Dinsdag 29/11/2022

Joodse jongeman urenlang gefolterd in Parijse voorstad

De feiten doen denken aan de ontvoering van en gruwelijke moord op de Joodse jongeman Ilan Halimi, nu meer dan twee jaar geleden. Beeld UNKNOWN
De feiten doen denken aan de ontvoering van en gruwelijke moord op de Joodse jongeman Ilan Halimi, nu meer dan twee jaar geleden.Beeld UNKNOWN
PE Author

In de Parijse voorstad Bagneux heeft een groep jongeren een dag lang een 19-jarige Jood vastgehouden en gebrutaliseerd. De feiten doen denken aan de ontvoering van en gruwelijke moord op de Joodse jongeman Ilan Halimi, twee jaar geleden, eveneens in Bagneux.

Het gemeentebestuur van Bagneux zegt 'gechoqueerd en verontwaardigd' te zijn over wat sterk op een antisemitische daad met homofoob karakter lijkt. Tegen zes jongeren loopt een onderzoek.
De feiten dateren van eind vorige maand, enkele dagen na de herdenking van de tweede verjaardag van de akelige moord op Ilan Halimi. Voor die feiten zijn drie weken geleden de jonge Ivoriaan Youssouf Fofana en zijn 'Gang des Barbares' naar assisen verwezen.

Op vrijdagochtend 22 februari gaat een 19-jarige jongeman van Joodse komaf - zijn naam is niet vrijgegeven - de deur uit. Op straat komt hij even later twee jongeren tegen. De twee zijn hem niet onbekend, het contact verloopt normaal. De twee nodigen de jonge Jood uit naar een flat van een van hen, wiens ouders met vakantie zijn.

De jongeman gaat met ze mee. Binnen begint meteen zijn lijdensweg. Die vangt aan met een vaag verhaal over een uitstaande schuld waarbij de jongen van diefstal beschuldigd wordt. Vervolgens beginnen zijn belagers de Jood af te tuigen, te schoppen en te slaan. Geboeid wordt de jongeman even later naar een garagebox overgebracht, en daar opgesloten.

Intussen is ook een viertal vrienden van de aanlokkers gearriveerd. Het gezelschap verplicht het slachtoffer sigarettenpeuken en zetpillen te slikken en dwingt hem tot een pseudofellatio met een over een stok gespannen condoom. Op zijn gezicht smeren ze met Tipp-Ex woorden als sale pédé ('vuile homo') en sale juif ('vuile jood').

Rond halfacht die avond laten de daders hun prooi, zwaar bloedend en diep aangeslagen, vrij. De jongeman keert naar huis terug, maar moet enkele uren later naar het ziekenhuis. 's Anderendaags dient hij een klacht in.

Vorige week konden de belagers worden opgepakt. Het betreft zes jongeren tussen 17 en 25. Slechts één onder hen heeft een strafblad voor geweldplegingen en recidive. Tegen de zes, die "ongeveer alle feiten" hebben bekend maar er wel op aandringen dat er een geldkwestie mee was gemoeid, loopt een onderzoek "wegens geweld op grond van waarachtig of vermeend toebehoren aan een bepaald ras of bepaalde religie zowel als op grond van seksuele geaardheid".

Volgens de krant Le Parisien hebben de zes, die van foltering, diefstal, afpersing en dreigementen worden beschuldigd, daarbij ook naar de bende van Fofana verwezen. De bevolking van Bagneux had op 13 februari nog een herdenkingsplechtigheid gehouden voor Ilan Halimi. "Onze stad heeft altijd de tolerantie, de eerbied voor het verschil en de strijd tegen racisme en xenofobie hoog in het vaandel gedragen", zegt het communistische gemeentebestuur in een mededeling.
Volgens Richard Prasquier van de Joods-Franse koepelorganisatie Crif bewijst de zaak dat "het antisemitisme diep verankerd blijft. De agressoren zijn jong. We stellen vast dat in deze generatie het geweld met antisemitische connotatie snel opduikt, alsof het deel uitmaakt van haar culturele achtergrond."

In Frankrijk zijn vorig jaar 261 antisemitische daden opgetekend, aldus cijfers van de Service de Protection de la Communauté Juive (SPCJ). Dat zijn er 30 procent minder dan een jaar eerder.
Jonge daders zouden expliciet naar Bende van Barbaren verwezen hebben. Die pleegde twee jaar terug moord op Joodse jongeman in dezelfde voorstad. (Lode Delputte)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234