Woensdag 30/11/2022

GetuigenissenOverlegcomité

Juichen en zuchten na het Overlegcomité: ‘Ik weet niet of mijn klanten gaan terugkomen’

Peter Martens. Beeld Tim Dirven
Peter Martens.Beeld Tim Dirven

Onder grote druk gaan de terrassen weer open. Maar niet elke horeca-uitbater springt nu een gat in de lucht. Een fitnessuitbater en een artieste richten zich dan weer op het najaar. Maar de kapper? Die kan niet wachten om te starten.

Yannick Verberckmoes

Peter Martens (52), fitnessuitbater:
‘De cijfers laten het ons niet toe te openen’

“Ik heb vooral schrik voor wat er gebeurt als we de deuren weer mogen openen”, zegt Peter Martens, de uitbater van Fitness & Friends in Oost-Vlaanderen. “Ik had vroeger zo’n tweehonderd à driehonderd klanten. Ik weet niet of ze allemaal zullen terugkomen. Velen hebben ondertussen een andere hobby gezocht zoals wandelen of fietsen. Of ze hebben eigen fitnesstoestellen gekocht om thuis hun work-outs te doen. Ik probeer mijn klanten te motiveren om te trainen, terwijl ze thuis zitten, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als in de fitness.

“Als we kunnen openen, hoop ik dat ik nog honderd klanten kan verzamelen. Mensen kennen mijn naam en manier van werken, dus helemaal opnieuw beginnen is het niet. Maar ik moet wel weer alles opbouwen. Ik moet eerlijk zeggen dat het voorlopig lukt om door te steunmaatregelen het hoofd boven water te houden.

“Ik denk ook dat het met de huidige cijfers heel moeilijk is om onze sector te openen. Toen het vorig jaar wel mocht, kwam ik door de strikte maatregelen rond afstand en aantal sporters toch niet rond. In een kleine zaak is het nu eenmaal moeilijker om veel mensen toe te laten. Dan heb ik het liever zoals het nu is.

“In de zomer hebben we doorgaans weinig klanten. De mensen zijn op reis of sporten buiten. Waarschijnlijk zal de overheid hen daar deze zomer nog toe aanmoedigen. Dan lijkt het me beter – zeker als kleine fitnesszaak – om pas in september weer open te gaan. Dan zullen de besmettingen door de vaccinaties echt laag zijn en kunnen we deftig starten.”

Amelie Albrecht. Beeld Tim Dirven
Amelie Albrecht.Beeld Tim Dirven

Amelie Albrecht (28), comedian:
‘Een testevent? Met plezier’

“Natuurlijk lijkt een kader voor testevenementen me een goed idee”, zegt Amelie Albrecht, een jonge comedian, die ook al meedeed aan de De slimste mens ter wereld. “Als ik op zo’n evenement kan spelen, wil ik dat met plezier doen. We zullen wel zien wat het overleg voor een opstart van de cultuursector oplevert. Het werd alleszins tijd dat ze er nog eens over spraken.

“Er worden wel plannen gemaakt voor de zomer en volgend jaar, maar dat is heel moeilijk. Pas als er echt duidelijke vooruitzichten zijn, zal de cultuursector weer op gang komen.

“Ik was net voor mijn tournee Zwaar Leven try-outs aan het doen, toen we weer werden stilgelegd. Sindsdien heb ik er wel nog wat aan gewerkt. Maar eigenlijk moet ik mijn grappen echt kunnen testen op een publiek om eraan verder te doen. Ik krijg soms berichtjes van fans, die zeggen dat ze er zeker bij zullen zijn als mijn show in première gaat. Dan denk ik: dat is lief, maar het zal helaas nog niet voor direct zijn.

“Het theaterseizoen begint in oktober en daar kijk ik enorm naar uit, omdat het dan hopelijk toch mogelijk moet zijn om dingen binnen te organiseren en niet enkel buiten. Dan zal het opnieuw aanvoelen zoals vroeger. Het liefst van al zou ik in een café het eerst weer optreden. Ergens klein en gezellig.

