Maandag 26/09/2022

Islamitische Staat

Journalist infiltreert in zelfmoordcel IS: "We moeten hun hart breken, duizenden Fransen moeten sterven"

null Beeld Kos
Beeld Kos

Met een verborgen camera is een journalist zes maanden lang geïnfiltreerd in een zelfmoordcel van IS. De jihadisten hielden zich schuil in Parijs en Châteauroux. Hun plan: een aanslag plegen in Frankrijk. Eind 2015 konden ze bijna allemaal gearresteerd worden. De waaghalzerij van Saïd Ramzi -een schuilnaam- leverde een opmerkelijke reportage op die maandagavond in Frankrijk zal uitgezonden worden op Canal+.

In 'Soldats d'Allah' noemt Ramzi zichzelf een moslim die ongeveer even oud is als de terroristen die het bloedbad in de Bataclan aangericht hebben. "Ik geloof in God, ik bid soms en ik ga wel eens een glas drinken op het terras van een café", klinkt het. "Ik ben iemand die IS het meest haat. Ik ben moslim én journalist, ik kan gaan waar mijn collega's nooit kunnen komen. IS zet de grote middelen in om te terroriseren of te verleiden, ik heb enkel een kleine verborgen camera. Ik wil weten wat ze echt denken en hun plannen ontmaskeren. Voor mij zijn het niet alleen moordenaars, ik lust hen rauw omdat ze de rustige islam die mijn vader kende naar de knoppen geholpen hebben."

De eerste contacten verliepen via enkele groepen op Facebook die de jihad verheerlijken. Daarna volgde al snel een ontmoeting met iemand die zichzelf de "emir" noemde van tientallen jongeren. Sommigen zijn echte moslims, anderen zijn bekeerd.

"Je krijgt een paleis, engelen zullen je dienen"

De kennismaking met 'Oussama' vond plaats in een verlaten parkje in Châteauroux. De journalist kreeg meteen te horen dat de ultieme beloning wacht als hij een zelfmoordmissie in Syrië of Frankrijk zou uitvoeren. "Dat is de weg naar het paradijs", vertelde hij met een lachje op het gezicht. "Kom broeder, we gaan naar het paradijs. Onze vrouwen wachten daar op ons, de engelen zullen ons dienen. Je zal er een paleis en een gevleugeld paard hebben van goud en robijn."

"De enige uitweg is de dood. Tenzij we gearresteerd worden, maar we gaan niet met de handen omhoog naar buiten. Dat is verboden, broeder. Je krijgt minstens twintig kogels in je lichaam, maar die zullen opluchting brengen. Als martelaar voel je geen pijn (zie fragment hieronder; nvdr).

"Stel je voor dat je een vliegtuig naar beneden schiet"

Hoe meer Ramzi de louche middens opzoekt, hoe duidelijker het wordt dat de islam als religie er helemaal niets mee te maken heeft. "Ze willen de wereld helemaal niet beter maken. Het gaat om jonge gasten die de weg kwijt zijn. Ze zijn gefrustreerd, voelen zich verloren, hebben zelfmoordneigingen en zijn makkelijk te manipuleren. En ze hebben de pech dat ze geboren zijn in een periode waarin zoiets bestaat als Islamitische Staat. Droevig is dat. Het zijn jongeren die op zoek zijn en dan komen ze daar op uit."

Hun naam is meestal ook bekend bij de terrorismediensten, maar dat belet hen niet om samen te komen en complotten te smeden. Zo stoot een van de volgelingen de undercoverjournalist aan voor de moskee van Stains (in het departement Seine-Saint-Denis; nvdr). Hij wijst naar een vliegtuig dat de luchthaven van Le Bourget nadert. "Met een kleine raketlanceerder kan je zo'n toestel naar beneden schieten. Als zoiets lukt, is Frankrijk een hele eeuw getraumatiseerd."

Oussama probeert daarna samen met enkele kompanen naar het 'kalifaat' in Syrië te reizen, maar hij wordt tegengehouden door de Turkse politie en teruggestuurd naar Frankrijk. Na vijf maanden cel pikt hij de draad weer op, ook al wordt hij scherp in de gaten gehouden en moet hij zich dagelijks melden op het politiekantoor. Via geëncrypteerde boodschappen krijgen de aanslagen stilaan vorm.

"Ga naar discotheek en blaas jezelf op"

"We moeten een militaire basis aanvallen", klinkt het. "Als ze zitten te eten en allemaal op een rijtje zitten... Ta-ta-ta-ta-ta ! Of de journalisten van BFM en iTéle, zij hebben de oorlog verklaard tegen de islam. We moeten hun harten breken. Op een moment dat ze het niet verwachten, wat kunnen ze dan nog doen? Ze zijn niet goed beschermd. Duizenden Fransen moeten sterven."

De zaak komt in een stroomversnelling als een zekere Abou Souleiman terugkeert uit Raqqa en met Ramzi afspreekt in een metrostation. Daar wacht een vrouw in niqab die hem een brief met instructies overhandigt. "Ga naar een discotheek, schiet tot ze dood zijn, wacht tot de ordediensten ter plaatse zijn en blaas jezelf dan op", klinkt het.

"Je gaat eraan, gast"

Medeplichtigen in Orléans hadden intussen al kalasjnikovs op de kop kunnen tikken, maar hun lugubere plannen zouden ze nooit kunnen uitvoeren. Daar staken de arrestaties een stokje voor. Een IS-lid die door de mazen van het net wist te glippen, beseft nu dat Ramzi een dubbele agenda had en stuurt hem nog een laatste sms. "Je gaat eraan, gast."

"Hier stopt mijn infiltratie", besluit de journalist. Zijn missie -het doen en laten proberen blootleggen van een organisatie die haar imago volledig controleert- is geslaagd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234