Woensdag 21/08/2019

Onderwijs

Joodse meisjesschool in Antwerpen ontkent kritiek over eindtermen

'De eindtermen moeten worden gerespecteerd', aldus minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Beeld Photo News

Beginnende leerkrachten aan de Joodse school Benoth Jerusalem in Antwerpen mogen met hun leerlingen niet praten over voortplanting of evolutietheorie. Dat schrijven kranten van Mediahuis. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) beveelt een onderzoek wegens inbreuken op de eindtermen. De school zelf ontkent de aantijgingen. 

"Met de leerlingen wordt niet gesproken over seks, voortplanting, politiek, religie, racisme, persoonlijke aangelegenheden." Zo begint de bundel 'Richtlijnen', die solliciterende leerkrachten krijgen van de directie van de Benoth Jerusalem-school in Antwerpen. Per vak wordt dat ook gespecificeerd.

Volgens de school is de bundel echter niet officieel. In een mededeling schrijft ze dat noch de directie, noch de inrichtende macht weet heeft van het ontstaan ervan. "Dit document druist in tegen alles waar de school voor staat." Het schoolbestuur heeft de verspreiding ervan dan ook onmiddellijk verboden. 

Benoth Jerusalem in de Breughelstraat is een Vrije Israëli­tische school voor secundair onderwijs. Er gaan alleen meisjes naar school en ook het lerarenkorps bestaat alleen maar uit vrouwen. De school is erkend door de Vlaamse overheid en krijgt dan ook subsidies.

Inspectie

In 2012 werd de school doorgelicht door de Vlaamse onderwijsinspectie. De school kreeg toen een 'beperkt gunstig advies'. Vooral op het vlak van evolutietheorie, seksuele opvoeding en wetenschappelijke vakken constateerden de inspecteurs bij Benoth Jerusalem belangrijke 'hiaten'. Bij een opvolgingsdoorlichting in 2015 waren die hiaten weggewerkt, oordeelde het inspectieteam. De school betreurt 'de heisa die afbreuk doet aan de jarenlange inspanningen'. 

Minister Crevits heeft de documenten overgemaakt aan de onderwijsinspectie. "De eindtermen moeten worden gerespecteerd. Zij zullen de zaak opvolgen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden