit De ideale wereld of als de jonge kerel van de grappige online-interviews achter de schermen van De slimste mens ter wereld.

"Telkens wanneer ik terugkeer naar mijn geboortedorp Sint-Laureins, staat een bezoek aan Fred's Café op de agenda. De naam doet anders vermoeden, maar Fred's Café is wel degelijk een restaurant. Er staan verschillende opties op de kaart, maar iedereen komt hier voor de ribbetjes à volonté. Geen idee hoe ze gemaakt worden, maar ze zijn heerlijk en royaal gekruid. De populaire plek ligt aan het Leopoldkanaal en heeft een prachtig uitzicht over de groene Sint-Laureinse polders. Reserveren is een must!"

Fred's Café, Langeweg 3, Sint-Magriete, fredseetcafe.be

Japanse gastropub op bezoek

Japanners leven om te eten. Zelfs na het werk, op café, hoort er telkens een droogje bij hun natje. Vergeet het schrale kaasplankje of zakje paprikachips. Tijdens onze reis door Japan aten we in een izakaya knapperige edamame, heerlijke tempura en onovertroffen gefrituurde oesters of kraakverse sashimi bij een verfrissend pintje of glaasje sake. Een izakaya is zo'n plek waar het volume doorgaans wat luider gaat en de gereserveerde Japanner plots een pak vlotter wordt in de omgang. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 juni brengt Tom Vandenberghe het izakaya-concept een weekend naar Gent. Samen met Tomoko & Miho van het Japanse cateringconcept Gohan kookt hij twee dagen lang Japanse barsnacks in zijn Eetramen noedelbar. Waan je met gerechten zoals tamagoyaki (omelet met gepekelde daikon), tsukune (gehaktballetjes in zoete sojadressing), sashimi en venusschelpen in sake voor een avond in een bar in Tokio.

Oudburg 51, Gent, reserveren via info@eetavontuur.be

Bij sushi wordt traditioneel groene thee geserveerd om tussen elke hap je smaakpalet te zuiveren.

Allen aan het kraantjeswater

Op café of restaurant vraagt mijn broer, naast zijn pintje of glas wijn, altijd naar een glas water van de kraan. Vooral om de mentaliteit tegenover flessenwater, dat vaak de halve wereldbol rondreist, te veranderen. Zelf durf ik in een chic etablissement nog altijd de ober niet om kraantjeswater te vragen, maar thuis verschijnt sowieso de Brita-kan op tafel. Die bestaat een halve eeuw en krijgt dit jaar een nieuwe filter én een modern jasje. De waterfilter Maxtra+ volgt zijn voorganger op die tien jaar geleden werd geïntroduceerd en garandeert nog lekkerder kraantjeswater. De Fill&Enjoy Style-kan krijgt dan weer een eenvoudig en strak design aangemeten. Geen reden meer dus om nog met flessen te zeulen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234