Woensdag 23/06/2021

Interview

Journaliste Hilde Sabbe op de lijst van Abou Jahjah: "Dit is géén migrantenpartij"

Hilde Sabbe Beeld Guy Kokken
Hilde SabbeBeeld Guy Kokken

Je moet geen migratieachtergrond hebben om deel uit te maken van wat een migrantenpartij wordt genoemd. Voormalig journalist Hilde Sabbe gaat "haar handen vuilmaken" op de nieuwe lijst van Dyab Abou Jahjah. "Ik wil mee vooroordelen weghalen."

Woensdag wordt een grote dag voor Dyab Abou Jahjah. De opiniemaker organiseert dan samen met oud-senator van Agalev Meryem Kaçar een persmoment waar ze de naam van hun nieuwe partij zullen voorstellen, samen met de gezichten die erbij horen.

Een van die gezichten raakte afgelopen weekend al bekend. Hilde Sabbe, freelancejournaliste en -columniste, bergt haar pen definitief op en zal Abou Jahjah en Kaçar voltijds in hun project steunen.

Ze wil niet meer aan de zijlijn toekijken, verklaart de 61-jarige Brusselse. "Ik erger me al lang aan de richting die de politiek uitgaat en de voortdurende focus op veiligheid en migratie. De media gaan hier heel erg in mee. Journalisten staren als konijnen naar een lichtbak. De echte problemen komen hierdoor niet aan bod." Met echte problemen bedoelt ze: "groeiende ongelijkheid, klassejustitie. Onze regering maakt keuzes waar de modale burgers voor opdraaien, niet de grote vermogens."

Sabbe stelde zichzelf daarom de keuze: of ze zou haar bloeddruk verder laten stijgen, of ze zou haar handen zelf vuil maken. "Het is dat laatste geworden."

Che Guevara

De nieuwe partij van Abou Jahjah en Kaçar wordt meestal een migrantenpartij genoemd, omdat ze zich in eerste instantie wilden richten tot mensen met een migratieachtergrond.

Sabbe, een West-Vlaamse van oorsprong, is de eerste op de lijst die geen migratieachtergrond heeft. "Dat is ook niet nodig", benadrukt ze. "Deze partij zal de eerste zijn waar etniciteit geen rol speelt. Zuid-Afrikanen mogen er deel van uitmaken, Marokkanen en Turken, maar evengoed Vlaamse Brusselaars als ik. Het kan niet genoeg benadrukt worden: dit is geen migrantenpartij." Volgens haar volgen daar in de nabije toekomst nog meer bewijzen daarvan. "Er zullen nog een aantal mooie en verrassende namen bekendgemaakt worden."

Het nieuws, dat Sabbe haar pen inruilt voor de politiek, zal de mensen die haar goed kennen niet verrassen. Sinds ze op haar veertiende een poster van Che Guevara in haar kamer ophing, heeft de politiek haar niet meer losgelaten. "Mijn vrienden en familie weten al lang dat ik extreemlinks ben." In het verhaal dat de bestaande partijen vertellen, kan ze zich niet vinden. "Het is al vaak gezegd en geschreven: links heeft nood aan een nieuwe dynamiek. Ik geloof dat Abou Jahjahs partij die kan brengen. Ze kiezen radicaal voor gelijkheid."

Nikab

Dyab Abou Jahjah en Hilde Sabbe kennen elkaar al langer: in oktober 2014, toen de burgerrechtenbeweging Movement X van Abou Jahjah werd opgericht, stond Sabbe naast hem. Ze zou mee vechten tegen uitsluiting, discriminatie en racisme.

En toch twijfelde ze om op de lijst van de Belgisch-Libanese activist te staan. Omdat het een harde stiel is, de politiek. Omdat er negatieve reacties zouden volgen. "Mijn overstap is nog maar pas bekend en er wordt al met onversneden haat gereageerd: dat ik maar een nikab moet dragen nu, en dat ik in zee ga met terroristen. Maar ik kan daartegen. Ik ben gehard door mijn verleden als journalist."

Sabbe zal nog niet opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen, ze ambieert een zitje in het Brussels Parlement een jaar later. Of de keuze voor de partij van Abou Jahjah in dat geval strategisch de beste is? "Misschien niet. Maar ik kan alleen maar gaan waarvoor ik echt geloof. Trouwens, de Volksunie is ook klein begonnen, kijk eens waar de N-VA vandaag staat."

Waarom Abou Jahjah haar zo graag op zijn lijst wilde, kon de man gisteren niet duiden. Hij was onbereikbaar voor commentaar. Zelf gelooft Sabbe dat ze vooral heel wat vooroordelen kan wegnemen. "Ik heb in mijn verleden als journalist en columnist veel over mijn persoonlijke onzekerheden en uitdagingen gedeeld (bijvoorbeeld over het moeilijke parcours na haar ontslag bij 'Het Laatste Nieuws', FVG). Ik hoop dat dat helpt om het beeld van de partij, als was het een clubje moslimextremisten, bij te stellen. Deze partij is voor mensen zoals u en ik."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234