Vrijdag 29/05/2020

Brexit

Juncker sneert naar Farage: "Wat doen jullie hier nog?"

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (rechts), naast Nigel Farage van het eurosceptische UKIP (links).Beeld AP

Het Europees Parlement is in spoedzitting bijeengekomen om van gedachten te wisselen over de uitslag van het Britse EU-referendum. De beslissing van de Britten om de EU te verlaten, zorgde voor een bijzonder emotioneel debat. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, liet weten dat er geen gesprekken met het Verenigd Koninkrijk kunnen plaatsvinden totdat er meer duidelijkheid is over het vertrek uit de EU. De UKIP-fractie kreeg een veeg uit de pan: "Wat doen jullie hier nog?", sneerde Juncker.

Voor de fractieleiders aan het woord kwamen, mocht Jean-Claude Juncker zich tot het halfrond richten. De voorzitter van de Europese Commissie had al zijn 27 commissarissen meegebracht. Onder hen ook de ontslagnemende Britse commissaris Jonathan Hill, die van zijn collega's en een deel van de parlementsleden een staande ovatie kreeg.

Juncker vraagt Londen om "snel" voor duidelijkheid te zorgen over de activering van artikel 50 van het Europees verdrag, dat de Brexit in gang moet zetten. Hij benadrukte dat hij zijn commissarissen en zijn topmedewerkers een strikt verbod heeft opgelegd om met de Britten gesprekken op te starten voor ze werk gemaakt hebben van die notificatie: "No notification, no negotiation".

Beeld AFP

De Commissievoorzitter toonde zich zeer aangedaan door het resultaat van het referendum. "Ik ben geen robot, geen technocraat. Ik ben een mens, dus ik heb het recht te zeggen dat ik het resultaat betreur." Volgens Juncker moet verder werk worden gemaakt van de modernisering van de Europese Unie, los van de uitslag van het referendum. "De Europese droom gaat verder."

De Luxemburger ging ook in op een hardnekkig gerucht dat de voorbije dagen de ronde deed. "Ik ben niet moe of ziek zoals de kranten schrijven, tot mijn laatste adem blijf ik vechten voor een verenigd Europa", zei hij.

Farage kop van Jut

Juncker was streng voor de Britse anti-EU-partij UKIP van Nigel Farage, hoewel de ontmoeting tussen de twee in het halfrond nog hartelijk leek. "Dit is de laatste keer dat jullie hier applaudiseren", zo zei hij tegen de UKIP-fractie. "Ik ben ook verbaasd dat jullie hier zij. Jullie zijn voor een uittreding en de Britten hebben daarvoor gekozen. Wat doen jullie hier nog?"

Ook verschillende andere sprekers wezen Nigel Farage met de vinger. "Ik had nooit gedacht dat iemand van dit huis nazipropaganda zou gebruiken", zei de liberale fractieleider Guy Verhofstadt. "De leugens die tijdens de campagne verteld werden over migratie, over Turkije dat 'volgende week' tot de Unie zou toetreden, over de 350 miljoen pond die bij een Brexit naar de Britse gezondheidszorg zou kunnen gaan... Het klimaat van angst en negativisme dat gecreëerd werd, dat is het ergste. Niet de keuze van de Britten." Manfred Weber (EVP) vroeg Farage zelfs zich voor zijn campagne te excuseren.

Farage liet de kritiek het niet aan zijn hart komen. Hij maakte zich niet geliefd door te zeggen dat geen van de Europarlementariërs ooit een "behoorlijke baan heeft gehad". Hij leek er zelfs van te genieten dat hij daarop werd uitgejouwd en uitgefloten. Het kwam de luidruchtige parlementsleden op een merkwaardige reprimande van voorzitter Schulz te staan. "U gedraagt zich zoals de UKIP'ers dat anders doen. U moet hen nu ook niet gaan imiteren."

Beeld AP

"Volwassen onderhandelingen"

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk moet nu volwassen onderhandelingen gaan voeren, zei Farage. Het zijn uiteindelijk de 27 andere lidstaten die het meeste te verliezen hebben bij de Brexit, betoogde hij. "Voor ons zou geen deal zelfs beter zijn dan de deal die we nu hebben. Laten we realistisch en pragmatisch zijn en gaan voor een akkoord waarbij er tussen ons geen tarieven meer bestaan."

Op het einde van het debat kreeg ook het Schotse parlementslid Alyn Smith een staande ovatie. Hij haalde aan dat een ruime meerderheid van de Schotten tegen de Brexit had gestemd. "Wij lieten jullie niet in de steek. Ik smeek u: laat ons nu ook niet in de steek." De Noord-Ierse Martina Anderson kreeg applaus voor haar vraag om het Ierse vredesproces te blijven steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234