Zaterdag 03/12/2022

Jos Baudewijn (1922-2006)

Lutgart Simoens, radiopresentatrice:

Het einde van een radiorebel

Toen een pyromaan vanuit de gevangenis het plaatje 'Eenzaam zonder jou' aanvroeg, draaide hij 'Met de vlam in de pijp'. Jos Baudewijn, die op 84-jarige leeftijd overleed, werd vaak op het matje geroepen bij de Radio 2-bazen, maar het is net dat rebelse kantje dat de bedenker van Vragen staat vrij en presentator van de legendarische Sportnamiddag onvergetelijk maakt.

Door Kim Herbots

In eerste instantie wees niets erop dat Baudewijn ooit bij de radio terecht zou komen. Hij studeerde af als scheikundige, maar kreeg de liefde voor de radio wel van thuis mee. Net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kocht het gezin een radio. Het vooroorlogse model kostte in die dagen 6.000 frank, naar hedendaagse normen komt dat overeen met 12.500 euro. In zijn woonplaats Wetteren functioneerde Baudewijn lange tijd als omroeper: als geavanceerde bellenman bracht hij inwoners op de hoogte van belangrijke evenementen en deed hij verslag van lokale gebeurtenissen zoals wielerwedstrijden.

Het was die bezigheid die hem bij de radio bracht. In 1945 nam hij deel aan een examen bij de toenmalige NIR. "Ik wist dat ik een stemtest moest doen", zo vertelde Baudewijn toen hij vorig jaar te gast was in De Pré historie bij Guy De Pré ter ere van de viering van 75 jaar radio, "maar ik wist niet dat ik zo zenuwachtig zou zijn. Opeens voelde ik een grote klauw op mijn schouder. 'Manneke, komt nog eens terug als ge kunt praten', hoorde ik."

Dat deed Baudewijn. Acht jaar later waagde hij opnieuw zijn kans en deze keer met succes. Baudewijn stond aan de wieg van heel wat nieuwe radiotrends. Hij was het die tijdens de Expo '58 verkeersinformatie introduceerde. "We moesten de mensen op de hoogte houden van de gang van zaken, dus vertelden we welke parking het gemakkelijkst bereikbaar was en waar er nog plaats was."

Zijn echte doorbraak kwam er in 1959. Vanaf dat jaar presenteerde hij zeven jaar, zeven maanden en zeven dagen, 293 zondagen onafgebroken na elkaar Sportnamiddag. Ook daar zorgde hij voor vernieuwing door sport te combineren met lichtere muziek, al was dat niet altijd naar de zin van zijn oversten. "Ik had de vreemde gewoonte om in papiermanden te kijken", vertelde Baudewijn aan De Pré. "Op een dag vond ik in de vuilnisbak een elpee in een witte hoes. 'Och, dat is van een groep die niet kan zingen. Een echte aanfluiting', kreeg ik te horen. Toen ben ik in een colère geschoten. Het was Yesterday van de Beatles."

Na het stopzetten van Sportnamiddag deed Baudewijn mee aan een examen voor producer. "De dag na het examen zat ik al in Antwerpen", herinnerde Baudewijn zich. "Het was de schoonste dag van mijn leven. Mijn bureau was de badkamer van een voormalig herenhuis. Alleen de wc was eruit gehaald. (lacht)"

Het was in dat herenhuis dat Baudewijn het geniale idee kreeg om met een verzoekshow te beginnen. "Eerst heette de show Vragen is vrij maar na een paar weken verscheen in een krant dat dat geen goed Nederlands is. We hebben er dan maar Vragen staat vrij van gemaakt." De show, die meer dan twintig jaar door Lutgart Simoens gepresenteerd werd en van haar een radiomonument maakte, bestaat nog altijd. Volgens Simoens is de rol van Baudewijn voor Radio 2 amper te overschatten. "Hij had zelf ongeveer 60.000 platen en was enorm goed op de hoogte van het reilen en zeilen in de muziekbusiness. Hij heeft de uitstraling van Radio 2 in belangrijke mate mee bepaald."

Jos Baudewijn, die na zijn pensioen in 1987 actief bleef in de gepensioneerdenbond van de VRT, stierf maandag.

Baudewijn heeft de uitstraling van Radio 2 in belangrijke mate mee bepaald

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234