Zaterdag 28/05/2022

Julie en Mélissa werden ontvoerd tussen 17.05 en 17.08 uur

Onderzoeksrechter Jacques Langlois kan niet meer worden verweten dat hij weigerde om een reconstructie te organiseren van de ontvoering van Julie en Mélissa. Dat is wellicht het voornaamste resultaat van de gisterenochtend in Grâce-Hollogne opgevoerde vertoning. Marc Dutroux was daarbij niet aanwezig en de reconstructie kwam er enkel omdat de ouders Langlois daar langs gerechtelijke weg toe verplichtten. 'We hebben nu wel een beter zicht op het tijdstip van de ontvoering', zegt Jean-Denis Lejeune, vader van Julie. 'Dat is toch al iets.'

Grâce-Hollogne

Van onze verslaggever

Douglas De Coninck

De reconstructie van de ontvoering begon gisterochtend om 9.30 uur en duurde slechts anderhalf uur. Vier getuigen werden opgeroepen om die bewuste zaterdag 24 juni '95 te herbeleven. Allereerst was er Marie-Louise Henrotte, de inmiddels 75-jarige vrouw die in de rue Dierain Patar woont, op ongeveer honderd meter van de plaats waar Julie en Mélissa werden ontvoerd. Destijds verklaarde zij al dat zij kort na haar middagtukje door het raam zag hoe twee kleine meisjes, zonder daartoe te worden gedwongen, in een kleine donkergrijze auto stapten, mogelijk een Toyota Starlet, een Peugeot 205 of een Ford Fiesta. Henrotte bevestigde gisteren al haar eerdere verklaringen.

Ook het verliefde koppel dat die middag een wandeling maakte langs de Chemin de Fexhe was van de partij. Het koppel kruiste Julie en Mélissa toen zij op weg waren naar de nutteloze brug over de E42-autosnelweg, waar zij vaak naar de passerende auto's gingen zwaaien. Die dag hebben de kinderen de brug echter nooit bereikt. Zij werden iets voorbij de kruising tussen de rue Dierain Patar en de Chemin de Fexhe ontvoerd. Een laatste getuige was de buurvrouw van de Russo's. De twee vriendinnetjes hadden daar vanaf 15.00 uur zitten spelen en kregen omstreeks 16.55 uur van Carine Russo toestemming om nog even naar de brug te gaan.

Langlois had de moeder van Mélissa gevraagd dat zijzelf ook aan de reconstructie zou deelnemen, maar zij weigerde. Ze zegt in totaal al vier keer te zijn verhoord over het verloop van die dag. De weigering illustreerde - voor een zoveelste keer - de staat van oorlog die tussen de ouders en de onderzoeksrechter woedt. Langlois weigerde aanvankelijk een reconstructie te organiseren. Hij voerde aan dat het nog "te vroeg" was, aangezien er volgens hem geen duidelijkheid bestaat over de dader(s). Zich beroepend op de wet-Franchimont dwongen de ouders de reconstructie af via een procedure bij de kamer van inbeschuldigingstelling in Luik.

Langlois hecht kennelijk veel waarde aan de verklaringen van Dutroux, ondanks diens zware gerechtelijke verleden en ondanks zijn al eerder gedemonstreerde talenten als proceduremanipulator. Dutroux ontkent Julie en Mélissa te hebben ontvoerd. Hij beweert dat Michel Lelièvre en Bernard Weinstein hem de kinderen kwamen brengen. In een andere verklaring zegt Dutroux dan weer dat hij Lelièvre pas in juli 1995 leerde kennen.

"Hoe dan ook", zegt Jean-Denis Lejeune, "heeft het weinig zin een verdachte ter plaatse te brengen als je vooraf weet dat hij zal tegenwerken. Wij hadden niet gevraagd dat Dutroux erbij zou zijn. Deze reconstructie is slechts een klein onderdeel van het onderzoek. En naar ik vernam, is er nu tenminste wat meer duidelijkheid over het precieze tijdstip van de ontvoering (tussen 17.05 en 17.08 uur, nvdr). Zeggen dat deze reconstructie een maat voor niets is geweest, gaat niet op. Ze had misschien wel eerder en sneller kunnen plaatsvinden. Al wat hier vandaag is gedaan, hebben wij zelf - op een iets meer geïmproviseerde manier dan - vijf jaar geleden zelf al gedaan."

Langlois liet gisteren weten dat hij met het oog op de reconstructie onlangs nogmaals Dutroux en Lelièvre verhoorde. Zij blijven allebei ontkennen iets te maken te hebben met de ontvoering. Langlois lijkt nu van plan om zijn dossier bij het parket in Neufchâteau af te leveren zonder een antwoord op de vraag wie Julie en Mélissa ontvoerde. Daardoor is speculeren over een begindatum van het grote proces-Dutroux een erg heikele kwestie geworden. De ouders lieten al bij herhaling verstaan dat ze verder zullen procederen, in de hoop Langlois ertoe te bewegen verder te speuren.

Overigens kan ook procureur Bourlet in Neufchâteau, gisteren aanwezig bij de reconstructie, weigeren om met een onvolledig dossier naar het assisenhof te trekken en Langlois bevelen om zijn huiswerk over te doen.

Omstreden reconstructie in Grâce-Hollogne levert dan toch nog wat op voor onderzoek-Dutroux

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234