Donderdag 13/05/2021

Journalist of politieke activist?

Maanden voor de publicatie van zijn boek daagde Ghelamco Ignace Vandewalle voor de rechtbank. Nu bedreigen Gentse voetbalhooligans hem. Wie is de auteur: een gedegen onderzoeksjournalist, of een politieke speler?

Als zeven uitgeverijen niet geïnteresseerd blijken in het boek van Vandewalle, is het Jean-Marie Dedecker die hem in contact brengt met de Vlaamsgezinde uitgeverij Doorbraak. Die uitgeverij wint in december een rechtszaak tegen Ghelamco over het gebruik van de bedrijfsnaam in de titel, maar gooit daarna de handdoek in de ring, uit vrees voor een procedureslag. Vandewalle geeft het boek morgen in eigen beheer uit.

"Ik heb de eventuele advocatenkosten afgewogen tegen het maatschappelijke belang", zegt Vandewalle. "De kruistocht naar de waarheid is eenzaam en vol doornen, maar ik onderneem hem graag."

Wie naar de loopbaan van Ignace Vandewalle (51) kijkt, kan nochtans niet naast 25 jaar van politiek engagement kijken. Drie jaar werkte hij op kabinetten van de liberale ministers Van Quickenborne en Verwilghen, en de laatste tien jaar was hij trouw aan LDD van Jean-Marie Dedecker.

Drie jaar geleden richtte Vandewalle het bedrijfje B.Felt op, een "ongebonden advies- en communicatiekantoor" voor politici. Om dat kantoor verder uit te bouwen werd een overeenkomst met Dedecker afgelopen zomer stopgezet, al zal B.Felt nog wel opdrachten voor de Oostendenaar blijven vervullen.

Als parlementair medewerker van Dedecker deed Vandewalle wat hij het liefst doet: dossiers uitspitten. Op die manier had hij een hand in De keizer van Oostende, het boek uit 2012 van de VRT-journalisten Luc Pauwels en Wim Van den Eynde. Dat is een aanklacht tegen de machtsconcentratie van de sp.a'er Johan Vande Lanotte in de Oostendse en nationale politiek. "Voor ons boek over Vande Lanotte klopte ik bij verschillende mensen aan, en ook bij Ignace", zegt Van den Eynde. "Hij had alle dossiers over Oostende in een grote wandkast. Alle stukken die ik nodig had, toverde hij binnen tien seconden tevoorschijn."

Vandewalle werkte op dat moment voor Dedecker, maar toch had Van den Eynde vertrouwen in zijn informatie. "Omdat hij zo secuur te werk ging", zegt Van den Eynde. "Bij momenten nuanceerde hij bijvoorbeeld het discours van Dedecker, die als politicus graag scherp formuleert. Voor Ignace waren de cijfers belangrijker dan het politieke verhaal."

Researcher

Net als bij het boek over Vande Lanotte komt met Termont een sp.a-politicus in het vizier. Maar Vandewalle vindt zijn huidige werk niet politiek gekleurd. "Ik heb bijvoorbeeld ook onderzoek gedaan naar het casino van Middelkerke, waar het ging over CD&V'ers en Open Vld'ers", zegt Vandewalle. "Daarover heb ik verslag gedaan op Apache.be, toch niet bekend als een rechts medium."

Ook deze keer worden de aantijgingen ontkend. Vande Lanotte wil er weinig over kwijt: "Vandewalle beweert zomaar iets, maar zijn boek wordt dan goed verkocht en ondertussen is het gerucht verspreid."

Vandewalle werd door Vande Lanotte beschuldigd van laster en eerroof, maar werd zowel in eerste aanleg als in hoger beroep vrijgesproken

"Ignace heeft nog verschillende keren als onafhankelijke researcher voor Panoramagewerkt, omdat hij zo goed thuis is in administratief recht en overheidskunde", zegt Van den Eynde. "Hij heeft me in 2016 bijvoorbeeld geholpen met een reportage over het Eurostadion. In die research liggen de kiemen voor het boek over de Ghelamco Arena."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234