Woensdag 02/12/2020

Terreurproces

‘Jullie weten niet wat jullie te wachten staat’: Iraans diplomaat bedreigt België

In juni 2018 werden Amir S. en Nasimeh N. uit Wilrijk door de Belgische politie tegengehouden met een halve kilo explosieven en een ontstekingsmechanisme in de koffer. Het Iraans-Belgische koppel was op weg naar een congres van de Iraanse oppositiegroep MEK in Parijs, waar 25.000 aanwezigen werden verwacht. De springstof zou aan hen zijn afgeleverd door Assadolah A.Beeld BELGAIMAGE

Een Iraanse diplomaat die volgende maand in Antwerpen terechtstaat voor een verijdelde aanslag waarschuwt voor vergeldingsacties als hij schuldig wordt bevonden. De spionagethriller zet de geopolitieke spanning tussen de EU en Iran op scherp.

Gewapende groepen in Iran, Irak, Libanon, Jemen en Syrië volgen het proces op de voet. Ze zijn benieuwd of België hen zal steunen of niet. De Iraanse diplomaat Assadollah A. spreekt duidelijke taal tegenover de Belgische politie als hij op 12 maart wordt verhoord. “Volgens Assadollah zijn we ons niet bewust van wat er ons te wachten staat in het geval van een ongunstige uitspraak”, staat er in het politieverslag dat persagentschap Reuters kon inkijken. Om welke groepen het gaat, weigert de Iraniër te specificeren.

Het verhaal van Assadollah begint wanneer het Wilrijkse koppel Amir S. en Nasimeh N. op 30 juni 2018 wordt klemgereden door de speciale eenheden van de federale politie. In de koffer van hun Mercedes vinden ze een halve kilo TATP, de vloeibare springstof die gebruikt werd bij de aanslagen van 22 maart 2016. Ontmijningsdienst DOVO komt ter plekke en kan het goedje veilig verwijderen, net als het ontstekingsmechanisme. Het Iraans-Belgische echtpaar wordt opgepakt op verdenking van poging tot terroristische moord.

De geplande eindbestemming van Amir en Nasimeh is het ‘Free Iran’-congres van de Iraanse Volksmoedjahedien (MEK), een protestbeweging tegen het regime in Teheran. Liefst 25.000 mensen zakken af naar deze bijeenkomst in Parijs, onder wie prominente sprekers zoals oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani en de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt. De bedoeling is om daar de bom te laten ontploffen. Maar de Belgische, Franse en Duitse autoriteiten zijn de twee al een tijdje op het spoor, waardoor ze de aanslag kunnen verijdelen.

Diplomaat of spion?

Assadollah wordt ’s anderendaags door de Duitse politie gearresteerd op een snelwegparking nabij Frankfurt. De diplomaat, die verbonden is aan de ambassade in Wenen, zou het koppel enkele dagen eerder de vloeibare springstof in Luxemburg hebben bezorgd. Op vraag van het Belgische gerecht leveren de Duitsers hem uit aan ons land, ondanks Iraans protest.

Door de betrokkenheid van de diplomaat leek het van in het begin waarschijnlijk dat het Iraanse regime betrokken was bij de aanslag. Maar daar zijn nu ook steeds meer bewijzen voor. In een nota van de Staatsveiligheid, die De Standaard kon inkijken, klinkt het dat de aanslag is uitgedacht ‘in naam en onder impuls van Iran’, en dat het dus niet om een persoonlijke actie van Assadollah gaat. Bovendien werd Assadollah geïdentificeerd als een geheim agent van de Iraanse inlichtingendienst MOIS.

Assadollah A. is een Iraanse diplomaat die verbonden is aan de Iraanse ambassade in Wenen.Beeld RV

Volgens De Standaard zouden Amir en Nasimeh ook bekend hebben dat ze al jaren contact hadden met Assadollah, onder de codenaam ‘Daniël’. Ze zouden contact hebben gehouden via gecodeerde berichten. “Voor 24 euro, 12 euro per stuk, kunnen we zeer luxe aardappelen kopen”, zou bijvoorbeeld codetaal zijn geweest voor dat ze elkaar op de 24ste van de komende maand rond 12 uur zouden ontmoeten in Luxemburg. Op deze manier zouden ze ook de opdracht hebben gekregen om te infiltreren in het MEK.

Spanningen

Assadollah is een van de eerste Iraanse diplomaten die zich in de EU moeten verantwoorden voor terroristische activiteiten. Zijn veroordeling zou door Teheran worden beschouwd als een blamage. Dat zou de spanningen tussen de EU en Iran dan ook flink kunnen opdrijven. Volgens Teheran zijn de beschuldigingen tegen Assadollah het werk van het MEK, dat door het regime wordt beschouwd als een terroristische organisatie.

“Het regime probeert wanhopig de rechtsgang te belemmeren via bedreigingen en chantage”, stelt de Nationale Verzetsraad van Iran (NCRI), een koepel van oppositiebewegingen, in een persmededeling. “De voorbije twee jaar hebben verschillende ambassadeurs en ambtenaren Assadollah bezocht in de Belgische cel.” NCRI-voorzitster Maryam Rajavi zegt bewijzen te hebben dat de Nationale Veiligheidsraad van Iran, die voorgezeten wordt door president Hassan Rouhani, de aanslag op voorhand zou hebben goedgekeurd.

Intussen ontkent Dimitri De Beco, de Belgische advocaat van Asadollah, tegenover De Morgen dat zijn cliënt bedreigingen zou hebben geuit. “Met zijn uitspraken bedoelde hij dat de gerechtelijke beslissing onvermijdelijk politieke gevolgen zou hebben. Maar dat mag je absoluut niet interpreteren als een bedreiging”, klinkt het. “Dat zal hij ook zo uitleggen in de rechtbank.” Het proces gaat op 27 november van start.

Wat voorafging

In juni 2018 werden Amir S. en Nasimeh N. uit Wilrijk door de Belgische politie tegengehouden met een halve kilo explosieven en een ontstekingsmechanisme in de koffer. Het Iraans-Belgische koppel was op weg naar een congres van de Iraanse oppositiegroep MEK in Parijs, waar 25.000 aanwezigen werden verwacht. De springstof zou aan hen zijn afgeleverd door Assadollah A., een Iraanse diplomaat die verbonden is aan de Iraanse ambassade in Wenen. Volgens de autoriteiten is hij lid van de Iraanse inlichtingendienst MOIS en zou hij het koppel uit Wilrijk de opdracht hebben gegeven voor de (verijdelde) bomaanslag. Op 27 november staat hij voor de rechtbank in Antwerpen terecht voor poging tot terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234