Zaterdag 04/02/2023

Journalistenbond wil wettelijke bescherming van bronnengeheim

Het arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg dat de Belgische staat veroordeelt wegens illegale huiszoekingen bedoeld om perslekken op te sporen in het Agusta/Dassault-smeergeldonderzoek (DM 16/7), komt volgens de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten (AVBB) precies op tijd.

Brussel

Eigen berichtgeving

De persbond noemt het arrest "een belangrijke stap in de richting van de bescherming van het bronnengeheim" en vraagt aan de nieuwe minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) om het bronnengeheim voortaan wettelijk te beschermen.

"We hopen dat het nu gedaan is met huiszoekingen op redacties en bij journalisten", zei Josse Abrahams, voorzitter van de Vlaamse vleugel van de persbond, gisteren op een persconferentie. Volgens AVBB-voorzitter Philippe Leruth moet het arrest van het Europees Hof aangegrepen worden om een wettelijk initiatief te nemen ter bescherming van het journalistiek bronnengeheim. Momenteel bestaat er enkel een ministeriële rondzendbrief van gewezen minister van Justitie Marc Verwilghen, bestemd voor de parketten, waarin de principes worden herhaald van het bronnengeheim zoals vastgelegd in artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en de rechtspraak van het Europees Hof.

Vooral het werk van gerechtsjournalisten staat de laatste maanden steeds meer onder druk, meent de persbond. Het aantal processen in kort geding tegen media neemt toe, wat in enkele gevallen heeft geleid tot uitspraken van de rechtbank die een publicatie- of uitzendverbod opleggen. Ook het aantal burgerrechtelijke processen tegen journalisten neemt toe en leidt tot veroordelingen "die niet in verhouding staan tot hun gemaakte fout of hun persoonlijke vermogen". Er zijn gevallen bekend van journalisten die de toegang tot het gerechtsgebouw werd ontzegd. Het nieuwe reglement van de Orde van Advocaten verbiedt advocaten om in toga interviews te geven.

Magistraten en politiemensen maken ook jacht op de informele bronnen van journalisten via het gebruik van telefoontaps, inbeschuldigingstellingen voor heling en zelfs arrestaties, zoals het voorbeeld aantoont van een journalist van Het Laatste Nieuws die vorig jaar vier dagen in voorhechtenis zat omdat hij weigerde te zeggen van wie hij informatie over een lopend gerechtelijk onderzoek had gekregen. Om de problemen en uitdagingen grondig te bestuderen vraagt de persbond de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie, "naar het voorbeeld van de commissies die eerder voor belangrijke ethisch-maatschappelijke vraagstukken zijn ingericht". (GT)

Processen tegen media leidden al tot publicatie- of uitzendverbod

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234