Zondag 29/01/2023

Getuigenis

Juf Magalie Alpaerts (29) werd in 2013 onterecht beschuldigd van kindermisbruik: ‘Ik zal altijd ‘die ene juf’ blijven’

Magalie Alpaerts. Beeld Joel Hoylaerts / Photonews
Magalie Alpaerts.Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

Wat vandaag in Schaarbeek gebeurt, haalt dertig kilometer verderop, bij haar thuis in Boom, een oud litteken open. Magalie Alpaerts was 23 en beginnend kleuterjuf toen ze in 2013 beschuldigd werd van kindermisbruik. Het bleek onterecht, maar voor Magalie – noodgedwongen vertrokken uit het onderwijs – werd het leven nooit nog hetzelfde. “Voor sommige mensen zal ik altijd ‘die ene juf’ blijven.”

Sabine Vermeiren

Ze stond in de derde kleuterklas. Het was juni, het schooljaar zou nog twee weken duren. Er werden dansjes voorbereid, toneeltjes geoefend, zoals dat gaat, als de zomervakantie bijna start. Het was voor Magalie in lagere school De Blokkendoos in Antwerpen een prachtig jaar geweest. Maar toen werd het vrijdag 14 juni en moest ze even bij de directeur komen. “Er waren klachten binnengekomen van ouders, zei hij. Ik dacht: waar heb jij het over?”

Tegen maandag was alles al geëscaleerd: er stonden woedende ouders aan De Blokkendoos, de politie moest tussenkomen en mensen schreeuwden dat ze Magalie wilden opknopen aan de hoogste boom. Zijzelf, achter een intussen gesloten schoolpoort, was in shock. “Ik moest mijn klas achterlaten, moest me ziek laten schrijven en werd door de directie nog dezelfde dag naar huis gestuurd. Eerst denk je: dit is een slechte droom, dit gaat over. Maar het gíng niet over. Het werd erger. Toen ik op zeker moment besefte dat mijn schooljaar voorbij was en ik niet eens afscheid meer kon nemen van mijn klasje ben ik ingestort.”

De beschuldigingen aan het adres van Magalie waren striemend. Ze had kindjes gewurgd, had op hen geplast, had hen ontvoerd in haar auto en had hen ongepast aangeraakt. In juridische termen: verkracht. Er kwam een onderzoek maar omdat het openbaar ministerie geen bewijzen kon vinden , vroeg het de buitenvervolgingstelling van Magalie. Drie jaar nadat ze was moeten opstappen uit De Blokkendoos werd de naam van Magalie gezuiverd: ze had niks misdaan. Maar de gevolgen van die lelijke beschuldigingen uit 2013 draagt ze nog elke dag.

“Het onderwijs was altijd mijn droom geweest. Al van in de lagere school zei ik dat ik juf wilde worden. Ik kon maar niet geloven dat die droom nu voorbij was. De beschuldigingen: ik begreep ze niet. Waarom? En waarom ik? Ik was toch altijd een goeie juf geweest?”

Boosheid

Magalie moest zich laten begeleiden door een psycholoog om de dingen te plaatsen. Twee jaar was ze in therapie. Er was zelfs een opname. Omdat het onderwijs geen optie meer leek, zocht ze elders werk. Dat vond ze uiteindelijk bij de Stad Antwerpen. Nu werkt ze daar als jobcoach. Een fijne job, maar diep vanbinnen voelt ze zich nog altijd juf. “Sinds kort denk ik erover na om toch terug in het onderwijs te stappen. Pas nu voel ik me daar mentaal weer sterk genoeg voor. Maar tegelijk ben ik er bang voor. Die beschuldigingen zullen me altijd achtervolgen. Google mijn naam en je weet meteen wie ik ben. Er zijn schooldirecties waarvan ik weet dat ze zeggen: ‘We hoeven je niet omwille van je reputatie.’ Kijk naar mijn cv. Ik heb een paar jaar onderwijservaring en dan niks meer. Wie gaat mij willen? En stel dat ik ergens terug aan de slag kan, wie zegt mij dat zo’n willekeurige, onterechte beschuldiging niet ooit opnieuw op me afkomt?”

“Wat er gebeurt in Schaarbeek, haalt alles terug naar boven. Dan voel ik weer de boosheid. De boosheid omdat ik nooit afscheid kon nemen van mijn klasje. Maar ook de boosheid omwille van de ondersteuning die ik nooit kreeg. Ik werd ziek naar huis gestuurd. Dat was het.”

Toch waren er ook goede dingen in die zes jaar. Op haar nieuwe job leerde Magalie haar huidige man kennen. Sinds tien maanden hebben ze samen een dochtertje. “En veel beter dan vroeger weet ik nu wie mijn goeie vrienden zijn. Hoe zij er voor mij geweest zijn al die jaren, daar ben ik ze enorm dankbaar voor. Ik ben als mens zeker veranderd. Maar ik ben niet bitter.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234