Woensdag 04/08/2021

Standpunt

Journalistiek en samenleving hebben meer Wouter Deprezs nodig, niet minder

Wouter Deprez. Beeld Jonas Lampens
Wouter Deprez.Beeld Jonas Lampens

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Met bewonderenswaardige volharding heeft comedian Wouter Deprez zich vastgebeten in de vraag om uitbreiding van een transportbedrijf in Limburg, ten nadele van aanpalend beschermd bosgebied. Het woord 'comedian' wordt hier met enige gêne gebruikt. Deprez heeft niet zijn bekende rol van 'nar' gespeeld. Hij is een geëngageerde, geïnformeerde en gezaghebbende burgerjournalist gebleken. Hulde daarvoor.

Het is aan Deprez en zijn medestanders te danken dat reguliere media, zoals ook deze krant, mee zijn beginnen te spitten in dit onwelriekende dossier van ruimtelijke en politieke verrommeling. Sommigen zien daar meteen het failliet van de klassieke journalistiek in. Het tegendeel is waar. Betrouwbare en gemotiveerde burgerparticipatie is juist de redding van de journalistiek, net zoals burgerinspraak de redding kan zijn van de parlementaire democratie. Journalistiek en samenleving hebben meer Wouter Deprezs nodig, niet minder. Media moeten de eerlijkheid hebben om te beseffen dat de complexe wereld vanop hun kleine redactie nog amper te overschouwen is. Alle geloofwaardige hulp is welkom.

Wie het dossier in kwestie onderzoekt, begrijpt waarom bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) zo giftig reageert op het spitwerk van Deprez, tot zelfs een ongeziene en ongeoorloofde aanval op het al kwetsbare tv-programma waarin de man te gast was. De reden voor de egelstelling is duidelijk: Deprez heeft gewoon gelijk - op de suggestie na dat Schauvliege bewust heeft gelogen over dat boscompensatiefonds, maar dat is écht niet de essentie van het verhaal.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

En dus heeft de Vlaamse regering een dik probleem. Zelfs als ze, naar verwachting, het ruimtelijke uitvoeringsplan goedkeurt en transportbedrijf Essers toestemming geeft om waardevol bos te kappen, dan is een procedureslag gegarandeerd en is de kans erg reëel dat een rechter de regeringsplannen schrapt. Daar is niemand wat mee, het betrokken bedrijf nog het minst. De om uitbreiding verlegen onderneming heeft zich laten misleiden op een juridisch glibberig pad. Dat is een zware politieke verantwoordelijkheid die op de schouders ligt van de vorige en huidige minister van Ruimtelijke Ordening, Philippe Muyters (N-VA) en Joke Schauvliege.

Het belang van dit dossier overstijgt een waardevol bos in Limburg. Dit is een confronterend symbool van de voortdurende ruimtelijke mismeestering van dit gewest, waarin open, groene ruimte nog altijd geen waarde wordt gegeven. Je zou denken dat dergelijke politieke verrommeling anno 2015 niet meer mogelijk is in Vlaanderen. Mede dankzij Wouter Deprez weten we nu dat dat verkeerd gedacht is. Nogmaals: hulde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234