Zondag 11/04/2021

Katholieke Kerk

Jongsocialisten dienen klacht in tegen KVHV na uitspraken over Bonny

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) Antwerpen reageert in een persbericht fel op de Antwerpse bisschop Johan Bonny, die de voorbije weken verschillende keren opriep om homoseksuelen met meer respect te behandelen. De Antwerpse Jongsocialisten reageren verontwaardigd en dienen klacht in.

"Monseigneur, wat u voorstelt is niet katholiek", klinkt het fel in het persbericht van het KVHV. De vereniging verwijst daarmee naar Bonny's oproep in deze krant, toen de Antwerpse bisschop opriep om "de inhoudelijke kwaliteit van holebikoppels" ook binnen de kerk te erkennen.

Begin september schreef Bonny al een open brief aan het Vaticaan. Daarin oordeelde hij dat homoseksuelen "een meer genuanceerd oordeel" verdienen dan "uit de taal van bepaalde kerkelijke documenten blijkt".

Voor de katholieke studentenvereniging KVHV overschrijdt Bonny met zijn oproep een nieuwe grens. Volgens het KVHV mag de kerk het huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht niet goedkeuren. "Dat is op omfloerste wijze het geloof veranderen", vindt de vereniging.

"Manifest onjuist"

Volgens het KVHV schept de bisschop onterecht het beeld "dat homoseksuelen geen plaats zouden hebben binnen de katholieke Kerk. Dit is manifest onjuist", vindt het. Ieder mens - hetero of homo - is welkom in de kerk, zegt de KVHV.

Het huwelijk moet volgens de studenten echter voorbehouden blijven voor een man en een vrouw. "Seksualiteitsbeleving is door God gewenst binnen het huwelijk. Op deze wijze is het einddoel van seksualiteit, de voortplanting van de mens, het stichten van een gezin", stellen ze.

"Bonny lijkt seksualiteitsbeleving buiten het sacrament van het huwelijk om te willen verkopen als niet-zondig." En dat kan niet door de beugel, vinden de katholieke studenten.

"Terug naar de jaren stilletjes"

Jongsocialisten Antwerpen is misnoegd over de uitspraken. "De visie van het KVHV is ronduit griezelig. Terug naar de jaren stilletjes, waar seksualiteit niet werd besproken en holebi's het best in de kast bleven zitten", zegt de jongerenafdeling van de sp.a. "Een moderne, solidaire en warme samenleving onwaardig. Wij wisten niet dat de H in KVHV voor 'homofoob' stond."

De uitspraken wekken volgens de Jongsocialisten de indruk "dat holebiseksualiteit en het holebi-huwelijk zondig zijn." De jongeren dienen daarom klacht in bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum. "Voor ons is een grens overschreden", zegt Jongsocialisten Antwerpen, "Als dit de zogenaamde Vlaamse elite is, dan maken wij ons ernstige zorgen om de toekomst."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234