Donderdag 23/01/2020

Joodse gemeenschap in Antwerpen gaat synagogen extra beveiligen na aanslag in Pittsburgh

Militairen bewaken de synagoge aan de Oostenstraat in de Joodse buurt in Antwerpen (Archiefbeeld). Beeld ANP

Naar aanleiding van de antisemitische aanslag in het Amerikaanse Pittsburgh heeft de interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap in Antwerpen beslist om de veertig synagogen nog beter te beveiligen. Dat zegt Michael Freilich van Joods Actueel. De Antwerpse politie neemt geen bijkomende maatregelen.

De aanslag op de synagoge in Pittsburgh, waarbij elf doden en zes gewonden vielen, heeft de Joodse gemeenschap in Antwerpen diep geraakt. "Zeker omdat die tijdens een geboortedienst op de sjabbat plaatsvond", zegt Michael Freilich. 

De interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap heeft daarop beslist dat er per synagoge een of twee vrijwilligers zullen worden aangesteld voor de veiligheid. "Zij moeten erover waken dat alle ramen en deuren goed dicht zijn, dat verdachte pakjes of zakken meteen gemeld worden, etc.” De Antwerpse politie neemt geen bijkomende maatregelen. “Voor de Joodse wijk geldt nog altijd niveau 3. Dat wordt niet verhoogd”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. 

Militairen

Het feit dat de interne Joodse veiligheidsdienst deze maatregel neemt, betekent niet dat de gemeenschap vindt dat politie en Defensie tekortschieten in hun bewakingsopdracht. "Er is altijd verhoogde waakzaamheid in de Joodse buurt en wij zijn zeer dankbaar dat daar nog steeds een budget voor wordt vrijgemaakt”, aldus Freilich. “Onze gemeenschap voelt zich een stuk veiliger door de aanwezigheid van de militairen, maar we moeten zelf ook altijd alert en waakzaam zijn.”

Het Forum der Joodse Organisaties beklemtoont dat de zichtbare overheidsbeveiliging zeker geboden blijft in België. Of een bewapende veiligheidsman de aanslag in de VS mogelijk had weten te voorkomen, zoals president Trump opwierp, kan niet met zekerheid worden gezegd, stelt het Forum. “Het is daarentegen een bewezen feit dat criminelen en terroristen doorgaans de gemakkelijkste doelwitten zoeken. De afwezigheid van enig zichtbare beveiliging bij de synagoge in Pittsburgh heeft de dader er evident toe doen besluiten juist daar zijn dodelijk vuur te verspreiden”, luidt het.

Haatboodschappen online

Freilich vindt verder dat er strenger moet worden opgetreden tegen haatboodschappen op het internet. "De schutter van Pittsburgh postte geregeld anti-Joodse berichten online, voordat hij tot de aanslag overging. Ook bij ons trekken mensen op sociale media vaak hard van leer tegen de Joodse gemeenschap, maar daar wordt te laks op gereageerd. Terwijl dat ook waarschuwingen kunnen zijn van een op til zijnde aanslag.”

Militairen houden de wacht aan een joodse school in Antwerpen (Archiefbeeld). Beeld Klaas De Scheirder

Bekijk ook:

Dit weten we over shooting in Pittsburgh (VS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234