“De KVS begint weer te spelen vanaf 26 april. Ik vind het moeilijk om dat in te schatten. Ik weet niet of je daarmee een goed signaal geeft. Maar mocht iemand mij uitnodigen om te spelen, zou ik er wel op ingaan.” (lacht)

Maysa Altimimi. Beeld Tim Dirven
Maysa Altimimi.Beeld Tim Dirven

Maysa Altimimi (45), kapper:

‘Ik kijk enorm uit naar 26 april’

“Al sinds de middag waren klanten mij aan het opbellen om te vragen of ze een afspraak konden maken”, zegt Maysa Altimimi van Maysa Hairdresser in Gent. “Ik kijk er enorm naar uit om op 26 april weer te kunnen openen. Ook het personeel kan niet wachten om opnieuw te beginnen. Thuis is het toch maar schoonmaken en koken, je kan bijna nergens naartoe.

“Nu de beslissing genomen is, gaan we met al het personeel moeten vergaderen om te zien hoe we ons gaan organiseren. Dan zullen we ook de regels bespreken en hoe we ze zullen toepassen. Voor de sluiting hadden we al CO2-meters geplaatst en heb ik zelfs mijn slaapkamer omgetoverd tot een deel van het kapsalon zodat we de klanten beter konden spreiden.

“Als ik de laatste maanden moet beschrijven? Ik voelde me niet echt zo goed. Sinds mijn veertiende heb ik nog nooit zo lang thuisgezeten. Dit is onze derde lockdown. Ik hoop dat het deze keer bij een maand blijft. Mijn kapsalon is mijn tweede kindje. Ik ben graag bij mijn klanten. Ook nu sturen ze me bemoedigende berichten met hartjes.

“Bij collega’s hoor ik dat ze soms met schulden zitten omdat ze tijdens de lockdown in hun zaak hebben geïnvesteerd, dus ik denk dat iedereen zo snel mogelijk open wilde gaan. Zolang we dicht waren, hadden we weinig inkomsten, terwijl de kosten wel doorliepen. Met de steunmaatregelen alleen kom ik niet uit de kosten. De vorige keer was de sluiting ook heel plots. Dan zit je daar met al de producten die je besteld hebt en al de facturen die je nog moet betalen.”

Kevin Polfliet (44), cafébaas. Beeld Tim Dirven
Kevin Polfliet (44), cafébaas.Beeld Tim Dirven

Kevin Polfliet (44), cafébaas
‘Mijn terras blijft dicht’

“Ik denk niet dat ik mijn terras zal open doen op 8 mei”, zegt Kevin Polfliet, cafébaas van Het Maanlicht in Mechelen. “Ik wacht nog op volledige duidelijkheid rond steunmaatregelen en het valt nog te bezien hoeveel mensen er op het terras mogen zitten. Op mijn terras kunnen er zes tafels staan. Dus als er vier gasten aan een tafel mogen zitten, is er plaats voor maximaal 24 mensen. Maar het terras kan even goed vol zitten met zes individuele klanten.

“Vorig jaar snakten de mensen om weer eens iets te gaan drinken. Dus ook nu verwacht ik dat er zeker volk naar de terrassen zal komen, wanneer het weer kan. Maar of het rendabel wordt voor de horeca, hangt dan ook weer af van de weersomstandigheden. Het is twijfelachtig, denk ik.

“Ik vind dat ik nog niet de zekerheid heb om op een goede manier herop te starten. Natuurlijk kijken we er naar uit om opnieuw te openen. Maar als er binnen niks mogelijk is, blijft het te moeilijk. Vorig jaar kon het wel met de randvoorwaarden dat klanten een masker moesten dragen als ze van tafel gingen en dat we de tafels moesten ontsmetten. Toen was het perfect rendabel. Enkel de terrassen openstellen, is een experiment waar ik liever niet aan deelneem.

“Ik wacht dus af tot het moment waarop het weer mogelijk is om ook binnen gasten te ontvangen. De ervaring leert dat de steunmaatregelen pas echt duidelijk zijn eens ze in het staatsblad staan. Soms kan het daarvoor nog veranderen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234