NieuwsAssange
Julian Assange mag dan toch uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten
Het Britse High Court heeft de weigering van een lagere rechtbank om Wikileaks-oprichter Julian Assange aan de Verenigde Staten uit te leveren vernietigd. De beslissing is een zware tegenslag voor Assange, maar een uitlevering is daarom niet voor meteen.
De Verenigde Staten waren tegen die weigering in beroep gegaan, en het High Court heeft dat beroep nu ‘geautoriseerd’. De juridische procedure in Groot-Brittannië rond de 50-jarige Australiër keert hiermee terug naar af. De verloofde van Assange, Stella Moris, heeft al aangekondigd dat ze zo spoedig mogelijk in beroep gaan.
Begin dit jaar had rechter Vanessa Baraitser zich uitgesproken tegen een uitlevering van Assange. Zijn mentale gezondheidstoestand zou niet toestaan dat hij aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd: Baraitser wees erop dat er een reëel risico bestaat dat Assange zelfmoordpogingen zou ondernemen.
De rechters van het High Court zijn echter van mening dat de verduidelijkingen van de Amerikanen over Assanges eventuele opsluiting in de Verenigde Staten voldoende zijn om de bekommernissen over Assanges gezondheidstoestand uit de weg te ruimen.
In afwachting van het vervolg van de juridische veldslag blijft Assange opgesloten. Hij wordt onder meer beschuldigd van spionage en het verspreiden van staatsgeheimen. Er lopen een heleboel aanklachten tegen hem en hij riskeert in totaal tot maximaal 175 jaar cel.