Zaterdag 10/06/2023

Zweden

Jongeren steken in Zweedse steden tientallen auto’s in brand, politie pakt twee jongeren op

Brandweerlieden blussen een autobrand in een voorstadje van Stockholm, waar het maandagavond tot ongeregeldheden kwam. Beeld REUTERS
Brandweerlieden blussen een autobrand in een voorstadje van Stockholm, waar het maandagavond tot ongeregeldheden kwam.Beeld REUTERS

Zweedse jongeren hebben in een reeks steden gisterenavond tientallen auto’s in brand gestoken. In Gotenburg, Trollhättan, Stockholm en andere plaatsen gingen in totaal zeker meer dan tachtig auto’s in vlammen op. De Zweedse politie pakte ondertussen twee jongeren op.

Eric van den Outenaar

"We hebben eerdere periodes gehad met veel brandstichtingen, maar op één avond en in een zo kort tijdsbestek, op zoveel plaatsen? Ik weet niet of we dat ooit eerder hebben meegemaakt", zei politiewoordvoerder Ulla Brehm tegen de publieke omroep SVT.

De brandstichting heeft tot sterke reacties van politici geleid, zoals van de Zweedse premier Stefan Lövfen vanochtend op de publieke radio. Hij vergeleek de pyromanie met een militaire operatie en sprak de jongeren vermanend toe. "Ik word boos. Waar houden jullie je verdomme mee bezig?"

Met nog minder dan een maand te gaan tot de verkiezingen in Zweden zullen de thema’s immigratie, integratie en criminaliteit nu waarschijnlijk weer hoger op de politieke agenda komen. De branden in Gotenburg vonden plaats in zogeheten ‘bijzonder kwetsbare wijken’. Dat zijn sterk gesegregeerde buurten in Zweden waar sociale achterstanden heersen en de politie moeite heeft jeugdbendes in de hand te houden.

Peilingen voorspellen dat de sociaaldemocraten van Löfven een historisch slechte uitslag tegemoet kunnen zien. Anti-immigratiepartij Zweden-Democraten hoopt daarvan te profiteren en zei na de chaotische nachtelijke toestanden dat ,,we Zweden op 9 september weer veilig gaan maken''.

Oproep aan ouders

De eerste melding kwam maandagavond iets voor 21 uur binnen en betrof een brandstichting in Hjällbo, een buitenwijk van Gotenburg. Kort daarna volgde er een melding van brandende auto’s in Frölunda, eveneens een buitenwijk, en meldingen van autobranden in de nabijgelegen stad Trollhättan.

Later op de avond stonden er tevens voertuigen in brand in nog twee andere buitenwijken van Gotenburg en moesten brandweer en politiek tevens uitrukken in andere steden nabij de westelijke kust van Zweden, zoals Helsingborg (twee autobranden) en Malmö (twee branden).

Ook in Stockholm en Uppsala zijn gedurende de nacht meer dan tien auto’s in de brand gestoken, meldt Expressen. Maar vooralsnog lijkt het zwaartepunt van de brandstichtingen te hebben gelegen in Gotenburg. Op videobeelden is te zien hoe een groep in het zwart geklede jongeren, met hun gezichten bedekt, een brandbare vloeistof spuiten op autobanden en deze daarna aansteken. Ook slaan ze ruiten in van auto’s. In Trollhättan gooiden jongeren tevens met stenen naar de politie.

Uitgebrande auto's in Gotenburg dinsdagochtend. Beeld EPA
Uitgebrande auto's in Gotenburg dinsdagochtend.Beeld EPA

Veel meer informatie heeft de politie op dit moment nog niet, maar ze roept de ouders van de jongeren op om met de politie te praten als ze hebben gemerkt dat hun kind maandagavond thuiskwam ruikend naar benzine, meldt SVT.

Verdachten opgepakt

Ondertussen heeft de Zweedse politie twee jongemannen, 16 en 21 jaar oud, opgepakt wegens betrokkenheid. Al wordt er verwacht dat er nog meer arrestaties zullen volgen. De politie vermoedt dat de jongeren via sociale media contact hadden. "We beseffen dat het geen toeval kan zijn dat het op meerdere plaatsen begon in zo'n kort tijdsbestek", zei een politiewoordvoerster.

De politie heeft meerdere jonge vandalen geïdentificeerd en gaat in gesprek met de ouders. Het is nog onduidelijk wat de directe aanleiding is voor het grootschalige vandalisme. Het kwam de afgelopen jaren vaker voor dat jongeren voertuigen in brand staken voor het einde van de schoolvakantie, aldus Zweedse media.

Polariserend onderwerp

Menig Zweedse politicus leek de afgelopen weken juist opgelucht dat het nu even niet meer alleen leek te gaan over deze polariserende onderwerpen. Het liberale dagblad Dagens Nyheter verklaarde dit weekend het klimaat opeens tot één van de bepalende onderwerpen voor de verkiezingen op 9 september.

De reden daarvoor was dat Zweden tijdens de voorbije droogteperiode is geteisterd door veel bosbranden, onder meer veroorzaakt door blikseminslagen en recalcitrante campingbezoekers die het barbecueverbod aan hun laars lapten. Tevens hebben boeren in Zweden massaal hun koeien voortijdig naar de slacht moeten brengen omdat het land zo dor was geworden dat ze hun vee er niet langer op konden laten grazen.

De problematische buitenwijken van de grote steden verdwenen zo tijdelijk uit het nieuws. Opeens ging het in Zweden over de grote bedreiging die er uit gaat van het toch wel snel veranderende klimaat. Dagens Nyheter constateerde wel dat er lastig campagne te voeren valt op het onderwerp klimaat. Er zijn weinig verschillen in de partijprogramma’s op dit politieke onderwerp, aldus die krant. Vandaar dat integratie de verkiezingscampagne domineerde. Vooral de populistische Zweedse Democraten hameren op de ‘teloorgang’ van de Zweedse welvaartsstaat als gevolg van immigratie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234