Vrijdag 10/07/2020

State of The Union

Juncker: "EU moet meer eenheid tonen. Dan kunnen wij onze wil opleggen aan anderen"

Jean-Claude Juncker tijdens zijn State of the Union.Beeld REUTERS

De Europese Unie moet als één stem spreken zodat het een krachtigere vuist kan maken. Ook zouden de Europeanen meer respect moeten tonen voor de EU en blij moeten zijn dat ze al tientallen jaren leven in een deel van de wereld waar vrede heerst. Deze oproep deed voorzitter Juncker van de Europese Commissie woensdag in zijn laatste State of the Union.

De in 2016 opgerichte Europese grens- en kustwacht moet in 2020 zijn uitgebouwd van 1.500 tot 10.000 man, meer bevoegdheden krijgen en centraal worden aangestuurd, vindt Juncker. Zo moet het agentschap een grotere rol krijgen bij het inperken van de migratiestromen en het terugsturen van migranten naar hun land van herkomst.

Het voorstel is geen verrassing, aangezien de EU-regeringsleiders er op een top in juni ruime steun aan gaven. Zij moeten er nog wel mee instemmen. De forse kosten, naar verluidt meer dan een miljard per jaar en in totaal zelfs 12 miljard, kunnen nog een obstakel vormen.

Tegelijkertijd moeten er meer mogelijkheden komen om legale migratie naar Europa mogelijk te maken, aldus Juncker. Daarnaast wil hij meer investeren in Afrika. Alleen ontwikkelingshulp volstaat niet en is vernederend voor Afrika, zei hij. "Geen liefdadigheid, maar een echt partnerschap."

Pattriotisme

Volgens Juncker kan de EU niet genegeerd worden als ze de onderlinge meningsverschillen opzij zet. Desnoods kan zij dan haar wil opleggen aan anderen.

"We moeten meer een wereldspeler worden en meer eenheid tonen", aldus Juncker in het Europees Parlement in Straatsburg. "Als wij verenigd zijn, zijn wij een machtige groep waarmee rekening moet worden gehouden. Je kan dan niet om ons heen. Sommigen in Europa waren blij met het akkoord dat ik heb gesloten met president Trump. Wanneer Europa met één stem spreekt, kunnen wij onze wil opleggen aan anderen", betoogde Juncker in zijn vierde grote beleidstoespraak.

Volgens de Commissie-voorzitter zouden de Europese burgers meer waardering moeten tonen voor de EU. Hij verwees naar het uitbreken en de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. "Het verraste Europa volledig’, betoogde Juncker. ‘Het was een kalm, optimistisch jaar, 1913. Ik wil niet suggereren dat wij aan de rand staan van een soortgelijk catastrofe in Europa. De EU garandeert vrede. Laten wij gelukkig zijn dat wij leven op een vredig continent dat deze vrede te danken heeft aan de EU."

Juncker, wiens termijn volgend jaar afloopt, deed een oproep aan de burgers van de lidstaten om de EU meer te waarderen. Juncker: "Laten wij meer respect tonen voor de EU. Laten wij het imago van de EU niet bezoedelen. Laten wij onze wijze van leven, wie wij zijn, verdedigen. Laten wij die vorm van patriottisme omarmen die niet gericht is tegen anderen."

Brexit

In zijn State of the Union had Juncker het ook over de brexit. Groot-Brittannië zal eind maart volgend jaar de Europese Unie verlaten. Om een ongeordend vertrek te vermijden, zouden Europese en Britse onderhandelaars dit najaar een akkoord moeten bereiken over de boedelscheiding. 

"Wie de Unie verlaat, kan niet dezelfde voordelen genieten als de leden. Als je de Unie verlaat, ben je geen deel meer van de interne markt. Ook niet voor een stukje", voegde Juncker toe.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234