Maandag 28/11/2022

Jongleren op de maat van de straat

De straat is al jaren het podium waarop jongleurs hun capriolen uithalen. Elke stad heeft zo zijn vaste stekkies waar ze 's zomers hun ding doen. Daar waar er goede vibes in de lucht hangen, zijn ze te vinden: de kunstenaars met kegels, ballen, jojo's...

DeMix schuimde de straten van Brussel, Antwerpen en Gent af en vroeg de kunstenmakers waarom ze het doen en hoe ze het doen. Op het Brusselse Muntplein lopen we Julie tegen het lijf. Als een van de weinige vrouwen in het vak pakt zij uit met een act die niet moet onderdoen voor die van haar mannelijke tegenhangers. All dressed up as a clown geeft zij voor een immens maar hoofdzakelijk shoppend publiek toch het beste van zichzelf met appelsienen, kegels en heel wat bekkentrekkerij. Het gebrek aan interesse is niet zozeer aan haar kleurrijke figuur of grappige act te wijten, maar wel aan de jongleeronvriendelijke politiek van de stad Brussel. In de eerste plaats moet ze constant op haar hoede zijn voor de politie die haar en andere jongleurs wel eens durft verjagen naar minder aantrekkelijke plaatsen. En ten tweede luisteren de lokale autoriteiten niet echt naar de voorstellen die ze op tafel gooit, samen met de bonte bende van Le groupuscule sauvage des jongleurs fous - een Brussels kunstenaarscollectief dat regelmatig op de Kunstberg verzamelt om te jongleren. Niet onaardige voorstellen nochtans, zoals een project om het Muntplein op te smukken: een podium waar straatartiesten van allerlei pluimage terechtkunnen om hun acts op te voeren. Verder zorgt de berg paperassen die elke straatartiest op zak zou moeten hebben voor problemen. Een (al of niet officiële) vergunning van de stad, van de politie, van de lokale middenstand... Het klikt niet echt tussen de ambtenarij en de jongleur die de straat gebruikt als decor en podium.

Niets van dat alles in Antwerpen. De lokale straathelden hebben bijna allemaal de nodige vergunningen op zak. Het is niet zo dat ze beste maatjes zijn met de arm der wet, maar beide partijen hebben hier de fase van mutual understanding bereikt. De horeca ziet hen graag komen omdat ze én allemaal beleefd vragen of ze voor de deur mogen optreden, én allemaal een act met allure brengen. Bovendien lopen ze op de Handschoenmarkt, het pleintje aan de Antwerpse kathedraal, niemand in de weg en zijn ze levende voorbeelden van hoe elke stad haar straatbeeld kan opvrolijken.

Over wie of wat hebben we het hier nu? In de eerste plaats over Jack Jaxx, de olijke en vrolijke Amsterdammer die in de schaduw van de kathedraal zijn one-man-show brengt. Grappend en grollend weet hij zowat iedereen lachend en grinnikend tot stilstand te brengen. Met een mix van messen, appels, eenwielers, diabolo's, zwepen, vuur en vooral veel flair brouwt hij een jongleercocktail. Niemand is veilig in zijn buurt, want voor je het wel en goed beseft, heeft hij je te pakken en speel je een rol in zijn show, tot groot plezier van de omstaanders. De geheimen van zijn succes? Techniek, komisch talent en een flinke portie vakmanschap. Het resultaat? "Gegarandeerd gein!"

Verder hebben we het over Michel Beckers, alias Torch Michael, de energieke diplomatenzoon die zijn draai vond in de straatkunsten. Volledig opgedirkt en gestrikt huppelt hij over de Antwerpse markt en entertaint hij met zijn brutale bek jong en oud. Prettig gestoord vermengt hij elementen uit de wereld van het theater, de stand-up comedy en het circus. Met succes, want het publiek laat luidkeels en applaudisserend weten dat het zijn show waardeert. Binnenkort vertrekt hij voor zes maanden naar India, waar hij de geheimen van yoga hoopt te ontsluieren om deze later in zijn act te verwerken. Klinkt goed? U bent gewaarschuwd. Volgend jaar, same time, same place, op de Handschoenmarkt.

Met de jongens van Tobe2 wordt het gegarandeerd een opeenvolging van vele 'Wauw!'- en 'Ooh'-ervaringen. Dit trio - een Belg, een Canadees en een Amerikaan - heeft zijn thuisbasis in de Scheldestad. Ze brengen acrobatie in combinatie met heel wat flauwekul. Met hun gespierde act in de koffer en een overvolle agenda in de hand scheuren deze jonge artiesten de wereld rond.

En in Gent? Behalve tijdens de Gentse Feesten valt er daar niet veel te beleven voor de modale straatartiest. Je kan er al eens een verdwaalde anarchist-artiest aan het werk zien, maar voor de rest is Gent zeker geen hot spot voor de artiesten van de straat. In de buurt van het Gentse Sint-Pietersstation maken we kennis met Sven Roelants. Deze jongleur, die als steltloper aan de kost komt, belichaamt een ander type entertainer: de contractueel, de zelfstandige met btw-nummer en alles erop en eraan. Hij wordt ingehuurd door al wie een feestje wat leven wil inblazen. Van op zijn metershoge stelten kijkt hij neer op zijn publiek van vooral peuters en kleuters. Die staan letterlijk versteld maar Sven weet ze al snel te ontdooien en hij moet zelfs, spelenderwijs, op de vlucht slaan voor de enthousiaste meute kinderen.

Ben Bleys

Tobe2 en andere jongleurs zijn live te bewonderen op het Internationaal Lachfestival in Houthalen (22 juli), het Chassepierre-festival in Florenville (21 augustus) en de Magneetfeesten in Assenede (5 september). Voor alles wat jongleer- en circusattributen betreft, gaande van fakkels tot eenwielers, van trapezes tot ballen in alle soorten en maten, kun je terecht bij Speciaalzaak De Jonglerie, Herfstlei 5 in 2650 Edegem, tel. & fax: 03/457.77.02.

Wie zich geroepen voelt om met kegels en ballen uit de bol te gaan, kan op de volgende circus- en jongleerscholen lessen volgen: Ecole de Cirque de Bruxelles, Boondaelsesteenweg 104 in 1050 Brussel, tel. 02/640.15.71. Fitopia, Mechelsesteenweg 154 in 2650 Edegem, tel. 03/454.55.66. Circusplaneet, Huidevetterskaai 22 in 9000 Gent, tel. 09/223.93.95.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234