Donderdag 28/05/2020

Judocoach probeert aanvallen te pareren

De topcoach die ex-judoka's beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag blijft aan de slag. 'Er valt mij niets te verwijten', beweert hij. Terwijl sportminister Philippe Muyters een onpartijdig onderzoek eist, legt alweer een nieuwe getuige belastende verklaringen af.

De Vlaamse judofederatie vergaderde maandagavond tot na middernacht over coach D.B. en de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen hem. Uiteindelijk werd beslist D.B. voorlopig aan boord te houden. Sommige bestuursleden vonden zijn positie niet langer houdbaar, andere vreesden voor een lang juridisch steekspel bij een ontslag.

Tegen de man zijn nooit officiële klachten ingediend. Er zijn alleen de nieuwe getuigenissen van ex-judoka's Ann Simons en Niki Heylen in de media, over feiten van zowat twintig jaar geleden. Ze spraken over vernederende opmerkingen en ongewenste aanrakingen tijdens hun trainingen.

Dubbelzinnige opmerkingen

In Terzake getuigde gisteren nog een andere, anonieme ex-judoka over grensoverschrijdend gedrag. "Die trainer is eens in de kleedkamer gekomen en heeft me proberen te kussen. Een tongkus. Dat is toch niet normaal bij een kind van 13 door een man van een jaar of 29?"

Allicht gesterkt door de beslissing van de Vlaamse judofederatie reageerde coach D.B gistermiddag voor het eerst op de aantijgingen. Volgens hem zijn ze nergens op gebaseerd. In een communiqué benadrukt hij dat hij "nooit enige grensoverschrijdende handelingen gesteld heeft, zoals ongepaste aanrakingen of atleten op schoot nemen". Hij zegt ook dat hij nooit deelnam aan "zogenaamde wilde feesten, zuippartijen en gemengde saunafestijnen", waar de afgelopen dagen alsmaar meer ex-judoka's (anoniem) over getuigden. Het enige wat hem naar eigen zeggen verweten kan worden is "weleens in groep gelachen te hebben met dubbelzinnige opmerkingen van een bende uitgelaten sporters tijdens een trainingskamp. Daarbij werden nooit individuen geviseerd of aangevallen."

De tegenaanval van coach D.B. valt slecht bij Simons, een judoka die op de Olympische Spelen van Sydney 2000 brons behaalde. Terwijl ze gisterochtend nog genuanceerd reageerde op het nieuws dat D.B. zijn functie mag behouden - "het belangrijkste is dat er nu veel aandacht is voor de problematiek" - veranderde dat 's middags na het lezen van diens perscommuniqué.

"Deze man is een duidelijk voorbeeld van de normvervaging binnen het judo. Hij vindt een cultuur van kwetsende opmerkingen blijkbaar normaal. Hij beseft niet wat het is voor jonge meisjes om uitgemaakt te worden vanwege hun 'dik gat' of 'te kleine borsten'. Ik heb zelf anorexia gehad. Dan draag je zo'n opmerking jaren met je mee."

Volgens haar gaat het niet om een "paar plagerijen", zoals D.B. doet uitschijnen, maar om een "rotte cultuur".

Simons is een van de ambassadeurs van Voice, een project van Europese universiteiten om grensoverschrijdend gedrag in de sport naar buiten te brengen. "Het is aan de beleidsmakers en de judofederatie om nu te doen wat volgens hen goed is voor hun sport", zegt ze. "Zij moeten beslissen of D.B. zo nog kan werken."

De judofederatie wil een gesprek organiseren met alle betrokkenen. Simons is bereid ernaartoe te gaan en haar gedacht te zeggen. Wanneer het gesprek zal plaatsvinden, is onbekend.

Simons: "De cultuur moet anders. De normvervaging voor misbruik kan niet langer." Dat vindt ook Niki Heylen, de andere ex-judoka die getuigde tegen D.B.: "De reactie van de judofederatie is totaal onvoldoende. De bond moet voor zijn sporters kiezen."

In de Vlaamse sportwereld staat de judofederatie laag aangeschreven, als een organisatie waarin de bestuursleden en de trainers constant stammenoorlogen uitvechten. Zo werd coach D.B. in 2006 al eens op straat gezet door de judofederatie, na een vergadering met onder meer het BOIC waarop ook zijn omgang met jonge vrouwelijke judoka's aan bod kwam. Toch werd hij enkele jaren later opnieuw in dienst genomen, voor een dikbetaalde functie.

Weerbots

Minister Philippe Muyters (N-VA) benadrukt dat de zaak tot op de bodem onderzocht zal worden. Met onpartijdige scheidsrechters. "Het gaat om zware beschuldigingen. We willen weten wat ervan klopt." Daarom moet ICES, het internationaal centrum voor ethiek in de sport, de zaak mee opvolgen. Net zoals Tine Vertommen, de onderzoekster van de UAntwerpen achter Voice. Zij heeft vanochtend een afspraak op het kabinet-Muyters. "We willen weten hoe groot het probleem is. Als het echt om een cultuur gaat, dan zullen er extra maatregelen nodig zijn", klinkt het bij de minister. "Ethisch sporten is een van de voorwaarden voor subsidies."

Vertommen kijkt alvast met verbazing naar de verdediging van coach D.B.. Volgens de onderzoekster kan het nu twee kanten uit. Ofwel gaat het deksel er helemaal af en getuigen een reeks nieuwe judoka's over grensoverschrijdend gedrag. Ofwel kruipt iedereen terug in zijn schulp. "Dat risico valt niet te onderschatten. Deze vrouwen hebben zo veel moed nodig om hun verhaal te brengen, vaak nog zonder de ergste details. Als ze nu merken dat een dader er zomaar mee wegkomt en de feiten zelfs staalhard ontkent, dan kan dat voor een weerbots zorgen. Dan dreigen de slachtoffers het misbruik te relativeren. Dat zou verkeerd zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234