Zaterdag 08/05/2021

Reconstructie

Judobazen bezwijken onder druk

null Beeld rv
Beeld rv

Onder druk van sportminister Philippe Muyters heeft de Vlaamse Judofederatie haar omstreden topcoach op non-actief gezet. De beslissing kwam er na een week van zich opstapelende getuigenissen en communicatieblunders.

Maandagnacht in Gent. De raad van bestuur van de Vlaamse Judofederatie komt in spoedzitting bijeen. Aanleiding zijn de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen topcoach D.B.. Op dat moment hebben ex-judoka's Ann Simons en Niki Heylen in de media al uitgebreid hun verhaal gedaan. Verschillende bestuursleden vinden D.B.'s positie niet langer houdbaar, maar ondervoorzitter Jacques Martens denkt daar anders over. Hij overtuigt de jonge en onervaren voorzitter Kristof Van de Putte om de coach toch aan boord te houden.

Het is een demarche waarmee hij volgens sommige bronnen zijn eigen hachje wil redden, want tot april 2016 was Martens zelf jarenlang voorzitter van de Vlaamse Judobond. Veel verhalen die nu opduiken zijn - als ze kloppen, weliswaar - onder zijn voorzitterschap gebeurd.

Martens wordt in zijn betoog bijgestaan door een topadvocaat die al jaren de zedenzaken voor de Judofederatie afhandelt. Die advocaat maakt duidelijk dat het juridisch gezien moeilijk wordt om de topcoach te ontslaan. Resultaat is dat D.B. toch mag blijven.

Maar intussen stapelen de getuigenissen zich op.

Dinsdagavond getuigt een vrouw in Terzake hoe D.B. haar probeerde te kussen toen ze dertien was. Woensdag brengtDe Standaardeen getuigenis uit van gevechtssporter Cindy Dandois (32). Ook over andere judofiguren duiken er verhalen op. D.B. gooit olie op het vuur: in een open brief ontkent hij alle aantijgingen. Maar die ontkenning zorgt er net voor dat er nog meer getuigenissen binnenstromen.

Het uitblijven van een sanctie blijkt niet langer houdbaar, want woensdagochtend komt de Judofederatie dan toch met de mededeling dat de coach op non-actief wordt gezet. "Hij mag geen trainingen meer geven en moet zijn dossiers overdragen", legt Van de Putte uit. "De schorsing is van onbepaalde duur, maar de details moeten we nog uitklaren."

Werd de druk vanuit de media te groot? Kreeg Van de Putte een telefoontje van sportminister Philippe Muyters (N-VA)? Of was hij bang dat er nog meer getuigenissen zouden opduiken? Geen van dat alles, zegt Van de Putte. "Ik heb altijd gezegd dat wij de nodige stappen zouden nemen, maar wel in sereniteit. Daardoor was het niet mogelijk om meteen het besluit te nemen dat de publieke opinie verwachtte." Pas gisterochtend beschikte hij over de nodige elementen om de coach op non-actief te zetten, klinkt het.

Maar volgens onze bronnen kreeg Van de Putte strenge orders van hogerhand. Sport Vlaanderen stelde hem voor het ultimatum: tegen 12 uur woensdag moest hij een signaal uitsturen, anders zou de administratie de geldkraan dichtdraaien.

Van de Putte mag dus aanblijven, maar onder curatele. Zelf zegt Van de Putte dat er geen sprake is van een ultimatum. "Wij hebben de beslissing volledig zelfstandig genomen. Maar Sport Vlaanderen is onze subsidiërende overheid. Wij hebben dagelijks overleg."

Analogie met de kerk

De Judofederatie gaat een onafhankelijke commissie oprichten. Die zal uit drie of vier leden bestaan, onder wie een magistraat die ervaring heeft met zaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voortaan kunnen slachtoffers van ongepast gedrag dat ook melden via een e-mailadres, in plaats van een formele procedure via de raad van bestuur.

Opmerkelijk is dat de commissie niet alleen nieuwe klachten zal analyseren, maar ook de manier waarop klachten in het verleden werden afgehandeld. Daarnaast zal ze nagaan of de terugkeer van D.B. naar de top van de federatie enkele jaren geleden geoorloofd was. Op dat moment waren al klachten over hem bekend.

Ook vanuit politieke hoek gaan er stemmen op om seksueel misbruik in de sport aan te pakken. CD&V, Open Vld en Groen willen een parlementaire commissie in het leven roepen, naar analogie met de federale bijzondere commissie die zich boog over misbruik in de kerk. N-VA vindt dan weer dat vooral het gerecht zijn werk nu moet doen.

En de topcoach? Hij wordt voorlopig niet ontslagen, want eerst moeten de opgedoken getuigenissen worden geverifieerd. Van de Putte belooft transparantie. "Wij nemen niemand in bescherming", zegt hij. "Als blijkt dat we zaken moeten doorverwijzen naar het gerecht, dan zullen we dat doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234