Maandag 17/05/2021

Joseph Toussaint, mijnheer pastoor

WAT ER WERD VAN

Marc Dutroux vertoeft van 6 december 1995 tot 21 maart 1996 in de gevangenis van Jamioulx. Het is de periode waarover hij achteraf beweert dat hij Michelle Martin er tevergeefs toe trachtte te bewegen Julie en Mélissa wat te eten te gaan brengen, wat nooit zou gebeuren.

Martin bezoekt haar man in die periode meermaals per week in de gevangenis, maar volgens directeur Raymond Hens komt er nog meer bezoek: "Dutroux had een goed contact met de vroegere aalmoezenier", zegt hij tijdens een verhoor op 26 september 2000. Dutroux kende die man, Joseph Toussaint, uit een vorig leven in dezelfde gevangenis. "Het leek me zelfs een geprivilegieerd contact te zijn", aldus Hens. "Dutroux maakte (in de jaren tachtig, DDC) de kapel schoon, droeg zorg voor rituele voorwerpen en assisteerde de pastoor tijdens de mis. Tijdens zijn detentie in 1995 en 1996 heeft de vrouw van Dutroux de aalmoezenier, die hier toen al niet meer werkte, hier binnengebracht voor een bezoek. Ik heb geen idee wat de aard en de duur van hun onderlinge relatie was." Het is een merkwaardig gegeven. De dan zeventigjarige Toussaint is pastoor in het dorpje Marbaix-la-Tour en is gestopt met het aalmoezenierschap. De goedhartige man heeft geen leven meer, met al die gedetineerden die hem na hun vrijlating komen opzoeken met verzoekjes allerhande. Hij heeft zo in 1986 ook Marc Dutroux geholpen met het verbergen van zijn caravan. Die staat jarenlang geparkeerd op het terrein naast het parochiehuis in Marbaix-la-Tour. Toussaint had zich er door Dutroux van laten overtuigen dat hij helemaal geen kinderen had ontvoerd. Gaandeweg kwam pastoor Toussaint er naar eigen zeggen achter dat hij had gelogen. "Ik heb Dutroux toen naar mijn bureau laten komen en heb hem gezegd dat ik hem niet meer wou zien", aldus de geestelijke tijdens een verhoor op 4 november 1996. "Dutroux is de caravan komen ophalen na zijn vrijlating in 1992. Ik wou hem niet meer zien."

Een van beiden liegt dus. De directeur, of de pastoor. Als Toussaint dan toch zo'n hekel heeft gekregen aan al die gevangenen, waarom maakt hij dan juist voor die ene een uitzondering? En wat kan de reden zijn om daar tegenover de speurders zo nodig over te willen liegen? En wat met Dutroux, van wie we weten dat die doorgaans elke vorm van religie als volslagen onzin bestempelde.

De rol van de pastoor in de hele affaire begint pas vragen op te roepen in februari 1997. Verschillende dorpelingen uit Marbaix-la-Tour hebben de speurders gemeld dat hun pastoor destijds regelmatig het bezoek kreeg van Michelle Martin en ook van Monique Cherton. Zij is de partner van cineast Jean-Marc Houdmont, een man die in februari 1997 door het parket in Namen plots tot hoofdverdachte wordt uitgeroepen voor de nooit opgehelderde ontvoering van het Naamse meisje Elizabeth Brichet, in december 1989. Op 25 februari belt Houdmont met het hoofd van het speurdersteam in Namen met deze korte boodschap: "Ik heb een stommiteit begaan. Ik wil een verklaring afleggen."

Een halfuur later knalt Houdmont, onderweg naar de cel-Brichet, met zijn Toyota tegen een huis aan. Morsdood. Was Joseph Toussaint dan misschien een of andere biechtvader voor kinderontvoerders en/of hun partners? Het lijkt een mogelijkheid, want het is wel erg toevallig dat die ene pastoor juist deze twee dames in de zijn pastorie ontving. De speurders uit Neufchâteau trekken halfweg maart opnieuw naar Marbaix-la-Tour. Ze willen het nu wel eens graag weten: hoe dat zat met Dutroux, Martin, Cherton en Houdmont.

Pastoor Toussaint krijgen ze niet meer te zien. Hij is op 5 maart 1997, exact acht dagen na de dood van Houdmont, overleden aan een hartaanval.

Douglas De Coninck

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234