Donderdag 20/01/2022

Onverdoofd slachten

Joodse slager: "Wij slachten al volgens diervriendelijke traditie"

Benjamin Hoffman in zijn Antwerpse traiteurzaak. Beeld Thomas Legrève
Benjamin Hoffman in zijn Antwerpse traiteurzaak.Beeld Thomas Legrève

Het akkoord over een verbod op onverdoofd slachten baart ook de joodse gemeenschap zorgen. Het is hét gespreksonderwerp, zeker in de beenhouwerij. "Wij hebben het dierenwelzijn uitgevonden!"

Bruno Struys

Vijf minuten zijn we binnen bij Hoffy’s en we staan al achter de toonbank. Benjamin Hoffman vindt dat we de Jiddische specialiteiten van kortbij moeten zien. Samen met zijn twee broers baat hij een traiteurzaak in de Antwerpse jodenbuurt uit. Voor mij liggen koolbladeren gevuld met kalfsgehakt, kalfsbrood en gemarineerd rundvlees.

De klanten lachen met mijn onwennige beenhouwers­pose. Hoffman lacht, leunend op zijn weegschaal, mee. Maar onder zijn vrolijkheid schuilt een zorgelijke blik. “Als de rabbijnen zeggen dat dit verbod in strijd is met de regels van het slachten, dan hebben we een groot probleem.”

Importverbod?

Vlees invoeren uit Wallonië kan een oplossing zijn voor Hoffy’s, maar ook daar zijn regels in de maak. Importeren uit het buitenland dan maar, maar dan stijgt de prijs van het vlees. En is een import­verbod niet de volgende stap voor consequente politici?

Hoffman schudt het hoofd. “Er zijn 613 geboden in het jodendom en een daarvan is respect voor de dieren. Een goede jood doodt zelfs geen mug. Daarom is onze traditie om te slachten ook zo diervriendelijk.”

Een millennia-oude slachtmethode die rekening houdt met dierenwelzijn? “Jazeker,” zegt Pinkas Kornfeld. “Wij hebben het dierenwelzijn uitgevonden!” Kornfeld is onder andere voorzitter van de ‘commissie van shechita’ van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België. “Sssjee-chi-ta, met een Hollandse g in het midden”, corrigeert hij. “Onze religieuze slachting.”

Volgens de shechita moet een vlijmscherp mes in één vloeiende beweging de keel oversnijden. Daardoor valt de bloeddruk in de hersenen en zou het dier pijnloos leegbloeden. Een moeilijke job, die volgens Kornfeld een opleiding van zeven tot acht jaar vergt. In België zijn er maar drie slachters die zich shochet mogen noemen. Met Hollandse g.

Kornfeld bladert door het rapport van Piet Vanthem­sche. “We moeten dit nog bestuderen, maar volgens ons kan het dier niet volledig leegbloeden als het verdoofd is.” De consumptie van bloed, zelfs een druppeltje, is strikt verboden.

In de traiteurzaak van de gebroeders Hoffmann is er eensgezindheid dat de reguliere vleesproductie geen optie is voor joden. “Mijn ouders hebben de concentratie­kampen meegemaakt”, zegt Benjamin Hoffman. “Hebben ze dan niet-koosjer vlees gegeten? Neen, dan aten ze gras.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234