Dinsdag 07/12/2021

'Jongeren zullen hier niets van voelen'

Jeugdwerkloosheid is een van de grootste problemen van Antwerpen, jeugdwerking een van de grote prioriteiten. En toch bespaart de stad ook daar fors, tot 10 procent. Maar bevoegd schepen Nabila Ait Daoud (N-VA) gaat ervan uit dat iedere vereniging zal kunnen blijven functioneren als voorheen. Ann Van den Broek

Met uw besparingen raakt u een aantal risicogroepen. Neem nu de vzw Kind en Preventie, die opvoedingsondersteuning biedt aan kwetsbare gezinnen. Die ziet haar subsidie van 130.000 euro volledig geschrapt. Ook verenigingen als JES en Kras, die hun verdiensten al meer dan bewezen hebben, moeten besparen.

Nabila Ait Daoud: "We hebben eerst getracht om intern binnen de jeugddienst te saneren, maar dat was niet voldoende. Daarom moeten alle jeugdwerkingen 10 procent besparen en hebben we ervoor gekozen om op de werkingen met kwetsbare jongeren slechts acht procent te besparen.

"Kras en JES vallen daaronder. Wat niet wegneemt dat we heel tevreden zijn over hun werk. Ze behoren tot onze belangrijkste jeugdpartners en krijgen ook het meest. Maar we zijn uitgegaan van het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Dus moesten zij ook bijdragen om aan ons doel te geraken."

De sterkste schouders klinkt in deze nogal wrang. Hebben zij niet net meer middelen nodig?

"We willen hen aanmoedigen om meer met vrijwilligers te werken. Neem nu Kras, zij hebben vijftig voltijdse equivalenten in dienst, maar de bedoeling is dat ze toch meer zullen inzetten op het vrijwilligerswerk."

Kunt u dan de kwaliteit van die dienstverlening nog wel garanderen?

"Wij blijven garanderen dat het aanbod dat er nu is, zal blijven bestaan. En het is de bedoeling dat de dienstverlening er niet op achteruit zal gaan. Alles kan bij het oude blijven, maar dan met meer vrijwilligers. Een organisatie als Kras krijgt al 2 miljoen, JES 900.000 euro. Dat zijn geen kleine bedragen.

U heeft hen de boodschap gegeven dat ze meer zullen moeten doen met minder.

"Dat klopt. Natuurlijk, niemand hoort dat graag. Maar we kunnen niet anders en dus moeten we ook raken aan onze partners. Sommige dingen hebben we gespaard, zoals het vrijwillig jeugdwerk. We hebben zelfs twee nieuwe partners, de federatie open scouting en de KSJ. We hebben wel degelijk prioriteiten gesteld."

De scouting en KSJ bereiken eerder de middenklasse en niet meteen de kwetsbaarste groepen?

"Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Van het Platform Allochtone Jeugd hebben we ook niets afgenomen, zij bereiken wel kansarme jongeren en we hopen via hen een doorstroom te krijgen naar bijvoorbeeld de KSJ. We willen iedereen betrekken en bereiken."

Een kwart van de Antwerpse jongeren zit zonder werk. Het is toch ironisch dat u dan bespaart op initiatieven die die jongeren proberen te begeleiden naar de arbeidsmarkt?

"Inderdaad, maar het zijn budgettair moeilijke tijden en dus moeten we besparen. Ook daar hopen we op vrijwilligers te kunnen rekenen."

De kritiek vanuit het veld is dat uw beleid geen jeugdbeleid te noemen is.

"Natuurlijk wel, maar we moeten onze prioriteiten stellen en die liggen voor ons bij het vrijwillig jeugdwerk. Wat niet wil zeggen dat we niets meer ondersteunen, integendeel. We besparen gewoon tien procent."

U vreest niet dat u de toekomst van de kansarme jeugd voor een stukje hypothekeert?

"Maar neen, al die werkingen moeten gewoon werken aan een optimalisatie van hun werkingsmiddelen. De jongeren zouden daar niets van mogen voelen."

U gaat ervan uit dat alle organisaties zullen kunnen blijven werken als voorheen?

"Ik hoop van wel. En daar rekenen we ook op."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234