Woensdag 30/11/2022

Juf, waarom is mijn brooddoos leeg?

Arme kinderen moeten op school gratis maaltijden krijgen, meent de Vlaamse Onderwijsraad, net als Gemeenschapsonderwijs en het katholiek net. 'Het is een schande dat er kinderen in Vlaanderen zijn die geen eten meekrijgen.'

Steeds meer scholen moeten op eigen kosten een middagmaal geven aan kinderen die zonder eten op school arriveren en anders honger lijden. Dat meldt de stad Gent. "Die kinderen hebben geen boterhammen mee voor 's middags, hoogstens een lege lunchbox", zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

Decruynaere verwacht nu al dat het Gentse budget om de scholen bij te springen, volgend jaar moet worden opgetrokken van 35.000 naar 50.000 euro. Ze zal daarvoor samenwerken met het OCMW, omdat steeds meer Gentse scholen met het probleem te maken krijgen. "Finaal zal de Vlaamse overheid moeten ingrijpen. Scholen en steden kunnen dit niet alleen aan."

Ook de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) maakt zich zorgen. Volgens Gerda Bruneel van het Vlaams Verbond van Katholiek Basisonderwijs, ook lid van de Vlaamse Onderwijsraad, bereidt de Vlor een advies voor dat stelt dat op school gratis maaltijden aangeboden moeten worden, "zoals dat in een aantal Scandinavische landen al veel langer het geval is".

Het Gemeenschapsonderwijs (GO) en het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) sluiten zich daarbij aan. "Vroeger konden kinderen op school doorgaans een maaltijd krijgen", zegt GO!-bestuurder Raymonda Verdyck. "Door besparingen is dat aanbod helaas afgebouwd. Eten voorzien is geen kerntaak van onze scholen, maar we moeten wel voor de kinderen zorgen. Het heeft immers een effect op hun leren en hun schoolplezier."

Voedselbedeling

Verdyck wijst erop dat scholen extra middelen nodig hebben om in eten te kunnen voorzien. Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs, kijkt eveneens naar de overheid. "Laat ik vooropstellen dat het een schande is dat er in Vlaanderen kinderen zijn die geen eten meekrijgen. Maar de Vlaamse overheid gaat een programma starten om kinderarmoede tegen te gaan. Onze scholen kunnen daarbij optreden als partner en zorgen voor de voedselbedeling."

Onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) en minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten (sp.a) wachten de adviezen van de Vlor af. Lieten maakt in de begroting van 2014 4,5 miljoen euro extra vrij om kinderarmoede tegen te gaan. Dat geld zal worden verdeeld onder de gemeenten waar de problemen het grootste zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234