Maandag 30/03/2020

Update

Juncker wil quotasysteem voor vluchtelingen

Beeld PHOTO_NEWS

De Europese Commissie presenteert op 13 mei een systeem voor een verdeling van vluchtelingen over de hele Europese Unie. "Ik wil spreken over een quotasysteem. We moeten tonen dat we collectief inspanningen leveren", zo kondigde voorzitter Jean-Claude Juncker vandaag zijn plannen aan tijdens een debat in Straatsburg over de bootvluchtelingencrisis op de Middellandse Zee.

Juncker is tevreden dat de staatshoofden en regeringsleiders vorige week op een spoedberaad in Brussel aanzienlijk meer middelen hebben vrijgemaakt om vluchtelingen van de verdrinkingsdood te redden. Daardoor beschikt de Europese missie Triton voortaan over hetzelfde budget als de Italiaanse missie Mare Nostrum die vorig jaar werd opgedoekt.

"Dat was een ernstige fout die mensenlevens heeft gekost. Voortaan wordt Triton gefinancierd door de Europese begroting en nationale bijdrages van iedereen. Dat is in feite een terugkeer naar een normale situatie. Het was niet normaal dat Italië de financiering van Mare Nostrum alleen moest dragen", zo kloeg Juncker het gebrek aan solidariteit aan.

Beeld AFP

"Lat niet hoog genoeg gelegd"

Maar ondanks de versterking van Triton hebben de regeringen volgens Juncker "de lat niet hoog genoeg gelegd". Zo raakte men het niet eens over de omvang van een pilootproject voor de hervestiging van erkende vluchtelingen. Het is dringend tijd om het debat te lanceren over een geografische verdeling van vluchtelingen over de hele Europese Unie, meent de Luxemburger. "Het kan niet dat de rechtstreeks betrokken landen dit alleen moeten oplossen. Het gaat om gedeelde solidariteit."

Het quotasysteem maakt deel uit van een breder pakket maatregelen over het asiel- en migratiebeleid dat de Commissie op 13 mei op tafel legt. Intussen klinkt ook binnen het parlement de roep om een betere verdeling van de opvang van vluchtelingen steeds luider. In een met 499 tegen 130 stemmen goedgekeurde resolutie dringt het halfrond aan op een bindend solidariteitsmechanisme voor de opvang van asielzoekers, met quota. "Het parlement heeft de regeringsleiders duidelijk gemaakt dat hun reactie op het drama in de Middellandse Zee beschamend was en Europa onwaardig", stelde sp.a-Europarlementslid Kathleen Van Brempt.

Landen als Italië, Griekenland en Malta worden overspoeld door vluchtelingen. De Dublin-regels schrijven voor dat ze als land van aankomst verantwoordelijk zijn voor de opvang en asielaanvraag. Regeringen uit het noorden wijzen er echter steevast op dat zij in de praktijk met de meeste aanvragen geconfronteerd worden. Zo ontving Duitsland ontving vorig jaar de meeste aanvragen, gevolgd door Zweden, Italië, Frankrijk, Hongarije en Groot-Brittannië. Samen waren die zes landen goed voor driekwart van de aanvragen.

Mogelijke verdeelsleutel

Ook N-VA-Europarlementslid Helga Stevens, die net als haar partijgenoten tegen de resolutie stemde, wees in het debat op de verantwoordelijkheid van zuidelijke lidstaten. Over een quotasysteem laat N-VA zich nog niet uit. Alles hangt af van hoe een mogelijke verdeelsleutel zal worden ingevuld, maar we zijn tegen een systeem waarbij lidstaten die al veel doen nog meer moeten doen, zonder dat de andere lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen, klinkt het.

1 op 5 jongeren werkloos

Juncker brak ook een lans voor meer ontwikkelingssamenwerking en kanalen voor wettelijke migratie. "Als we niet, zelfs maar deels, de voordeur openen, dan moeten we niet verbaasd zijn dat de ongelukkigen van deze planeet langs het venster inbreken." Hij kreeg steun van MR-Europarlementslid Louis Michel, maar niet van zijn eigen Europese Volkspartij. "Eén op de vijf jongeren in de Europese Unie heeft geen werk. Is het dan wel ernstig om die deur zo wagenwijd open te zetten? Wij geloven niet dat massale legale migratie de oplossing voor illegale migratie is", reageerde fractieleider Manfred Weber.

De Nederlandse liberale Sophie in't Veld richtte haar banbliksems dan weer op de Hongaarse premier Viktor Orban, die een openbare consultatie heeft gelanceerd naar de dreiging van economische migratie. "Orban gebruikt de tragedie voor eigen populistische doelstellingen", aldus in't Veld, die de positie van Orban binnen de Europese Volkspartij opnieuw aan de kaak stelde. Samen met Michel heeft ze in een parlementaire vraag aan de Commissie gevraagd om de openbare consultatie te onderzoeken en stelling in te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234